Vhlkost pod vatou v podkrovi

Autor: Radim Eruz
Datum: 16.02.2012 16:13
uživatel: 108816

Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4
Dobry den,

na podzim jsem zapocal prestavbu podkrovi na obytne.Vystrikal jsem krovy impregnaci ,dal jsem mezi ne vatu(16cm) a zesilil a zateplil stitove zdi.Ted jsem

zacal s konstrukci pro sadrokarton,ale odkryl jsem jeden plat vaty a pod nim nasel vlhkost a namrazu,na deskovem zaklopu.Myslite, ze to bude tim,ze tam

jeste neni aplikovana parozabrana,kterou se chystam dat na cd profily?A jak mam dale pokracovat,zda mam dodelat konstrukci s parozabranou a

sadrokartonem,nebo mam vsechnu vatu poshazovat a nechat vsechno povysychat?Podkrovi neni vytapeno,ale jiste tam jde dost tepleho vzduchu ze

spodnich mistnosti.

Skladby strechy je palena taska na stresnich latich,pod tim je stresni folie,polozena na kompletnim deskovem zaklopu strechy,Dale krovy,mezi nimi vata a

bude nasledovat konstrukce s parozabranou + sadrokarton.

Prikladam foto.

dekuji za nazory

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Laďa Jaskva02.03.2012 20:46
Tomáš Hájek02.03.2012 19:18
Laďa Jaskva17.02.2012 13:01
Jaroslav Kunc17.02.2012 12:33
Laďa Jaskva17.02.2012 11:32
Jaroslav Kunc17.02.2012 11:12
Radim Eruz16.02.2012 19:26
Laďa Jaskva16.02.2012 18:40

Datum: 17.02.2012 11:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108826
reakce na ...
My máme podobný problém.Ložnici obýváme již asi 7 let a až po těchto arktických mrazech se projevila nějaká závada na složení konstrukce střechy.Strop je z interiéru pobit palubkami a v těchto dnech se z některých okrajových částí stropu začala stékat voda.Někdy je i dokonce slyšet jak zkapává.
Střecha je rovná s mírným sklonem pouze nad ložnicí a nad ostatníma pokojema přechází v sedlovou.Krytina je nalepená lepenka s granulátem,pod ní je ipa na terpapíru, který je na prknech.Pod prkny je 16cm vata mezi krovy.Pod vatou je dřevěný rošt na kterém je parozábrana a naklepané již zmiňované palubky.
I když se přes den v ložnici větrá,vlhkost se projevila.
Podařilo se mi z kraje odkrýt kousek vaty a ta je ze strany prken mokrá a krovy jsou taky mokré.
Potřeboval bych poradit jak z této šlamastiky ven.
Děkuji.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 17.02.2012 11:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Zde to asi nikdo nevyřeší a bohužel nějaký jednoduchý návod není. Možná a to s velkou nepravděpodobností, by to mohlo vyřešit nějaké odvětrání, které by umožnilo průchod vzduchu nad minerální vatou. Ale podle té tloušťky minerálu typuji, že tam mezera mezi minerálem a deskama není, takže z toho asi nic nebude. Ten Váš problém je klasická ukázka špatného složení celého střešního systému, kdy nad minerálem není ani odvětrávaná mezera, ani nějaká difuzní fóli a ta mezera nad ní. Čili u Vás dochází k průniku vodní páry do minerálu, ta tam vždy zkondenzuje a možná se to masivně projevilo až při těchto velkých mrazech. Já neumím poradit, jak to vyřešit bez demontéže, kterou bych doporučil, jakož i novou, tentokrát správnou konstrukci. V této fázi jde i o zabránění vziku plísní a hniloby, čili o životnost konstrukce a Vaše zdraví. Sorry, víc neznám.
S pozdravem Laďa

Autor: Jaroslav Kunc
Datum: 17.02.2012 12:33 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108826
reakce na ...
Děkuji za odpověď
s demontáží již asi počítám,ještě snad nějaký odkaz nebo skica na spravnou skladbu střechy?Pravdopodobně odvětraná mezera mezi vatou a deskama? což by šlo nad prostor pokojů kde je sedlová střecha.Marně si vzpomínám že tam nějaké odvětrání bylo a je tam přidaná vata nad vedlejšíma pokojema,které mají zaizolovaný strop pod sedlovou střechou a vata přesahuje nad zbytek rovné střechy kde v rámci zkvalitnění izolace se zasunula co nejdál již do prostoru rovné střechy.Pokusím se ještě část té izolace odstranit jestli se to nezlepší.

