Okna - námraza, rosení |
Autor: Martin Holý Datum: 12.02.2012 10:51 | uživatel: 108745
| Dobrý den, od roku 2007 (4,5 roku) bydlím v zatepleném domě (8cm polystren) a mám plastová okna s koeficientem 1.1 . Mám stálý problém s rosením oken, i když dodržuji správné větrání místností a bylo mi od montážnické firmy tvrzeno ať vyčkám. Nyní v době extrémních mrazů se mi dokonce z obývací části některých oken začaly objevovat zhruba 2-3 cm námrazy. Podotýkám, že je zvláštní, že na 2-křídlém okně se to objevuje např. jen na jednom křídle a zbylá okna která nemají námrazu jsou orosená cca 5cm. Vlhkost v současné době mám např. v obývacím pokoji 36-45% s teplotou od 19 do 24 °C po celý den. Chci se zeptat zdali by bylo řešením výměna pouze skel nebo je problém i v rámech. Bohužel výrobce mých oken zbankrotoval (patřilo mu 3. místo na českém trhu), a tak záruku nemám :-( a hledám řešení na vlastní náklady. Děkuji za pomoc
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Helena Kollárová Datum: 23.02.2012 13:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100622 reakce na ... | Fotogalerie:
| Z mých osobních zkušeností námraza na skle souvisí s velmi nízkou povrchovou teplotou způsobenou profukováním kolem skel. Vyzkoušejte si to pomocí fólie. Také mám zkušenost, že závisí na síle a směru větru. Protože jsme při -6 venku naměřili -3 na skle uvnitř. A naopak při -15 bylo "jen" 0 st či -1. Při -17 okna již mrznou. Náš výrobce TWW nezkrachoval, ale brání se uznat reklamaci s tím, že nízké teploty jsou přirozené, takže dle nich jejich výrobky namrzat mohou, obdobně i mezi rámy.
|
|
| |
 | Autor: Helena Kollárová Datum: 23.02.2012 13:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100622 reakce na ... | Ano na tento článek jsem také už upozorňovala. Ale i zde není jisté, co bylo na počátku. Jsou tam otvory z boku, tedy v křídle se zadržovala voda a ta mohla způsobit deformaci, která vedla k netěsnostem a námraze. Tam měl pán štěstí, že firma netěsnost uznala. U nás tomu tak není a Window Holdig /TWW/ trvá na tom, že jim okna namrzat mohou a to jak v interiéru, tak mezi rámem a křídlem. Má prý zkoušky, ale už zapoměl říci, že na jinou skladbu kování a že mu rozhodně ve zkouškách nestojí, že může mít povrchové teploty pod bodem mrazu či že se vykazuje fiktivní těsností vázanou na určitou skladbu kování. Zatím to vypadá, že firmy zákony, vyhlášky a normy porušovat mohou, a zkoušky pokládají za doporučující což odporuje zákonu.
|
|
Autor: Tomáš Doležal Datum: 12.02.2012 16:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100275 reakce na ... | Pokud na tom samém okně jedno sklo namrzá a to druhé se jen rosí, tak to s největší pravděpodobností vypadá na problém se sklem. Mám doma něco podobného u střešního okna. Dvě střešní okna vedle sebe, jedno se po obvodu a v dolní části rosí ( v těchto mrazech žádné překvapení), u druhého v rozích rámu dochází k namrzání. Osluněná (nebo spíše neosluněná) jsou stejně. Ale u toho namrzajícího okna evidentně došlo k porušení hermetičnosti, tj už tam není argon ale vzduch. Vím to proto, že v době kdy je delší dobu vysoká vlhost než teď a nízká teplota (podzim), tak na vnitřní ploše vnějšího skla občas vzniká náznak jakési "kondenzační mapy". Okno je nicméně 15 let staré tak to neřeším, protože výhledově plánujeme rekonstrukci celého zateplení střechy s výměnou většiny střešních oken.
|
|
 | Autor: Helena Kollárová Datum: 27.02.2012 09:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100622 reakce na ... | Nám to začala dělat okna v záruce hned druhým rokem a ta s námrazou na skle by měla být v programu zelená úsporám. Výrobce /TWW/ dal 5 let záruku, ale už jaksi opoměl dodat, že jakákoliv námraza u jeho oken není dle něho závada, ale přirozená vlastnost oken. To se člověk dozví až když reklamuje. Nejedná se o střešní okna.
|
|
Autor: Jan Veleta Datum: 12.02.2012 15:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104372 reakce na ... | Stejný problém a stejný koeficient oken jako máte vy. Jen ta námraza se nám děla pouze malinko v rozích u střešních oken VELUX v těchto extrémních mrazech. Náš výrobce nezkrachoval, okna jsou už ze záruky a tak si myslím, že se k tomu postaví negativně. Nicméně by mě také názor odborníka zajímal.
|
|
 | Autor: Svatopluk Dědic Datum: 12.02.2012 22:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108001 reakce na ... | Nam namrzaji uplne nova (6 mesicu) VELUX GGU okna take v rozich. Vnitrni teplota 20-21, vnejsi -12 az -18; relativni vlhkost uvnitr cca 40-50%. Taky by mne zajimalo zda mam jit zabit stavbyvedouciho (chyba montaze) nebo Velux (vadne okno).
|
|
 | Autor: Jan Veleta Datum: 13.02.2012 11:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104372 reakce na ... | Zdravím pane Dědic, bohužel ohledně střešních oken ať jsou to FAKRO nebo VELUX aj. se člověk dočte jen samé špatné věci...ideální je postavit dům, kde střešní okna nebudou (nahradit třeba vikiřem) a je klid. Střešní okno v mrazech způsobují jen problémy...i když můj příbuzný mám také asi 6 veluxů a má je jak nové po 4 letech, vůbec se mu nerosí, natož zamrzají. Je to dáno tím, že má v domě stále rel. vlhkost kolem 30% a v mrazech ještě nižší, tvrdil mi, že to je tím, že mu dům perfektně dýchá (a to prý zas tolik nevětrá), takže babo raď. Já mám vlhkost kolem 45-50% jako vy..ve větších mrazech (nad -10°C), dole tak kolem 40%, podkroví tak kolem 50%.
|
|