Střecha

Autor: Petr Frank
Datum: 12.02.2012 18:50
uživatel: 108756

Dobrý den, potřeboval bych radu. Je nutné mít udělané průduchy na odvětrávání střechy?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
jaroslav Šalý17.02.2012 15:03
Laďa Jaskva17.02.2012 14:45
David Sturm17.02.2012 14:01
Laďa Jaskva17.02.2012 13:43
David Sturm17.02.2012 13:34
Laďa Jaskva17.02.2012 08:24
LUKÁŠ DROBNÝ17.02.2012 07:17
Petr Frank16.02.2012 21:24
Laďa Jaskva15.02.2012 22:01
Petr Frank15.02.2012 21:39
Laďa Jaskva14.02.2012 22:16
Radek Uchytil14.02.2012 19:50
Jozef Homola14.02.2012 16:59
Pavel Kříž14.02.2012 16:58
Petr Frank14.02.2012 16:56
Laďa Jaskva12.02.2012 19:10

Datum: 14.02.2012 16:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, v prvé řadě je potřeba popsat co je to za střechu a jaká je skladba konstrukce střechy...

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 12.02.2012 19:10 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Ano.
S pozdravem Laďa

Datum: 14.02.2012 16:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za radu. Já mám totiž takovýto problém. Firma, která mi stavěla barák, žádné průduchy ze spoda středy neudělala, pouze v horní části střechy. Po roce mi začaly plesnivět stropy. Na radu známého jsem udělal tyto spodní průduchy pouze na jedné straně, 2 roky bylo vše v pořádku a letos mám opět plesnivý strop, ale i stěny a paradoxem je, že pouze na té straně, kde jsem udělal průduchy. Nevíte tedy, v čem je problém?

Autor: Jozef Homola
Datum: 14.02.2012 16:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Bylo by dobré nějak ofotit dům (podrobně popsat), my nemáme představu. Popsat co je v domě za vlhkost, kolik osob, jak se větrá, kolik je otvorů vedoucích na půdu, zda tam není odvětraná kanalizace a podobně.

Autor: Radek Uchytil
Datum: 14.02.2012 19:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104501
reakce na ...
Mám tip na poruchu parotěsné folie nebo její absenci a tepelný most

Datum: 14.02.2012 22:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Pane Franku, já to pochopil , že budete teprve střechu dělat. Jak vidím tak situace je diametrálně odlišná, čili chtělo by to podrobněji popsat, abychom si mohli udělat reálný pohled na celou situaci. Zkuste to celé podrobně popsat, protože tam může být více vlivů jednotlivě, ale pravděpodobně se některé mohou sčítat... Děkuji.
S pozdravem Laďa

Datum: 15.02.2012 21:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5 obrázek č. 6 obrázek č. 7
Děkuji všem za snahu mi pomoci. Střecha je sedlová, na ní šindel, na každé straně 4 průduchy pod hřebenem střechy a ze spoda střechy mezi trámy větrací průduchy. Střecha je klasicky udělaná, prkna, černá látková folie (nevím jak se jmenuje), vata na zateplení - 22 cm a nakonec sádrokarton. Parozábrana je pouze v modrém pokojíčku, do dalších už jsme nedávali na základě problémů z předchozích let. Dnešní situace je taková, že problémy jsou v obou pokojíkách stejné ať je či není parozábrana. Pokojíky jsou v podkroví domu, modrý pokojík (viz foto) obývá 1 dítě, dále růžový pokojík (viz foto) obývaný také 1 dítětem a fialový pokoj (viz foto) je ložnice. Dětské pokojíky mají udělány větrací průduchy a fialový nemá. Mokré skvrny se objevují na šikmém stropě a na zdech v dětských pokojících při velkých mrazech . Mokro ve fialovém pokoji se objevuje pouze za deště nebo při oblevě, při mrazech je vše OK. V modrém pokoji máme momentálněi vysoušeč, denně vyléváme cca 4 l vody. Větrání v místnostech je pravidelné, časté, v krátkých intervalech. Topení je elektrické, v dolní části domu přitápíme krbem. Teplota v pokojích je cca 20 st. Pokojíky jsme rozšířili o půdní prostor, který slouží pouze ke spaní a není tam topení. Dům je 8 let po kolaudaci. Tak to je podrobný popis, snad je dostačující a těším se na Vaše rady 

Datum: 15.02.2012 22:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Tak především je mě líto dětí. Je to tak, jak jsem již psal - sčítají se vlivy a výsledek je naprosto smutný. Netuším, proč jste vynechali parozábranu, ale to je naprosto fatální chyba, kterou bez demontáže celého sádrokartonového záklopu neodstraníte. Další jde ruku v ruce s tou chybějící parozábranou: přičítá se momentální vliv dlouhodobě drastických mrazů a také malá tloušťka izolace. Taktéž, jak se izolace postupně promáčí, tak ztrácí své izolační vlastnosti. Tu negativní zkušenost z parozábranou z dřívějška nemá na svědomí existence parozábrany, ale její špatná instalace, společně s malou vrstvou tepelné izolace. Jak z toho ven nevím. Každé řešení je složité. Asi trvalé řešení a zamezení opakování tohoto problému je celý sádrokarton sundat a udělat to znovu. Všechno ostatní pouze řešení Vašeho problému posune v časové ose do doby, až nebudete mít ani náladu, ani sílu , ani peníze a možná to začne i plesnivět. To ale nechci dopředu strašit. Mrzí mě, že nemám lepší zprávu.
S pozdravem Laďa

