Prasklá deska mrazem |
Autor: Milan Duke Datum: 15.02.2012 14:18 | uživatel: 101305
| Postavil jsem vloni přístavbu RD, spočívající v tvz. otevřeném průjezdu 7,5x4,5m se stáním pro auto, tedy jakýsi průchod řadovým domem z ulice do zahrady, z jedné strany otevřen, z jedné uzavřen vraty. Udělány základy společně s 10cm deskou vyztuženou kari sítěmi 15x15x6, půda hlinitopísčitá, pod deskou 10-15cm kameniva 0-64, na desce anhydrid 8cm a dlažba. Mráz ale byl letos tak silný, že mi podélně prostředkem deska i s anhydridem praskla a vzdula se cca 1-1,5cm (vytvořila se v průjezdu z podlahy jakási střecha). Teď co s tím? Vrátí se to zpátky? Nebo na jaře vybourat, vyhloubit, dát větší vrstvu kameniva, eventuelně zateplit a znova vybetonovat? Existují vůbec jiné opravné prostředky, jak to srovnat a aby se to neopakovalo? Díky za rady. Duke
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Mojmír Juráň Datum: 15.02.2012 17:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104985 reakce na ... | Zdravím,jednoznačně špatně provedená štěrková drenáž,v takovém průjezdu minimálně 20 cm makadamu,nahoře něco jemnějšího,aby beton neprotekl do makadamu,pokud je tam mokro,po obvodě zvenku,popřípadě i uvnitř,ještě pod zásypem oddrenážovat trubkama.Zatím bych tu prasklinu pokud je to technicky možné, prořezal na š.2-3cm,vyčistil a nechal co to na jaře udělá,snad to klesne do původního stavu,pokud ano,spáru něčím vhodným vyplnit.Jinak uzavřít,temperovat,nebo Vám to zvednou i slabší mrazy,než byly letos.Vybourat,udělat znova,je skutečně ta poslední možnost a drahá.Přeji Vám úspěch MFJ
|
|
| |
 | Autor: Mojmír Juráň Datum: 15.02.2012 18:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104985 reakce na ... | Zdravím,makadam je dostačující,pokud nebude ležet ve vodě,existuje nějaký skleněný zásyp,který samozřejmě nenavlhne,ale musí to být udělané stejně jako s makadamem,mráz zvedne rostlou zeminu,zásyp je tam něco jako dilatace.MFJ
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.02.2012 19:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Jsou dvě dostačující podmínky pro zamezení zmrznutí vody v podkladu : nepřítomnost vody v jakémkoliv množství a nepřítomnost mrazu, také v jakémkoliv množství. Čili ani kýbl vody, a ani kýbl mrazu. Jestli to vyřeší jakákoliv vrstva makadamu, je ve hvězdách. PS rostlá zemina je nasákavá, takže ano, když je mokrá, tak zamrzne a zvětší svůj objem, čili z vody vznikne led a ten i skály trhá. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: vaclav Tomek Datum: 15.02.2012 17:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100747 reakce na ... | No jestli tam máte ty sítě,tak nevím jestli se to vrátí.Počkal bych.Taky by se to dalo asi říznout.
|
|
Autor: Jozef Homola Datum: 15.02.2012 16:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Nedělejte s tím zatím nic. Mému bratru praskl suterén s hotovým potěrem a hydroizolací (neuzavřel otvory pro okna na zimu) uhlopříčně a zvedl se o 5 cm. Nic s tím nedělal dosud, nějaký cm to sedlo ale do původní roviny se to nevrátilo. Včera jsem viděl vysekávat podlahu v garáži jež je postranní součásti domu, také to deformovalo podlahu i vstupní vrata. U nas bylo několik dní pod -22°C.
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.02.2012 14:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Jestli se to vrátí do původní roviny, tak jedinné řešení je uzavřít ten průjezd i z druhé strany. Jinak to musíte vybourat, položit na srovnaný terén cca 10 cm nějakého EPS 150 S a znovu tu podlahu udělat. Ten EPS tam bude z důvodu, že zřejmě máte dost vlhké podloží a došlo k zamrznutí vody a vzniku takového množství ledu, že to tu podlahu nadzvedlo. Asi bude nejjednodušší tam dát druhá vrata. Tedy, jestli si to sedne. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Milan Duke Datum: 15.02.2012 21:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101305 reakce na ... | Ten průjezd je takový stylový, do dvora bych ho nerad uzavíral, křídlová vrata tam nedostanu z prostorových důvodů, sekční by tam byly jak pěst na oko. Pravda je, že mě to napadlo jako řešení, pokud by to sedlo zpátky. Asi bych tam v takovém případě dal nějaká decentní lamelové vrata, co se schovají za překlad do kazety a zavřel bych je jen v případě nepříznivých klimatických podmínek. Nicméně nevím co by to muselo být za protisílu, aby se tak skutečně stalo. A pokud to budu muset vybourat, tak jsem myslel přesně na to, co popisujete. Vykopat zem o 10cm níž, než to původně bylo, srovnat třeba pískem, dát 10cm polystyrenu a pak (bez makadamu?) podkladový beton, izolaci a asi zase anhydrid. Už teď z toho mám trauma, že to znova rozkopu, když už jsem to měl hotové :-(. V takovém případě bych už vrata osazovat nemusel. Pod tím 10cm polysterenem snad zem nepromrzne...
