Drevene brikety - vhodnost pouzitia

Autor: Juraj Holecy
Datum: 13.02.2012 11:53
uživatel: 108767

Dobry den,
moji rodicia maju klasicky problem s krbom - predimenzovany teplovzdusny krb v nizkoenergetickom dome. V prvej hodine kurenia je to este OK, ale pri druhej je uz obyvak vyrazne prekureny. Taktiez snaha o riesenie je z ich strany klasicka - skrtenie vzduchu a pouzivanie nie uplne sucheho dreva.
Rozmyslam nad riesenim, kurit (aspon od druheho prilozenia) drevenymi briketami. Tie by mali horiet velmi dlho, napr. tie z kory az 8 hodin, t.j. predpokladam, ze by sa mohlo docielit dlhsie horenie s relativne nizkym momentalnym vydajom tepla.
Otazka je teda: docielilo by sa tak pomalsieho a dlhodobejsieho uvolnovania tepla?
Vdaka

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
jenda dibes14.02.2012 08:25
Karel Plaček13.02.2012 13:53

Datum: 14.02.2012 08:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100322
reakce na ...
At vaši rodiče zkusí topit tímto zpusobem : nechat vyhořet na žhavé a vyhrabnout ho dopředu.Aby v zadní časti topeniště nebylo žhavé. A potom ho naložit odzadu. Dopředu dat na žhavé drobnější dřevo.Až se rozhoří , tak vzduch přivřít ,aby to pomalu odhořívalo. Tak se ohen bude pomalu dostavat dozadu a ohen bude pomalý.Pomohou taky velká polena.
http://www.youtube.com/watch?v=Yn7IQLY2Q_g&feature=related
Já mam spíše hlubší topeniště než širší (jotul f 602cb) .Zkoušel jsem to a pro mě to davá moc maly vykon(dlouhy pomaly ohen).Musím pulit polena na pul(40cm na 20cm).Je to pro mě použitelné tak na jaro a podzim :-) A stejně se mě nechce pulit polena :-)

Autor: Karel Plaček
Datum: 13.02.2012 13:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101348
reakce na ...
Doporučuji výrazně zmenšit ohniště vyskládáním šamotových cihel po celém obvodu topeniště od spodku až co nejvýše. A topit co nejsusším dřevem drobněji nasekaným(musí se málo a častěji přikládat nebo peletami v krbovém koši na pelety odhoříváním shora např. http://produkty.topkontakt.idnes.cz/p/krbovy-kos-na-pelety-2kg/4774087/

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.