Vytápění bungalovu 112m2 |
Autor: Martin Wei Datum: 14.02.2012 19:05 | uživatel: 103298
| Fotogalerie:
 Zdravim na jare zacináme stavět tento RD není to nic velkého pro 3 členou rodinu si myslím dostačující domek. Domek by jsme chteli postavit z Ytongu Lambdy 37.5 bez zatepleni a řešíme otázku čím tento domek co nejevněji vytápět první jsme měli v planu udělat z toho leveho horního pokoje dvě mistnosti technickou a kotelnu kam by jsme umístily kotel na tuhá paliva... na druhou stranu jsme si rekli kdyz budem vytapet krbem usetrime tu mistnost a muzem si tam udelat treba zatim pracovnu nebo neco jineho.... další varianta by mohl byt treba jen nejaka obycejna krbova vlozka + elektrokotel? Dřevo mame dalo by se rict zadarmo... u toho elektro kotle jake jsou náklady na vytapení? TZ domu zatím nevim... Za odpovědi děkuji.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Jiří Kubíček Datum: 20.02.2012 16:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107672 reakce na ... | Dobrý den, TZ vašeho domu odhaduji přibližně na 5 kW. Vytápění elektrokotlem odhaduji na cca 25 - 30.000,-Kč za rok, ohřev teplé vody na cca 10.000,-Kč. Nevím, na kolik vás vyjde dřevo, jak si ceníte své práce a špíny doma z pravidelného topení v krbu + cena za ohřev TUV elektřinou mimo topnou sezónu + vyšší sazba za elektřinu pro ostatní spotřebu domu (když nebudete mít elektrokotel). Záleží jen na na vás, co je pro vás výhodnější. Řešením je ještě tepelné čerpadlo, které vám podle kvality a COP čerpadla může ušetřit oproti elektrokotli cca 25.000,-Kč ročně při dnešních cenách (v budoucnu i více) a máte vše bez starostí. Nevýhodou je velká investice, ale v případěkvalitního TČ návratnost do 7 let oproti elektrokotli.
|
|
Autor: Martin Wei Datum: 19.02.2012 17:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | Tak už to tady asi nějak ukončíme "prozatím"... domek postavím s nejvetsi pravdepodobností z Ytongu 300mm na to dam 100mm polystr vytapeni dame krbovou vlozku urcite a jako další zdroj se ještě rozhodnem... jak to tak vydím po nejakem case co pročítám ruzné příspěvky tak kdybych se měl řídit vším co se píše tak ten barak nepostavím nikdy :) 1000 lidi 1000 nazoru takže asi tak no kazdopadne děkuji za prispevky a určitě se ozvu jak pokracuji :)
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 19.02.2012 22:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Dobrý den pane Wei, do krbové vložky, coby hlavního zdroje, bych rozhoně nešel. Znám mnoho lidí, kteří od toho po dvou, třech sezonách ustoupili. Je to kotelna v obýváku ať si tvdí kdo chce co chce. Pokud chcete, a mněl byste, topit suchým dřevem, tak ho musíte mít alespoň tři roky nechat vyschnout. Když pak spálíte cca 30 m3 za rok, tak je ta zásoba 90 m3. To už je slušná stodola. Pokud budete topit mokrým dřevem, tak budete mít mnohem větší spotřebu a velice brzo zničíte jak vložku, tak komín. Pokud si budete kupovat dřevo suché, tak min 1200,- za m3. Pokud na samovýrobu, pokud Vám ji někde povolí, tak se stanete doživotním dřevorubcem.
|
|
 | Autor: jenda dibes Datum: 19.02.2012 22:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100322 reakce na ... | 30m3 dřeva je přes 30 000 kw . Mám znameho a ten protopí 8 m3 měkkeho za rok. Dřevodomek asi 140m2 .Suší dřevo rok dopředu.Kamna v domě dají pěkné salavé teplo, nemá teplovodní. Samozřejmě znam i lidi co protopí těch 20-30m ,ale to jsou domy z 70 let a starší a topí kotly.
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 20.02.2012 09:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Předpokládám, že jste myslel z 30 m3 30 000kWh. Pokud dřevo bude rok staré, tak z něj těch 30 000 kWh nedostanete. Počítejte o třetinu méně. Samozřejmě záleží na tepelných ztrátách objektu. Nic se však nemění na tom, že to množství potřebného tepla do objektu musíte dodat ať je to už čím chce. Jde jen o to jakým zdrojem.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 20.02.2012 11:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | zkusenosti z praxe je tu pramalo,dnes jsem se jednu dozvedel. soused ma rovnez bungalov (180m2) postaveny z YTONGu 250mm a 20cm EPS.okna trojskla.strop 32cm vata.podlaha 10cm EPS 100Z. topi krbem a rikal mi,ze spotreba dreva je +- stejna jestli je venku 0 nebo -10st.nejspis mu uz leze na nervy vecne topeni drevem a kotelna v obyvaku. proto uvazuje o tomto alespon na prechodna obdobi. http://obchod.klimarapid.cz/nastenne-klimatizace/panasonic-kit-ye12-mke-inverter-35-kw-tepelne-cerpadlo ma elektrickou podlahovku,kterou pouzil 2x slovy dvakrat za celou dobu bydleni v dome (4 roky). nema rekuperaci a TZ domu cca 4kW. nevyplati se mu topit drevem - prilis draha zalezitost spojena s praci.
