Vodou kondenzace vody na půdě

Autor: Martin Find
Datum: 14.02.2012 21:40
uživatel: 104457

Dobrý den, přikládám náčrt jenž reprezentuje mé zoufalství.

Fakta: Dnes flíček mezi zdí a zavěšeným sdk, vysvětlení: oblevou střechy došlo k roztátí kondenzátu na vnitřní straně propustné parofólie (pod taškou), ten protekl 40cm vaty, stekl po nepropustné fólii do nejnižšího místa a udělal flíček 1x1cm.

Otázka: Kde se na půdě bere taková vlhkost, aby mohla kondenzovat? Proč ji propustná fólie nepropouštěla na tašku, kde až měla namrzat. Jak situaci řešit?

Foto dadám formou příspěvku.

Předem děkuji za věnovaný čas.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 32   starší >>
Datum: 17.02.2012 11:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108812
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobry den, mate stejny problem jaky jsem prave resil. Veskere folie vam budou k nicemu dokud nezrealizujete moznost sani vzduchu spodem. Viz obrazek. Idealni by byla prubezna mezera minimalne 40mm. V hrebeni musite mit take vetrani. Plocha otvoru se pocita podle vzorce P/300 pro skoln 25-45stp. P je vetrana plocha. Znamena to, ze kdyz je nad 1bm strechy u okapu 6m strechy smerem k hrebeni, je to 100x600/300 = 200cm2. Tzn. ze v kazdem beznem metru u okapu musi byt otvor o plose aspon 200cm2. To same u hrebene.

Datum: 17.02.2012 18:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
ano právě k tomuto detailu jsem nakonec došel. Budu to muset takto provést ze všech stran na všech částech střechy. Pod hřeben ještě plánuji provětrávací turbínovou hlavici, aby zajistila provzdušnost půdy, a chystají se ještě opatření odvodu páry ze sušičky, tak aby nebylo ani teoreticky možné zafouknutí par zpět pod střechu. Toto se vyhodnotí, pokud to bude stále špatné, půjde propustná fólie pod taškou pryč.

Děkuji za detail. M.

Autor: Milan Jakovec
Datum: 17.02.2012 19:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104239
reakce na ...
Z textu mezi řádky čtu, že s tím může souviset odvod pár ze sušičky. Není náhodou namrzlá část přesně nad tímto odvodem?
Vyskytuje se námraza na půdě i v jiným místech?

Datum: 19.02.2012 19:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ne, ona ta sušička je vyvedená metr nad zemí přes zeď a výfuk je seřízen tak aby šel metrovým až metr a půl dlouhým jazykem od domu a nenamrzá nikde nic. Já osobně v tom nevidím souvislost, ale byl jsem na to upozorněn a tak se v rámci komplexního řešení (před případným řezáním fólie) bude řešit i toto.

Autor: Petr Lukáš
Datum: 19.02.2012 20:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100652
reakce na ...
A co tak kondenzační sušička s tepelným čerpadlem? Spotřeba elektřiny je minimálně poloviční a místo páry stačí po každém sušení vylít pár litrů zkondenzované vody ze zásobníku (není tedy třeba ani odpad).

Datum: 19.02.2012 20:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano ztráta je nyní veliká, ale je to dočasné řešení. Jsem rozhodnutý ji přestavět. Budu tam místo topné spirály dávaty výměník voda-vzduch a živit to u AKU nádoby. V zimně dřevem, v létě panely. Momentálně jsou ale tyto volnočasové aktivity odsunuty bokem. I pračce bych rád předehříval vstup aspoň na těch 40oC a ať to tak i ždíme...

Váš návrh je zajímavý, nevím ale pořizovací cenu, nepátral jsem no a mluvíte-li o TČ, tak očekávám čerpadlo, médium a další "komplikace". Ono kdyby to dnes uměl někdo vyrobit na 20let, zaručil se na 15 a ještě měl někde složenou hotovost na odstraňování závad po zavření sro-čka, potom bych nepochyboval.

Autor: Honza Ringo
Datum: 15.02.2012 11:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100670
reakce na ...
Alespoň u mě se nejvíce vhkosti pod střechu dostává okolo poklopu dveřních schodů. Primárně bych se zaměřil na toto místo než si předčasně rvát vlasy kvůli špatné parozábraně.
Já to řeším tak že na zimu vlez zalepím AL izolačkou.

Autor: Pavel Kříž
Datum: 15.02.2012 08:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, podle mě je podstřešní prostor nedostatečně odvětrán a není dostatečně těsně provedeno napojení parozábrany na obvodovou konstrukci.

