velká spotřeba dřeva |
Autor: Lenka Machulková Datum: 18.02.2012 19:44 | uživatel: 103213
| Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jde nějak kotel Rojek KTP 30 nějak zabrzdit se žravostí? Tuto zimu už jsme stopili asi 30 metrů dřeva (smrk, bříza) a každé dvě hodiny je komora kotle prázdná. je to od té doby co jmse nechali vyvložkovat komín, když zavřem dusilku a primáry, tak zase nemá takový výkon, jaký by jsme potřebovali. pomůže třeba ta regulační klapka do kouřovodu? Moc děkuji za rady.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Karel Plaček Datum: 23.03.2012 20:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101348 reakce na ... | Zaměřte se na správné spalování dřeva a na využití tepla spalin. Ke správnému spalování dřeva je potřeba suché dřevo a správně nastavený primární a zejména sekundární vzduch. Sledujte teplotu spalin ihned po opuštění kotle. Tento kotel vyžaduje malý tah komína - je vhodné osadit regulátor komínového tahu.
|
|
 | Autor: Lenka Machulková Datum: 25.03.2012 21:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103213 reakce na ... | Je pravda, že nám ten kotel dává víc tepla když je sekundarní i primární přívod vzduchu uzavřen, ale to bude asi taky důvod té velké spotřeby, protože kotel nezplynovává. Můžete mi, prosím, poradit, čím a jak se měří teplota spalin po opuštění kotle?
|
|
| |
 | Autor: Lenka Machulková Datum: 27.03.2012 22:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103213 reakce na ... | Nevím, v té době jsme neměli internet, takže nešlo sledovat různé diskuse :-( A má ho jeden soused, který je s ním velmi spokojen, ale je pravda, že ho má na chalupě, takže netopí celoročně, jen víkendově. Myslíte, že to byla špatná volba? já pořád doufám, že to nějak vychytáme a budem taky spokojený :-D
|
|
Autor: Lenka Machulková Datum: 20.02.2012 11:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103213 reakce na ... | Myslíte, že je možné, že je ta velká spotřeba zapříčiněna tím, že už od kotle máme kouřovody ve stejné šířce jako vložku (180)? Koukala jsem na jiné diskuze a tam všude je, že tu regulační klapku montujou na kouřovod 150.
|
|
 | Autor: Frantisek Stepanek Datum: 22.02.2012 08:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105497 reakce na ... | Mate pravdepodobne velkou ztratu energie "do komina". Zkuste zmerit teplotu spalin az po roztopeni kotle. Ja mam Atmos kotel s ventilatorem teplotnim a spalinovym termostatem, teplotu spalin mam max. 200 st.
|
|
 | Autor: Petr Němec Datum: 25.02.2012 18:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100548 reakce na ... | 1) Někde jsem četl, že podle nějaké komínové roury se redukuje/zvětšuje průměr kouřovodu hned za kotlem, než až na vstupu do komína. Pokud má kotel průměr 150 a vy máte vyvložkováno na 180, tak hned za kotlem má být redukce 150/180 a dál to má být ve 180. 2) Pokud to dělá až po vyvložkování, napadá mě zvýšený komínový tah oproti stavu bez vložky, hladká vložka a navíc v tomto průměru bude mít tah jako ďas. Pak se stane, že kotel bude hořet dobře, ale nestihne teplo předat výměníku, protože teplý kouř prolítne kotlem jak pendolíno. Napadají mě 2 varianty: a) pokud má kotel komínovou klapku (v místech, kde se připojuje kouřovod), tak ji přivřít, pokud ne, tak ji dokoupit a vychytat vhodné přivření. Klapka vypadá asi takhle: http://www.modratherm.sk/domain/modratherm/files/komin-klapka.jpg b) je možnost pořídit ještě regulátor tahu, např.: http://estech.esel.cz/stranka.aspx?IDStranka=3994 Instalovali byste ho v blízkosti napojení kouřovodu do komína přes T kus kouřovodu. Tento regulátor udělá to, že v případě zvýšeného tahu komína (vítr), otevře klapku a tah komína sníží vpuštěním vzduchu z kotelny. Začal bych variantou a).
