plochá střecha

Autor: pavel kozina
Datum: 15.02.2012 13:44
uživatel: 101578

Prosím o radu.Plochá střecha 25 m2.Střecha je umístěna nad koupelnou a kuchyní ( vlhkost v zimě i 75% )Skladba z interieru je 15mm omítka ,70mm hurdis , asi 50mm škvárový zásyp s kousky polystyrenu (polystyrenové obaly z televizí ) ,a 50mm beton.Na tom nalepena 3x-4x ipa jako hydroizolace.V této skladbě jsou umístěny větrací kanálky z dutých cihel asi 7 x po 90cm.Nyní bych chtěl na tuto skladbu nalepit asi 150mm polystyren stabil 100 a nalepit samolepící pas a na něj natavit nějakou hydroizolaci.Má smysl takto zateplovat tuto střechu když mám v tý skladbě větrací otvory?????děkuji za radu

bylo mě sděleno následující---

Zateplit takovou skladbu z horní strany nemá smysl , jelikož nezbytné větrací otvory zabezpečujiící možnost odparu vodních par z konstrukce vytváří prostor , tj. kde se pohybuje venkovní vzduch.

Tj. bylo by nezbytné demontovat téměř celou současnou skladbu střechy až na hurdisky , provést parotěsnící vrstvu a pak zateplení s novou vnější hydroizolací.

muj dotaz
nebylo by možno nalepit na strop místnosti polystyren perlinku + omitka tymto stropem mám velký unik tepla.problém je v tom že mám výšku stropu pouze 2,6m děkuji za rady

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Laďa Jaskva15.02.2012 19:23
pavel kozina15.02.2012 17:37
Laďa Jaskva15.02.2012 16:07
pavel kozina15.02.2012 15:06
Laďa Jaskva15.02.2012 14:45
pavel kozina15.02.2012 14:37
Laďa Jaskva15.02.2012 14:28

Datum: 15.02.2012 14:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Já mám naprosto odlišný názor. Zateplení Vaší ploché střechy pomocí 15 cm EPS 100S z horní strany sníží teplené ztráty cca 13 x a ke kondenzaci nebude docházet za žádných podmínek. Doposud ke kondenzaci muselo gocházet a ýe ze stropu nekapala voda bylo zásluhou těch větracích kanálků, které zase odvedly vodní páru pryč z kostrukce. Čili VY to uděláte přesně podle popisu. Dokonce Dektrede na to má již EPS s nakašírovanou hydroizolací jmenuje se to POLYDEK. Odkaz : http://dektrade.cz/produkty/?id=57 Ty větrací kanálky ale musíte z oboustran zaslepit třeba PU pěnou a zamáznout aspoň vrstvou lepidla. Bylo by dobré to ještě přetřít nějakou tekutou hydroizolací.
S pozdravem Laďa

Datum: 15.02.2012 14:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
děkuji za odpoved ty kanálky jsou vidět při pohledu na fasádu zepředu.Letos jak jsem dělal fasádu tak jsem na ně nalepil větrací mřížky to je jedna strana ale kde končí to nevím protože na straně druhé je nosná zed.Takže je mohu ucpat pouze z 1 strany jsou umístěny asi 15 cm pod okrajem střechy.Fasada je nová

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 15.02.2012 14:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Aspoň z té přístupné strany. Stejně předpokládám, že je to otevřeno pouze na jednu, tu viditelnou stranu, kterou jste opatřil mřížkou. A ucpat se musí z důvodu, aby tam nemohla kondenzovat vodní pára, která se dostane difuzí skrz ten hurdiskový strop a těmi kanálky se tam zase dostane studený vzduch. Čili vypěnit do hloubky a na povrchu to zamáznout a z horní strany vesele izolovat, třeba tím Polydekem.
S pozdravem Laďa

Datum: 15.02.2012 15:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
měl bych dotaz na to zaslepení těchto otvoru:
Pokud tyto otvory zaslepím nehrozí že v kuchyni kde je někdy i těch 75% vlkosti
1. nevznikne plísen v rozích kuchyně
2. kam pujde vlhkost (otvory budou zaslepené)

za 30 let jsem neměl při takto nezaizolované ploché střeše problém s plísněmi .Nyní mám celý barak izolovaný a toto je poslední místo 25 m2 kde uniká teplo.Spotřebu plynu jsem snížil o 50%.Takže tato střecha je asi poslední starost a výrazné ušetření Kč

Datum: 15.02.2012 16:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Problematika růstu plísní je celkem jednoduchá. Nejdříve musí být nějaká trvalá vlhkost, čili nějaké rohy, kouty a prostory za nábytkem, kde neproudí vzduch, aby vysušoval zdivo. Aby někde ta vlhkost byla, je potřeba ji tam nějak dostat. Jedna možnost je vzlínání z podloží, druhá možnost průsak tlakové vody, třetí možnost je zatékání dešťové vody a nás zajímá voda, která vznikne kondenzací vodní páry. Vodní pára je obsažena v každém vzduchu, který nás v našich končinách obklopuje. Vodní pára je celkem neškodná, protože sama o sobě je v plynném skupenství a tudíž to není klasickíá voda, která je tvořena řetězením molekul vody v plynném skupenství. Aby z vodní páry vznikla voda, musí být splněny současně 2 podmínky a to příslušná relativní vlhkost a teplota, Při poklesu teploty na teplotu rosného bodu dojde ke 100% nasycení vzduchu vodní párou, čili nastane teplota rosného bodu a z vodní páry se stane voda. A ta voda je teprve škorlivá, neboť se trvale šíří konstrukcí a tím teprve vznikají příznivé podmínky pro růst plísní.
Čili, abych to zkrátil, tak zateplení Vašeho stropu je analogické se zateplením stěn z vnější strany. A prostě do zateplené konstrukce nesmí nikudy vnikat studený vzduch, protože právě ten by byl příčinou vzniku teploty rosného bodu. A k detailnímu provedení toho zateplení : pokud máte tu pultovou střechu přetaženou přez obvodovou stěnu, tak by se celá konstrukce měla zateplit jednak z horní strany, z čelní strany a ze spodní strany ten přesah. To čelo a spodní přesah stačí zatepli tak 5 cm, pokud to půjde, tak i více. Toto opatření zajistí, že celý průřez střešní konstrukce bude mít stejnou teplotu jak je v interiéru a pak tam nebude nic kondenzovat.
S pozdravem Laďa

Datum: 15.02.2012 17:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
obvodové zdivo je zatepleno 5 cm polystyrenu+10cm šedý extrapor jen ta střecha to kazí.obvodové zdivo má složení z exterieru 2cm omítka + 30 cm siporex+5 cm polystyrten+ dotepleno 10cm šedý extrapor+perlinka+lepidlo+omítka.takže únik tepla je jasný stropem. tato místnost je nejstudenější směřována na jih(kuchyn+koupelna) a mám zde umístěn PT.V ostatních místnostech mám nafoukanou vatu z izolace polná 21 cm.ty místnosti drží krásně teplo.děkuji za rady
pultovou střechu přetaženou přez obvodovou stěnu nemám takže bych to zateplil pouze z hora 15-20cm

Datum: 15.02.2012 19:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. OK. Souhlasím.
S pozdravem Laďa

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.