Datum: 17.02.2012 13:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Takových odkazů je na netu mraky. Například :
http://www.juta.cz/paroschema1.htm
http://www.juta.cz/paroschema2.htm
http://www.juta.cz/paroschema3.htm
S pozdravem Laďa

Autor: Tomáš Hájek
Datum: 02.03.2012 19:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104189
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4
Dobrý den,
využiji tohoto vlákna a dovolím se vás zeptat na řešení mého problému:
Šli by uvedené nákresy v odkazech použít i na schéma zateplené pochozí půdy?
Mám skladbu: palubky, rošt, parotěs Delta Reflex, kamenná vlna 28cm, rošt a OSB desky- pero drážka. Moje potíž je ta, že v mrazech se mi na krokvích střechy a i pod deskama vytvořila v určitých místech námraza. Jaké by jste navrhoval řešení? Moc dík.

Datum: 02.03.2012 20:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Zde musím konstatovat, že nevím, co byste mohl udělat. Podle všeho je to kombinace netěsné parozábrany a záklopu z OSB desek. Jedná se vlastně o difuzi vodní páry, kdy vodní pára v interiéru má vyšší tlak ( parciální, čili částečný tlak ) jak vodní pára v exteriéru. Z tohoto důvodu difuze probíhá z interiéru, čili z vytápěného prostoru do exteriéru, čili do chladného prostoru. A zde je vidět, že někde v provedení parozábrany je nějaká chyba. Třeba pouhé prošpikování vruty, které drží palubky, nebo nenalepení na obvodové stěny a podobně. To by ještě samo o sobě nebyla taková hrůza, kdyby to všecno nebylo zaklopeno OSB deskami, které mají také vysoký difuzní odpor. Tím dochází k té kondenzaci na spodní straně OSB desek a co nestačí zkondenzovat tam, tak se protlačí až ke střeše a zkondenzuje za hranou OSB desek. Co s tím udělat nevím, protože každé řešení předpokládá demontáž buď spodních palubek a opravu parotěsné fólie a znovu montáž palubek, nebo trvalé odstranění OSB desek. Ale tím se stane půda nepochozí a není zaručeno, že ke kondenzaci nebude docházet. Možná by to vylepšila dodatečná izolace. Nechce se mě to momentálně počítat, protože si ani nedovedu představit, že Vaše půda nebude pochozí. Nicméně, jestli rozpouštění námrazy nezpůsobuje nějaké zatékání vody, které by bylo viditelné, tak bych zkusil počkat, jestli to nevyschne. Ta námraza se sice bude opakovat, ale třeba v budoucnosti tu nebude taková dlouhodobá Sibiř, jako letos. Ta tomu velice " pomohla.
S pozdravem Laďa

Datum: 16.02.2012 18:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Zde vidíte, že podcenění funkce parozábrany se nevyplácí. Udělal jste klasickou chybu, kdy jste sice zateplil celý půdní prostor a připravoval vybudování podkrovních místností a zapoměl jste, že vodní páře je úplně jedno co si my myslíme, na co zapomeneme, nebo co podceníme. Ona si klidně difunduje skrz ten stávající strop z vytápěných prostorů do nevytápěných prostorů a zde ta mrcha zkondenzuje a jak vidno , klidně si zmrzne. Mohu Vás trochu uklidnit, že něco podobného se celkem poravidelně stává stavebníkům nových domů, kdy v zimě po chvilkách zateplují a klidně si zatopí, aby nezmrzli. parozábranu chtějí namontovat až to bude celé hotové a dopadnou jako Vy. Jak to řešit ? Nejrychlejší, nejbezpečnější a s jistotou dobré řešení je tu vlnu vyndat a nechat ji vyschnout. Ono už ani nejde tak jenom o mokrou vlnu, ale i o promáčená prkna. A tam je právě to nebezpečí, že to chytne nějakou plíseň a co potom s tím dělat neporadí nikdo.
Kdy a jak pokračovat je těžko říci. Konstrukce na sádrokarton nic neovlivní, Je ale otázka, zda pokračovat s parozábranou a SDK záklopem. Já bych to asi riskl s tím, že ihned, jak se oteplí tu vatu vyhodíte a celé to necháte proschnout, zejména ta prkna pod minerálem a po vyschnutí opět vrátíte zpět. Vidíte, chtěl jste postup práce urychlit a opak je pravdou. Než to všechno zaklopíte, tak to musí být všechno suché jak pepř.
S pozdravem Laďa

Autor: Radim Eruz
Datum: 16.02.2012 19:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108816
reakce na ...
Dekuji moc za odpoved,hold se do toho pustim znova,po vyschnuti,alespon to snad bude slouzit jako varovani pro dalsi unahlene.;)

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.