|
|
Autor: Martin Wei Datum: 17.02.2012 19:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | Tak dnes jsem se byl u projektanta trosku probrat nase dylema s vytapením tohoto domku a zatím předběžný závěr našeho rozhovoru je zateplit podlahy domek postavit z 250mm cihly nebo Ytongu na to asi 120mm zatepleni... strop bude SDK takze tam asi taky nejakych 30cm izolace udělat přípojku na plyn s kondenzacnim kotlem a krbova vlozka k tomu s rozvodem vzduchu do tech hornich dvou pokoju
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 17.02.2012 20:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Já jsem měl dojem, zřejmě mylný, že chcete postavit dům s malou spotřebou tepla. Takže mě celkem mrzí, že jsem se vůbec angažoval. S pozdravem Laďa
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 17.02.2012 21:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Já nevím, co je zde k nepochopení. Takový malý domeček dneska musíte i bez vzduchotechniky nakonfigurovat s TS do 2 - 3 kW. Tedy zhruba na polovinu. Já jsem stavěl před 22 roky a po rekonstrukci jsem se dostal na TZ 4,5 kW. A barák je o trochu větší - vytápěná plocha 137 m2, sklep cca 50 m2, garáž cca 24 m2, je na patro a má sedlovou střechu. Rekonstrukce stála asi 450.000 Kč, včetně vzduchotechniky. Tím chci říci, že Vy ve stádiu úvah, se musíte dostat na stejné investice s TZ 5 kW i 3 kW. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Martin Wei Datum: 18.02.2012 05:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | Tak co mam podle vas teda delat nebo jak by jste to resil vy? TZ toho domu tech 5kW by mela zhruba vychazet kdyz bych stavetl prsne podle planu stejne obvodove zdivo atd. ale k dyz to budem stavet podobne jak jsem psal polistr do podlahy vetsi izolaci nez je navrzena v projektu tak bych se mel dostat na mensi ztratu ne?
|
|
| |
 | Autor: Martin Wei Datum: 18.02.2012 07:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | Takze mu mam rict ze chci mit ztratu treba 2kW at mi to vymysli jak ten domek postavit a zaizolovat?
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 18.02.2012 07:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | TAKOVÝ BARÁK NENÍ JEN O IZOLACÍCH, ale musí být v souladu i systém větrání, vytápění a ohřevu vody. palk tam nebude krb, ....
|
|
 | Autor: Martin Wei Datum: 18.02.2012 07:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | vetrat budu oknama na to je snad mam ne?... nevim prijde mi že čím vic tady čtu tim vic se v tom ztrácím... pisete ze to neni jen o izolacich takze ma vubec smysl zateplovat barak? navíc kombinace plyn a krb mi prijde dobra nebo aspon co jsem tu tak cetl a vim ze se to hodne pouziva... nevim ale myslim ze treba celou zimu nebudu topit plynem ze mi postaci ta krbova vlozka...
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 18.02.2012 07:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Ano při takových úvahách postavte barák jako stavěl dědeček Pokud Vám nevadí, že protopíte třeba 30tisíc, tak ano. Dovedete si představit jak budete vytápět krbem, který bude mít nejméně 3x větší výkon? to budete opravdu otevírat okna. Toto Vám měl říct už projektant
|
|
 | Autor: Martin Wei Datum: 18.02.2012 07:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | proc bych mel protopit 30 tisic??? naco potom teda ty krby jsou?? ti co maji postaveny tento domek nemluvim ted jen o tom panovi ze slovenska se kterým si píšu mají ve většině případů plynove podlahove topeni + krb nekdo ma i solarni panel na ohrev vody a na naklady na vytapeni si nestezují nikdo tam nepíše že je neštasnej z toho jak protopil 30 tisic... neni to zadnej velkej barak jako staveli nasi dedeckove
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 18.02.2012 09:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Mě je abslutně jedno, kolik kdo protopí, kolik času věnuje obsluze topení a jaký systém si vybuduje. Tím mám na mysli, třeba takovou maličkost, aby to jelo samo, nebo, aby se i ostatní rodinní příslušníci nemuseli několik zim zaučovat. Nicméně jedna věc je jasná. Základem pro minimalizaci nákladů na topení je minimalizace tepelných ztrát. Takže náklady na samostatné topení jsou především o zateplení domu, protože to je abslutní konstanta, která bude trvalá po celou dobu životnosti domu. Jednak se mě zdá Vaše vypočítaná TZ velká ( mě to vychází cca 2.500 kW bez větrání ) a pouhým masivním zateplením a lepšími skly v oknech to lehce snížíte na 1.300 W, čili zhruba na polovinu. Pořád je řeč o TZ bez větrání. Tabulka skladba souč.TZ po zateplení 25cm cihl.+12 cm EPS 709 W 25 +25 EPS = 408 W /100m2 strop 30cm minerál 416 W 40 cm min. 312 W /100m2 podlaha 10 cm EPS 585 W 30 cm EPS 195 W /100m2 okna U = 1 640 W U = 0,6 384 W / 20m2 S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 18.02.2012 18:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | aby se i ostatní rodinní příslušníci nemuseli několik zim zaučovat. - to jste opet pochytil vice mene od me - ze tyto typy domu by meli dostavat uzivatelsky manual. jen zasnu jak jste chytrej na zaklade tech druhych.zkusenosti ovsem nemate vubec zadne !!