Datum: 15.02.2012 07:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nová otázka: Nemůže být původcem vlhka zdivo, když je v tak masivní šíři - cca 90cm vepřák - tedy nepálená cihla, z obou stran omítnuto, ale nahoře neuzavřeno? Odpovídalo by to jevu u spodu šikminy a na druhé straně není nic, protože z druhé strany (z fotek z leva) střecha pokračuje dolů a zeď je v těch místech z venku neomítaná (jakoby na druhé půdě) a má kam schnout... ?

Děkuji

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 15.02.2012 07:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. No možné je všechno, jestli by toto náhodou byla ta příčina vyzkoušíte tak, ža na horní plochu té stěny volně položíte pruh parozábrany. Pokud na ni ze spodní strany zkondenzuje voda, tak by to mohlo být jasné.
S pozdravem Laďa

Autor: Jozef Homola
Datum: 14.02.2012 23:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Fotogalerie:
Prrrrr (Brrr už bylo řečeno), takto a ani nějak podobně nemůže tento prostor existovat, to je vhodné tak na pěstování žampionů. Mám naprosto odvětranou půdu a i tam jsou problémy nějaké malé s kondenzací. I když by bylo odvětrání nějakými okny nebo otvory i tak přesycená vodní pára zkondenzuje na nejbližším studeném předmětu, trámu nebo desce. Mne třeba kondenzovala ne kovové trubce ve které byla vedena elektřina. Jediné spolehlivé řešení je vůbec odstranit to mezi krovy úplně. Já nemám ani fólii pod taškami. Viz ukázka.

Datum: 15.02.2012 06:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Perfektní, tohle dodá odvahu po ránu, asi to tak dopadne.

Autor: Jaroslav Suchánek
Datum: 24.02.2012 14:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101872
reakce na ...
Já si myslím, že podle této fotky vám tam trochu zatéká. Vlhkost iinteriéru by měla normálně odpařit mezerama mezi taškama, když tam nemáte ani hydroizolaci.

Datum: 14.02.2012 23:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Brrrrrrrrrrr. Já jsem přesvědčen, že pokud by byly ty fólie na svých místech, tak by k takové hrůzostrašné šlamastice nemohlo dojít. Současně si myslím, a to naprosto vážně, že máte přehozené fólie. Čili na SDK pod minerálem máte difuzní paropropustnou tzv. kontaktní fólii a na krovech máte parotěsnou fólii. To by naprosto dokonale vysvětlilo takovou masivní kondenzaci a množství ledu na spodní straně té fólie na krovech. Prosím , podívejte se ještě jednou na označení na fóliích.
Pokud by to náhodou bylo ve správném pořadí, tak to dočasně zlepší masivní odvětrání půdního prostoru. Potom by se muselo najít místo, kudy se dostává vlhkost z přízemí do půdního prostoru. A tuším, že by to nebylo způsobeno proděravěním parozábrany vruty, kterými je upevněn sádrokarton. Nemáte tam náhodou vyvedeno odvětrání koupelny, nebo dokonce kanalizace. Už jsem to zde viděl. Ale Vás raději nepodezírám.
Kdyby se potvrdilo, že na krovech je parozábrana, tak ji ihned strhněte a do vysušení minerálu asi nic nedělejte.
S pozdravem Laďa

Datum: 15.02.2012 06:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den, přehozené nejsou, ta nepropustná je "igelitová" ta propustná je "textilní". Jediný myslitelný zdroj vlhkosti je výdech sušičky, jenž je na straně domu skrz zeď, asi tři metry pod přesahem střechy. Ale to snad ani není možné, aby ta pára stoupala 3 metry - byla pořád párou a potom dalších 11m mezi fólií a taškou a pak kondenzovala na druhé straně. Jinak pod tou půdou jsou dvě ložnice, tedy žádný odpad, klima, větrák...

Přemýšlím, že tu fólii (údajně propustnou) strhnu. Nepamatuji si, že by při dešti po ní něco stékalo. Taška je betonka, po střeše se chodilo, při rekontrukci nejvyšší části štítů, zespod není podbitá a může být zprášená....

Datum: 15.02.2012 07:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Takže když jsou ty fólie dobře, tak ten půdní prostor musíte hodně odvětrávat. Zatím bych tu difuzní fólii rozřezal na několika místech uprostřed mezi trámy a nechal ji pouze volně viset. Bylo by dobré, aby to bylo nějak do kříže, čili na jedné straně půdy dole a na druhé nahoře. Jestli tam vznikne nějaké proudění vzduchu byste mohl poznat hned.
Viset ty konce nechte pro případ, že později objevíte a odstraníte " díry " v parotěsce, kudy proniká ta pára na půdu, aby jste to mohl zase spojit.
S pozdravem Laďa

Autor: martin martins
Datum: 14.02.2012 23:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100329
reakce na ...
Fotogalerie:
slubeny obrazok.
ci je to u vas mozne zrobit-zalezi kolko ostava priesotu nad pzednicou smerom k paropriepustnej folii.
mozno nie je nutne vytvarat taketo prevetranie v kazdom krokvovom poli....skusil by som v kazdom druhom poli alebo len v tretinach ....

