Srubové stavby a nová norma ČSN 73 0540-2

Autor: Zdenek Verner
Datum: 15.02.2012 10:49
uživatel: 100813

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zde přítomných jaký je jejich názor na to, že jsou stavebními úřady stále povolovány sruby bez jakéhokoli zateplení.
Nic proti srubům, ale výše citovaná norma má požadované U pro stěny 0,3 a tato norma je závazná.

Tuto hodnotu nemůže kláda průměru cca 30 cm zdaleka dosahnout (lambda výpočtová měkké dřevo 0,18). Přestože se do spár mezi klády dávají pásky z minerální vlny tak to nemůže stačit. Kdysi jsem viděl výpočet od jednoho profesora z VUT, kde právě posuzoval srubovou stěnu s těmito minerálními páskami a U mu vyšlo těsně pod 0,38, což v té době vyhovovalo aktuální normě. Na mě to udělalo spíše dojem, že když se chce dosáhnout nějakého výsledku tak se dají data ohýbat (peníze). Nicméně teď už to asi nepůjde.

Připomínám, že hovořím o srubech, které nemají zevnitř žádnou přizdívku či zateplení pouze masivní dřevěná kláda.

Prosím o názory na tuto problematiku.

Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Oliver Znusinudle17.02.2012 09:28
Zdenek Verner17.02.2012 07:32
Zdenek Verner17.02.2012 07:26
Emil Novák16.02.2012 23:47
Oliver Znusinudle16.02.2012 08:04

Datum: 16.02.2012 23:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108561
reakce na ...
Minulý rok jsem se s tímto rovněž setkal - projektoval jsem dům z masivních smrkových panelů (sbíjené palubky ve vrstvách o 90 st. otočené - něco jako NOVATOP, ale bez lepidla ) a rovněž to nevyšlo (panel cca 25 cm). Tak jsem přidal zvenku minerál. izolaci s opláštěním s tím, že majitel řekl, že to tam stejně nedá - chce pouze ten panel. Já jsem svoje na papíře splnil. Ale zjistil jsem, že referenti na st. úřadě nejsou schopni při kvantech lejster něco propočítat a tak berou výslednou cifru jako hotovou věc - i kdybych tam to účko uvedl poloviční. Takže kdo to bude kontrolovat? Energetická policie ? V budoucnu pouze a jen peněženka majitele.
A ještě perlička - na přízemí se stropem padlo 100 000 hřebíků (ručně zatlučených)

Datum: 17.02.2012 07:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
díky za názor. Toto je samozřejmě cesta, kudy se z toho projektant snadno vyvlékne, ale co potom stavební dozor resp. stavební firma. Nedělám si iluze, že někdo z úředníků by to někdy kontroloval, ale zajímal mě spíše názor, jestli náhodou neexistuje nějaká výjimka, která by to povolovala. Pokud ne, nelze v podstatě srubové stavby stavět jako rodinné domy k trvalému bydlení ani jako domy k rekreaci.

Autor: Oliver Znusinudle
Datum: 17.02.2012 09:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100424
reakce na ...
Vyjímka není možná. Lhát a vymýšlet si lze vždy.
Ten nápad s Energetickou policií bych raději neprezentoval příliš hlasitě, ještě by se toho naši zákonodárci mohli chytit a něco podobného zřídit :-)

Autor: Oliver Znusinudle
Datum: 16.02.2012 08:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100424
reakce na ...
vyhláška hovoří jasně: musí být splněna normová hodnota.
Jen samotná masivní kláda pro RD není použitelná. Leda by jste tomu neříkal rodinný dům, ale např. kozí chlívek, sklad na vercajk atd.

Datum: 17.02.2012 07:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
..to je samozřejmě řešení. Já bych to, ale osobně neudělal. Dostat povolení na sklad na vercajk a při kolaudaci procházet 3+1 s dvěma koupelnami je bohužel asi stále možné, což dělá právní řád ČR nemálo podobný některé středoasijské republice.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.