nutnost plastifikátoru do betonu na podlahovce |
Autor: Petr Cimrman Datum: 17.02.2012 18:07 | uživatel: 101934
| Prosím o radu. Dneska tady u mě byl topenář a vybláznil mě, že jestli mi zedníci nedali do vrchního betonu u podlahovky plastifikátor tak mi to zaručeně praskne nebo mi vylítaji dlaždice. Když mi zedníci ten beton dělali tak jsem u toho nebyl, ale zaručeně tam plastifikátor nedali. Poraďte prosím. Mám je uhánět, aby to celé předělali nebo sem si jen pro nic cuchal nervy. Podlahu tvoří: 8cm podkladový beton, 2cm extrudovaný polystyren, měděné teplovodní podlahové trubky, 4cm vrchní beton s rabico pletivem. Podlaha je v koupelně 2x3m. Předem díky za názory.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
| |
| |
| |
Autor: zdeněk svoboda Datum: 21.02.2012 08:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | dobrý den podkladní beton 80mm zajistí dostatečnou pevnost tak malé plochy jak uvádíte a síla akumulační vrstvy 40 mm je dostačující pokud budete pouštět do podlahového systému max.27 st.C a to pozvolna,poněvadž by mohlo dojít k nějakému poškození položené dlažby flex.lepidlo v lepší kvalitě to určitě zajistí POZOR NA TU TEPLOTU max. do 27
|
|
| |
| |
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 21.02.2012 13:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | nevím pane proč mne odkazujete na Žichlínka,, znám ho už několik roků,,já jsem v diskusi doporučoval teplotu 27 st.C z důvodu již ukončeném zbabraném díle podlahovky a pro sichr a opatrnost při jeho následném vytápění nic víc,nic míń akumulační vrstva 40 mm narušená plastovou trubkou v jeho ubohé vrstvě nemůže vydržet teplotu 50 st.C ani náhodou v tomto případě nejdo o zisk ,ale o risk v těchto věcech se zaručeně nepletu jedině tak v češtině
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 21.02.2012 17:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Vážený pane. na pravé straně každého příspěvku je červeně napsáno : reakce na :..... Buďte té dobroty a klikněte levým tlačítkem na myši ( to je ta věc, co máte v ruce ) a hned se dovíte, kdo a na koho reaguje. Já mám dojem, že Vám zde pořád něco uniká. Hodně zdaru. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 22.02.2012 09:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Trubky nejsou plastové, ale měděné. Neříkám, že měděná trubka bude chungovat jako nějaká armatura, ale určitě snese větší zátěž než plast.
|
|
Autor: Michal Vosmanský Datum: 21.02.2012 07:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106640 reakce na ... | Ještě zkuste dát do flexi lepidla pod dlažbu perlinku. Obkladač, který u mě pokládal dlažbu dal na přechod dvou betonovů (polyš + beton vs pouze beton pod krbem) perlinku a na to pokládal dlažbu.
|
|
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 21.02.2012 08:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | kam chcete položit tu vaši perlinku,když je podlaha dokončena ,, možná perlinku na kuchyňskou linku,,
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 21.02.2012 08:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Kdyby někdo nevymyslel perlinku, tak by podle zedníků nutně musely všechny baráky spadnout, opadat fasády a prostě samé katastrofy. Ta perlinka sama o sobě udrží tak nějaké místní pnutí v lepidle, ale že by udržela pnutí na dilatační spáře, nebo na rozhraní dvou různě tepelně namáhaných materiálů je naprostá blbost. Takže na perlinku bych se nespoléhal. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 21.02.2012 12:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Ještě se vracím k tomu plastifikátoru, byla by nějak zásadně ovlivněna výsledná pevnost a celková kvalita betonu, byl-li by tam? Chci říct je to takový zázrak, že kdyby tam byl, ovlivnilo by to zásadně ty moje ubohé 4cm?