Datum: 15.02.2012 06:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji, ale nelze provést, navíc by dál trpěly trámy.

Datum: 14.02.2012 23:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
jak stara je ta kontaktna systemovka od bramaku ?
chlapi co my robili krov a tasky spominali ze s niektorymi starsimi kontaktnymi foliami po par rokoch byvaju problemy(jednoduch povedane-uz nie sukontaktne...
asi to neni 100% parotesne zo spodu...

nateraz mate dvojplastovu odvtranu strechu,vam treba zrobit 3 pastovu-aby ste odvadzal tu kondenzaciu ktora prenikne cez a okolo parotesu.poslem zachvilu nacrtok -snad by sa to dalo takto zrealizovat-kedze stity nemozete pouzit na extra vetrace otvory...

Datum: 14.02.2012 22:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
z uvedenych fotiek mi pripada ze lad(vlhkost )je len blizkosti paropriepustnej folie a izolacie. dalej niektore krokvy vyzeraju surove...jedna sa o novstavbu?
-mohlo by ist o vlkost uvolnujucu sa z krokiev...
-vlhkost z pomurnice,venca,vzlinajuca vlhkost cez murivo-veniec...

aky typ paropriepustnej folie mate? je to kontaktna? konkretny typ,vyrobca?
ked ste zateploval a este nebola parotesna folia prilepena topoli ste ?

Datum: 14.02.2012 22:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Parotěska je systémová Bramac kontaktní. Krovy jsou právě mokré ze vzniklé situace. Střecha byla provedena nekvalitně asi před sedmi roky. Pod hřebenáčem nebyla mezera a fólie dělala "stan". Toto jsem řešil právě v listopadu, kdy jsem zjitil havarijní stav trámů - dokroucené popraskané, napadené. Nízkou a mokrou vatu a stokrát prořezanou fólii u SDK (světla, vedení, malé překryvy, příčky...).

Postupně uvedené řeším, dům je trvale obydlen, topí se v něm, ale soused zprava (i do výšky štítu) neobývá, netopí. Soused zleva - novostavba 2011, neobývá, netopí. Obvodovka je vepřovice 90cm. Bez věnce.

Datum: 14.02.2012 22:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Je možné, že ta fólie pod taškou je napadená plísní a již není paropropustná. To mě napadá až teď... Fleky na ní byly.

Autor: Adam Kurdík
Datum: 14.02.2012 22:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102918
reakce na ...
Ptáte se, kde se bere taková vlhkost - odpověď je jednoduchá - skrz nedostatečně parotěsnou folii projde mnohem více vodní páry, než je schopna těsná půda odvětrat.
Řešení je oprava parotěsné fólie (ovšem bez BD testu a navíc pod SDK problém těžko najdete) a nebo zvýšené větrání půdy (okna ve štítech a pod. - záleží, co u vás lze provést).

Datum: 14.02.2012 22:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Problém by mohl být i v tom, že okna v pokoji jsou pod úrovní zlomu SDK, vzníká tím asi neodvětratelný polštář pod stropem.

Těsnost parotěsky u SDK jsem revidoval a opravoval z horní strany - jakoby z půdy. Do teď jsem si svou prací byl jist.

Datum: 14.02.2012 22:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5 obrázek č. 6 obrázek č. 7
Ještě přidám krásné schéma.

Datum: 15.02.2012 00:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
a mezi krokvemi vypada jak něco hodně nepropustného, uplně jak EPS.
Nemáte nad tou "bílou záhadou" ještě např podbití - prkna, nebo něco jiného ?

Pro svojí funkci pojistné hydrozolace by "to" mohlo být víc prověšené mezi krokvemi a rozhodně odvětrávané nad "tím" ...

Datum: 15.02.2012 00:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
[smazano pro zbytečnost]

Datum: 15.02.2012 07:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ne. Nad "tím" už je jen lať a taška. A "to" by prověšené nemělo být - snad kvůli poryvům větru.

Datum: 14.02.2012 21:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Schéma

Autor: Roman Novák
Datum: 14.02.2012 22:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105259
reakce na ...
Dobrý den,

přesně toto se vysype z mé "paropropustné" Goratexové bundy, když se vrátím z běžek v mrazivém počasí. Kdybych si vzal pláštěnku vypadalo by to stejně. Ta brána při tak velké produkci páry prostě nefunguje a namrzá. Jediná možnost jak se toho zbavit je účinně odvětrat prostor mezi izolací a paropropustnou fólií. Také to zřejmě ukazuje na nějaký nedostatek v té parotěsné vrstvě.

S pozdravem Roman.

zobrazuji 1 - 30 z 32   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.