|
|
 | Autor: Lenka Machulková Datum: 21.03.2012 22:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103213 reakce na ... | Moc vám děkuji za odpověď, je velmi dobře napsaná (že tomu rozumím i já :-D ) a přijde mi i logické toto řešení. ještě jsem se chtěla zeptat, jesli je možné, že tím velkým tahem nezůstává teplo v kotli? Dřevo hoří ale teplota na kotli je nízká okolo 60st.
|
|
 | Autor: Petr Němec Datum: 22.03.2012 07:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100548 reakce na ... | viz bod 2 - teplé spaliny prolítnou kotlem do komína a nestihnou ohřát trubky (výměník) v kotli. Teplota na kotli by měla samozřejmě postupně narůstat, ale bude to trvat podstatně déle.
|
|
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 22.03.2012 07:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Uvedený kotel má dle výrobce mít teplotu spalin na výstupu 220-300 stC. Je to obrovský kotel který potřebuje vyhřátý komín aby měl tah odpovídající topnému výkonu. Pokud není teplota spalin nad uvedenou hodnotu pracuje kotel jak má. Když přeženu komínovou ztrátu na 30% a to určitě nebude tak nějakým laděním se dostanu na 20-25%. Když to bude na 20% ušetřím za zimu možná 2-3 m3 dřeva. Kotel zpravidla za spotřebu nemůže ale může za to tepelná ztráta domu.
|
|
Autor: Frantisek Stepanek Datum: 19.02.2012 12:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105497 reakce na ... | Aby mel kotel vykon 30kW, musite spalit cca 10kg dreva za hodinu.Ruznymi upravami se da zlepsit ucinnost spalovani, ale pokud chcete od kotle vykon, tak to drevo sezere. Take chodim kazde 2h ke kotli a musim ho krmit.
|
|
| |
 | Autor: Frantisek Stepanek Datum: 20.02.2012 10:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105497 reakce na ... | Letos nemam prehled, mel jsem nejake drevo ze stavby od sousedu ale pri tepelne ztrate asi 15kW (2 bytovy dum, plast.okna,nezatepleny) spotrebuji cca 1m3 dreva za 4 dny v prumeru za topne obdobi.
|
|
Autor: Lenka Machulková Datum: 18.02.2012 21:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103213 reakce na ... | Pane jane, moc děkuji za radu, ale nechápu co mám přivřít, myslíte tu vložku? A jak? A Vám, láďo, to poděkování nepatří, pokud si chcete z někoho dělat srandu, tak si pište na facebook, nevím jestli jste ten kotel někdy viděl, ale ručičky fakt nemá.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 18.02.2012 22:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Omlouvám se Vašemu kotli, že jsem ho chtěl přiškrtit. A Vám, se omlouvám také, protože jsem netušil, že Vás to tak dostane. A omlouvám se facebooku, že ho neznám. Omlouvám se, že jsem neviděl ručičky, které Váš kotel nemá. Ale to asi není nic mimořádného, schválně jsem se byl podívat v kotelně, kterou jsem kupodivu dneska našel a můj kotel ručičky také nemá. Tedy, nejsem si jist, jestli jsem se ale náhodou nedíval na pračku. Ta by ale zase nebyla v kotelně. Nebo jsem nebyl v kotelně ? Do kelu. Vy jste mě docela zmátla. Takže jedno velké sorry. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Martin Find Datum: 19.02.2012 08:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104457 reakce na ... | Kókám, že na té vašé straně se taky dost vypálilo. :o) Pro paní: Podívejte se na vlákno regulátor tahu do komíná, není o mnoho starší, dostanete se na něj na hlavní straně, nebo možná o stránku zpět.
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 18.02.2012 20:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Já bych zkusil dietu. Prostě a jednuduše mu přiškrtil ten nanažraný chřtán, on by lapal po dechu a nestačil by toho tolik sežrat. Také by možná pomohlo, kdybyste mu nechala 1.000 x napsat, nesmím tolik žrát. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Jan Šnajdr Datum: 18.02.2012 20:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100383 reakce na ... | Pomůže jestli je velká spotřeba od vyvložkování (zvýšeného tahu komína). Pokud ji nepoužíváte chce to odzkoušet přivření (aby kotel fungoval jako dřív)a pak na to nechytat.
|
|