Datum: 16.02.2012 21:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já si právě myslím, že tou parozábranou to není, protože problémy jsou v obou pokojíkách stejné a jak už jsem psal do modrého pokojíku jsem parozábranu dal a do růžového ne. Já si spíše myslím, že bude problém v nedostatečném vytápění nebo v promrzání stěn v důsledku udělání spodních průduchů. Co myslíte?

Autor: LUKÁŠ DROBNÝ
Datum: 17.02.2012 07:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100454
reakce na ...
Dobrý den,
píšete, že dům stavěla firma ?
A parozábranu jste dělal vy ?
Je parozábrana ve všech spojích mezi sebou důkladně slepena butilovou páskou ?
Není parozábrana narušena vruty od sádrokartonové konstrukce ?

Datum: 17.02.2012 08:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Já na to mám naprosto konzistentní názor, jako v předešlém příspěvku. Základ Vašich problémů je parozábrana. V jednom případě její absence a v druhém případě její špatná montáž. Je také provděpodobné, že slabá vrstva izolace a nebo dokonce absence izolace na některých místech ( tepelný most ) způsobuje promáční zkondenzovanou vodou z vnitřní strany SDK, čili ještě před parozábranou a to by byl jev naprosto totožný s kondenzací vody na železobetonových překladech ve staré zástavbě. Nicméně význam parozábrany a všechna zvěrstva popisuje pan Rypl zde: http://www.tzb-info.cz/3397-problematika-a-hruzy-pri-provadeni-parozabran-v-zateplenych-sikmych-strechach a zde bych doporučil , abyste si prošel diskuzi, ve které je cca 500 příspěvků ze života. S největší pravděpodobností tam najsete i Váš případ.
S pozdravem Laďa

Autor: David Sturm
Datum: 17.02.2012 13:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108812
reakce na ...
Spatne udelana parozabrana + spatne odvetrana strecha, oboji musi jit ruku v ruce, protoze parozabrana neni nikdy 100%. Jsou na to zavazne normy - CSN731901 Navrhovani strech (viz vypocet vetrani) a CSN730540-2 Tepelna ochrana budov - pozadavky. Toto mi poradil pan Rypl a je to 100% pravda. Ja jsem mel pouze to stesti ze jsem tyto nedostatky v nasi konstrukci objevil vcas a tak se to podarilo vyresit snadno. Budete to muset predelat, jinak vam cela strecha shnije, to co mate v interieru je asi jen spicka ledovce.

Datum: 17.02.2012 13:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. To jako redujete na mě ? Já mám na celou problemtiku naprosto totožný názor, jako pan Rypl. Tudíž mě není jasné, proč to sdělujete mě . Asi jste se napojil na jiný příspěvek, než jste měl v úmyslu ? A již jsem dneska podobně napojený Váš příspěvek zaznamenal.
S pozdravem Laďa

Autor: David Sturm
Datum: 17.02.2012 14:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108812
reakce na ...
Ne to nemela byt polemika s Vami, jen doplneni, ze vetrani hraje taky zasadni roli. Za eventualni nespravne napojeni zde nebo jinde se omlouvam. Jinak ja tady nechci sirit zadna vlastni moudra, jen koukam ze podobny problem se tu toci stale dokola a ja jsem se jen pripojil ke stovkam jinych a tak se chci podelit o ponekud nedobrovolne ziskane know-how. V zasade staci vse uvest do souladu s normami - u nekoho to znamena zbourat pul domu, u jineho to bude rychla a snad uprava. S pozdravem David.

Datum: 17.02.2012 14:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Větrání hraje svou roli, difuze hraje svou roli teplota hraje svou roli, vlhkost hraje svou roli, parozábrana, difuzní fólie a nekonečné množství různých materiálů a jejich vrstev a správnost řešení skladeb konstrukcí hrají svou roli.Čili, to stavebnictví již dávno není o položení cihel na sebe. Je to v podstatě soubor na sebe navazujících dílčích řešení, kdy neznalost předchozího nemusí nutně eliminovat výtečné vyřešení následujícího. Ale jinak obecně musím souhlasit, že větrání je obecně podceňováno a to jak z hlediska hygienického, tak z hlediska ztráty tepla, tak z hlediska distribuce vzdušné vlhkosti.
S pozdravem Laďa

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 17.02.2012 15:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
jen doplním jedno slovíčko - nejenom dodržení skladeb materiálu s výše uvedených důvodů, ale hlavně dodržení TECHNOLOGIÍ

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.