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 21.02.2012 12:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Plastifikátor je dobrý na zmenšení množství záměsové vody. Tím, že je beton dobře tekutý, tak lépe ty hadičky zalije, Zásadní význam v pevnosti samotného betonu ale nemá. Jde spíše o to, že více vody pro tekutost vyplavuje cement a může docházet k místním poruchám. Jak to ale dopadne ve Vašem případě je těžko přejímat, protože i vodou naředěný beton nemusí být nutně aušus a když bude na únosném podkladu, tak nemá žádný důvod prasknout. V případě té podlahovky záleží také na dilataci. Když tam není , tak to asi rupne tak, že se to teplem roztáhne a zduje směrem nahoru. Ale to předem neumím posoudit. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 21.02.2012 12:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Jako dilataci tam zedníci použili takový nějaký lepší mirelon... název neznám, ale doufám, že to svůj účel bude plnit. Každopádně moc díky za rady.
|
|
| |
Autor: Pavel Kříž Datum: 18.02.2012 21:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Dobrý den, teď už je na rady pozdě. Plastifikátor má vliv při zpracování betonu a následném vytvrzování. Na prasknutí už zatvrdlého betonu má vliv jen malý. Při tak tenké vrstvě to chtělo spíš anhydrit, nebo použít ocelovou rozptýlenou výztuž tzv. drátkobeon. Na druhou stranu jestli je to jen 2x3m, mohlo by to vydržet. Na dlažbu použijte kvalitní lepidlo a nezapomenout oddilatovat od stěn.
|
|
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 19.02.2012 21:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Díky za názor a radu. S tím anhydritem máte určitě pravdu na takovém kousku by to stálo pár korun a nemusel bych si teď drbat hlavu. No prostě jsem učebnicový příklad toho jak to dopadá, když si člověk začně vymýšlet tuning až během probíhající rekonstrukce.
|
|
| |
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 18.02.2012 20:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Bohužel mí zedníci jsou drobet líní a tak než by vzali krumpáč a vykopali 2 kameny, které jim vadily při strhávání podkladového betonu, tak udělali 8cm podklaďák... Od toho všeho se odvijí všechny zbilé problémy. Proto je tam jen 2cm izolace a 4cm vrchního. Kari síť tam nedali, protože už by se tam prostě nevešla(v tom betonu vede ještě voda). Vím, že jsou to de **lové, ale bohužel nemám dost času a energie jim pořád koukat pod ruce jak co plácaj. Ale, kdybych mohl poprosit Můžete někdo seriózně odhadnout jestli to popraská nebo ne? Vůbec teď neřeším, akumulační schopnost takhle slabého betonu, ani jestli je vše podle topenářských norem, jde mi jen o to jestli nebudu plakat po prvním zatopení.
|
|
 | Autor: hetzer hetzer Datum: 18.02.2012 23:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100064 reakce na ... | po prvnim zatopeni plakat asi nebudete, ale zarucene budete plakat az vam prijde ucet za topeni, bo 2cm izolace je skoro jako by tam nebylo nic, takze vam teplo bude utikat dolu
|
|
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 19.02.2012 20:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Ona ta podlahovka je tam jen z takové mé rozmařilosti. Abych vylézal z vany na teplou podlahu. Bude tam ještě žebřík. 2cm izolace je sice nic, ale místnost je v prostřed domu a všechny ostatní místnosti budou odlizolované pořádně. A s topením si hlavu nedělám nám 3hektary lesa a 0,5hektaru topolové plantáže.
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 20.02.2012 06:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | I když je to uprostřed domu, tak bez topení bude podlaha hodně studená. Zrovna v tak citlivém místě, kde bosky vylézáte z vany. Bude tam velmi pravděpodobně také "oblak" studeného vzduchu nad podlahou. Tedy budete topit s velkou ztrátou (i když na reltivně malé ploše), nebo velký nekomfort. Doporučoval bych to zavčasu celé vybourat. Dokud není dlažba a tedy to není tak nákladné. Tepelné izolace si tam dejte více, než u ostatních podlah. U vytápěné podlahy je větší teplotní spád, než u nevytápěné. p.s. Při opatrné práci by se Vám mohlo podařit zachránit to měděné potrubí. Tenký beton na měkkém povrchu (EPS) půjde dobře lámat. A lámat se to bude přednostně právě v místě trubek, kde je beton zeslaben i když udeříte vedle.
|
|
| |
 | Autor: Honza Kopřiva Datum: 19.02.2012 08:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100266 reakce na ... | Těžko seriózně radit jak to dopadne. Prasknout to může ale i nemusí. To záleží hodně na tom jakou finální krytinu a jak kvalitně jí budete pokládat, jak se bude budoucí zatížení podlahy roznášet do plochy a jak to výsledně budete zatěžovat. Každopádně je to udělané přesně naopak než se to má dělat. 4cm potěru je opravdu málo, tepelná izolace je prakticky skoro žádná a nechce se mi věřit že by rabic nějak zásadně ovlivnil pevnostní vlastnosti u tak slabé vrstvy. Zedníky pošlete kamsi a asi bych jim za takovou práci ani nezaplatil.
|
|