Samotíž

Autor: David Bláha
Datum: 17.02.2012 11:28
uživatel: 108827

Dobrý den, jsem rád, že jsem konečně našel stránky s odbornou tématikou a fundovanými odpověďmi. Dlouho sháním odpověď na mojí otázku, na kterou mi zatím nikdo nedokázal jednoznačně odpovědět. A sice plánuji montáž ústředního topení v RD. Moje představa je založena na tomto principu: Kotel umístěný ve sklepě bude natápět 2 m2 akumulační nádrž v přízemí samotížně (primární okruh). Uvnitř aku.nádrže je umístěn měděný had, kterým prochází voda dále do rozvodu-radiátorů s termohlavicemi (sekundární okruh), tento okruh je již poháněn oběhovým čerpadlem.
Můj dotaz je, zda je možné, aby do primárního okruhu byl vložen trojcestný termoregulační ventil (kvůli zajištění minimální teploty 50-60 st.C ve zpátečce) a při tom voda v tomto okruhu kolovala samotížně?
Předem děkuji za radu Bláha

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Marek Gajda17.02.2012 18:35
Vladimír Křen17.02.2012 11:57

Datum: 17.02.2012 18:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100350
reakce na ...
Mám zapojený ruční čtyřcestný ventil mezi kotlem(125cm) a AKU(ležatá160cm) přesně mezi vrchníma hranama obou zařízení deset let a funguje to od začátku do dnes perfektně.
Měl bych spíše ale jiný dotaz.Při tomto zapojení kdy se voda začne tlačit až je nahřátá(samotíž) je skutečně nutný ten ventil?Nezreguluje to průměr trubek na kotli sám?Co jsem vypozoroval tak moc velký časový skok mezi více či méně pootočeným čtyřcesťákem není do nahřátí kotle na vypínacích 90C.

Autor: Vladimír Křen
Datum: 17.02.2012 11:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100035
reakce na ...
Je to možné ale je nutno splnit jednu podmínku. Trojcestný ventil musí být v určitém výškovém rozložení vzhledem ke kotli a akumulátoru. Prostudujte si podmínky umístění výrobce trojcestné armatury VERNER na stránce "Samočinná mísící armatura" jsou zde popsány možnosti a požadavky na umístění.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.