|
|
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 18.02.2012 09:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | dům pro 3 osoby co z toho dopočítat snad plochu 10x10 nebo 18x16 pokud by zastavěná plocha měla být 10x10 ,tak 30000,-Kč je mnoho projektanti co vy na to
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 18.02.2012 12:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Kdyz uz krb, tak jedine pro nejkakej ten dobrej pocit, ze mam zalohu pri delsim vypadku. Tim vyhody podle me konci. Je kolem toho pouze prace se drevem a v baraku binec. Neni lepsi protopit at uz EE ci plynem okolo 15 tisic a nic uz neresit? Pri TZ 2-3kW vychazi levneji EE a nemusite resit komin pro plyn a pravidelne revize.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 18.02.2012 18:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | vytápěná plocha 137 m2 - a to mam 133m2 a placku. z vas to leze jak z chlupaty deky. jak jste prisel k zaverum,ze takovy dum musi mit pod 2-3kW tepelnych ztrat?
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 18.02.2012 20:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | opět 100% K K = jednotka abslutní lidské blbosti neumíš číst, vidíš rudě, protože jsi asi indián a navíc píšeš, že máš placku, takže takovou plackou, co máš místo hlavy, toho moc nepochopíš. ale to je fuk. budiž ti odpuštěno.joudo
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 19.02.2012 14:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | placka je dům - vy mate patrak - tudiz lepsi pomer A/V.presto se nikdy nedostanete a to ani vas syn rovnez s plackou pod 5MWh/rok !! indiani to jsou vnoucata :-))))))))pravda je jich trochu vice a rychle za sebou :-) vas titul z me strany :-) JAS novědec KVA kin
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 17.02.2012 22:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | S TZ 5kW bude spotreba na vytapeni okolo 10MW - to je skutecne hodne. Pokud chcete NED alespon na hranici 50kW/m2/rok, tak s TZ musite jit na polovinu.
|
|
| |
Autor: Martin Wei Datum: 16.02.2012 18:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | Napadlo mě dá se ještě připojit třeba to teplovodní podlahové vytápění na normální kotel na tuhá paliva? Co to potom obnáší nebude to kotel přehřívat?
|
|
Autor: Martin Wei Datum: 15.02.2012 17:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103298 reakce na ... | Zdravim jako nejlevnejší nám zatím vycházi asi to topení krbem nebo kotlem na tuha paliva kdyby jsme zrušily tu jednu místnost s tou obvodou zdi je asi pravda no mozna bych zkusil ten slabší Ytong plus EPS na to... Píšu ještě s jedním pánem ze slovenska co má stejný domek čerstvě postavený... postavily z Ytongu Lambdy zateplovat pry nebudou jako topení mají podlahové po celém dome na plyn + krbovou vložku bez rozvodů vzduchu a krb jim ten domek vytopí aniž by pouštěli podlahovku. Krb by jsme nachali tam kde je takže přes balkonovky se jen natahnu pro polinko a šup ho do krbu... Jen nevim jestli zvolit jeste nějaký nahradní zdroj kdyby náhodou...
|
|
 | Autor: Vlastimil Miláček Datum: 15.02.2012 21:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101533 reakce na ... | Dobrý večer, jám mám také bungalov z Lambdy, jsme tam první zimu a zdá se dobrý. Zateplovat nebudu - nevěřím polystyrenu. Máme od domku cca 100m takový lesík a viděl jsem co udělali veverky ve fasádě s polystyrenem u nemovitosti vedle parčíku. Proto mám Lambdu. Topení mám všude podlahovku + automat na uhlí. Ať uděláte zdi z čehokoli, tak doporučuji teplovodní podlahovku. V.M.
|
|
| |
|