Friterm a problémy s cirkulací v radiátotech

Autor: Hana Samcová
Datum: 18.02.2012 10:03
uživatel: 108641

Dobrý den, dokázal by mi, prosím, někdo vysvětlit, co se děje s Fritermem v radiátorech v zimě? Konkrétně při letošních arktických mrazech došlo k tomu, že teplota uvnitř objektu spadla pod bod tuhnutí Fritermu, tj. pod -6°C a pokus o zatopení (rodinný dům z 60 let, 1 patro) bylo problematické v tom smyslu, že ve vzdálenějších partiích to trvalo více dnů, než začaly radiátory hřát, údajně zatuhlý Friterm. Je to normální jev? Můj topenář říká, že pro zlepšení cirkulace nainstaluje čerpadlo.

V systému mám cca 380 l vody a dnes si myslím, že bod tání do -6 °C je asi málo, viz letošní zima, kdy to nestačilo, kolik Fritermu bych měla dolít , tj.do jakého bodu bod tuhnutí (-10/15 °C?), abych k podobné situaci nemuselo už dojít, tj. ze strachu z havárie (prasklé radiátory) začít objekt v mrazech vytápět, je totiž v zimě neobývaný.
Děkuji.
Hana

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Datum: 05.03.2012 14:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100809
reakce na ...
Dobrý den,

Váš topenář má pravdu. Některé vlastnosti nemrznoucích směsí při různé koncentraci najdete například zde:

http://vytapeni.tzb-info.cz/6899-fyzikalni-vlastnosti-nemrznoucich-smesi-a-navrhovani-soustav

S pozdravem
Ráž =CRA=

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.