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.02.2012 21:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Ještě jedna taková nejistá možnost - kdyby se to muselo vyrubat, tak tam položit nějakou skládanou dlažbu ( zámkovku ) a viděl jsem i stylové zámkovky, přímo do nějakého drceného štěrku. Tam by to zvedání ( nevím, kolik to dneska je ) nemuselo vadit. Otázka je, jakou potřebujete únosnost, aby jste tam nevyjezdil koleje. To bych nerad. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Milan Duke Datum: 15.02.2012 21:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101305 reakce na ... | Právě. Jezdit se tam bude autem a defacto pořád jedním místem. Takže koleje by tam určitě za nějaký čas byly. Ale alespoň díky za tip.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 29.03.2012 16:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Ok že to prasko to se stane, ale proč tam byl ten anhydrit? Ten do takových míst vůbec vhodný není! Navíc nevím nač tam vlastně je? Umístit anhydrit na beton? Kvůli rovině? To se dá udělat mnohem levněji. Navíc na anhydrit budete muset dát nějaký tvrdý hydroizolační nátěr, když je to do garáže. Jinak pokud by si zpět sedla ta deska, o čemž ale díky armování pochybuji tak by si měl sednot i ten anhydrit. A kdyby tak neučinil tak v prolémovách místech proříznout flexou aby si to sedlo a vyplnit epoxidem.
|
|
 | Autor: Milan Duke Datum: 29.03.2012 21:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101305 reakce na ... | Ano ano, teď už to vím také. Paradox je, že mě na nevhodnost použití do těchto prostor nikdo neupozornil, a to ani realizační firma, která anhydrit odlila, byť dobře věděli, jaké je to prostředí. Nicméně pár informací: 1). Zázrak: Jakmile povolily mrazy a oteplilo se, podlaha se vrátila úplně nazpět, vydutí je zcela pryč. 2). Volal jsem jinému výrobci anhydritu (Českomoravský beton), abych si nezávisle posoudil, jak velká vada to je. Řekli mi, že anhydrit není mrazuvdorný a použití do venkovních prostror se tak nedoporučuje. Nicméně mi také řekli, pokud je Anhydrit v suchu, neprší na něj, nezatéká do něj voda apod., měl by to bez úhony ustát léta letoucí. 3). Proč jsem jej tam dával: Je to přesně kvůli tomu, co píšete. Tedy rovinatost a snadnost a rychlost aplikace. Mám jej v celém RD a super. Před pár lety jsem vyřízl kvůli příčce Anhydrit o velikosti 30x60x5 cm, mám jej na zahradě jako zátěž na fólii, prošel si léta, zimy, sněžení, deště, silné mrazy a dodnes je takový, jako bych ho tam dal včera. Nedrolí se, nerozpadá se, ani jinak dedegraduje. Těžko říct, co se této zimy událo. Je dokonce možné, že třeba ani nepraskla samotná armovaná deska, třeba se vydul jen Anhydrit. Na druhé straně kolem stěn je dilatace, měl kam "uhnout", chtěl-li se rozpínat. Nevím...
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 29.03.2012 21:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Tak to mě dost překvapuje, že už je vše v pořádku. V každém případě na anhydrit dejte nějaký epoxidový nátěr. Ten vydrží i zatížení autem. Osobně bych siu předtím změžil co vlastně šlo nahoru a zkusil odhadnout kde to mráz zvedá-tudíž je tam vlhkost. Podle toho co tu povídáte se ale zdá že pracoval jen anhydrit, nerovnoměrně usychal a někde se zvednul. Pokud by to udělala i ta armovaná betonová deska pod ním tak by se pravděpodobně díky armování nevrátila do původní polohy.
|
|
 | Autor: vaclav Tomek Datum: 30.03.2012 07:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100747 reakce na ... | Původcem všeho byl mráz.Už to píšu po desáté.Když je někdo pečlivka,tak to neznamená úspěch.Zem zbouchá na to dá trochu kamení a desku ještě třeba zaarmuje s obvodovou zdí.Když to mrazem nabyde ,tak kde to asi praskne.??Když je někdo menší pečlivka ,zem přejede deskou ,na to dá kamen .Deska je pevnější a při mrazu odolá tlaku zeminy(méně zhutněné).Tak jako se v případě zamrzlého sudu nevyvalí led nahoru,ale vyboulí se dno.Když máte několik let anhydrid venku na mrazu a nic nedělá,tak proč by měl zrovna prasknout jenom tady a beton by měl být zdravý?Epoxidový nátěr ,nebo cizokrajné dřevo tam samozřejmě dát můžete,ale jestli to za to stojí .
|
|
 | Autor: Milan Duke Datum: 30.03.2012 07:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101305 reakce na ... | To už je pozdě. Na anhydritu je již od loňska nalepaná dlažba. Jediné, co jsem nestihl, je ji zaspárovat (mám koupenou právě epoxidovou od Mapei-Kerapoxy). Takže to bylo celou zimu nezaspárované. Další záhadou, či náhodou je, že to prasklo přesně, ale v celé délce 7m přesně ve středu podélné spáry dlažby! Že si ten mráz zrovna vybral spáru, proč nešel středem dlažby třeba, nebo různě klikatě??? Ale toto je (tedy byla) prasklina jak když střelí.
|
|
 | Autor: Mojmír Juráň Datum: 15.02.2012 21:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104985 reakce na ... | Zdravím,jenomže pod zámkovou dlažbu se musí taktéž zhotovit sypaná drenáž a případné odvodnění,ale mělo by to velkou výhodu,že případné nadzvednutí mrazem by v podstatě nebylo vidět,únosnost zámkové dlažby se řeší zhutněním podkladu.Takže,do jara to stejně nevyřešíte,je to u ledu,teplo a čas ukáže.MFJ
|
|