Autor: Hana Samcová Datum: 19.02.2012 10:16 | uživatel: 108641
| Dobrý den, mohl by mi, prosím, někdo vysvětlit chování fritermu v silných mrazech (letos), kdy při zatopení v objektu vázla i několik dnů cirkulace v radiátorech. Jaký bod tuhnutí je doporučován do objektu, který není v zimě obdlen? Mám -6°C a letos to evididentně nestačilo. Děkuji. Hana
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Jozef Homola Datum: 19.02.2012 14:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Mám zkušenost starou asi 30 let, kdy jsem topil etážovým topením občas ve staré chalupě a bylo napuštěno ředěným fridexem. Při určité nízké teplotě blízko nuly, tedy daleko od možného zamrznutí už samotíž nefungovala. Po zátopu se jakoby obrátil tok a vyfoukla přehřátá pára u paty kotle trubkou do otevřené expanzky tedy opačným směrem a musel jsem okamžitě oheň uhasit. Vysvětluji si to tím, že viskozita směsi narostla natolik, že to nebylo schopno pohnout sloupcem vody vpřed ale nazpátky to mělo snadnější a kratší cestu.
|
|
Autor: Martin Find Datum: 19.02.2012 13:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104457 reakce na ... | Pokud nechcete topit vůbec a je venku -20 oC potřebujete to mít naředěné aspoň na -20 oC. Takže vám to zamrzlo.
|
|
 | Autor: Hana Samcová Datum: 19.02.2012 17:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108641 reakce na ... | Pane Finde, to přece není možné, aby se venkovní teplota rovnala teplotě uvnitř, co se ředění týče, jelikož friterm je ředitelný do - 20, alepoň jsem to někde četla, tzn, že při venkovní - 30 nemám šanci to naředit. Hana
|
|
 | Autor: Hana Samcová Datum: 19.02.2012 18:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108641 reakce na ... | Pane Finde, byla jsem mylně informována o maximálním ředění, je do -32 ne -20. Vrtá mi hlavou vámi navržené ředění - venkovní teplota -20, naředění Fritermu do -20, jelikož to ředění provádím s mým topenářem a s vědomím, že se v objektu v zimě netopí. Jak jsem psala, mám fiterm do -6 a při letošních -25 °C, které v místě zavládly, mi teplota uvnitř objektu klesla na -7. někde -8. Kdyby mi klesla více, tak bych měla havárii na topení, tak proč by se to mělo naředit až na -20? Promiňte, že se tak ptám. Díky za vysvětlení. Hana
|
|
 | Autor: Martin Find Datum: 19.02.2012 19:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104457 reakce na ... | No je to celkem jednoduché. Když bude celou zimu -5 a v objektu se nebude topit, tak i v něm bude -5 a potřebujete tedy mít naředěno alespoň na těch -5 a více aby to nezamrzlo. Když bude zimní průměr -5 a tři dny -10, tak v objektu může být -6, možná -7 (některý z těch dnů), záleží na stavbě a na tom jak rychle promrzá. Potom musíte mít naředěno na alespoň -7. Problém je, že nikdo neví jak bude. Může být celou zimu -1 a 14 dní až 3 týdny -20 a potom musíte mít naředěno na -20. Protože tato teplota se vám pravděpodobně po těch 3 týdnech objeví i vevnitř. A roztok má odolnost nezamrznout do -6 (například), takže do -6 bude kapalný, jakmile je ale v objektu -7 a míň, tak zamrzne a budeli potom dál v místnosti -6 zůstane zamrzlý... rozumíte? Jakmile se změní v pevné skupenství, potřebuje víc než jen zase -6 aby roztál. Navíc ta náplň ztrácí své schopnosti - jako kapalina v autě. Tzn. Naředíte novou na -10. Rok na to už ale naměříte jen -8 (parametry se zhorší, možná ne tak rapidně, ale postupně ano). Tzn. chcete-li v objektu celou zimu netopit. Musíte naředit tak na -15 alespoň. Protože tato teplota se může v domě objevit. Letos u nás byly najvetší mrazy -18 a v netopeném rodiném domě jsem měl -12. Cihla plná pálená. 45 až 60cm nezateplená.
|
|
 | Autor: Hana Samcová Datum: 20.02.2012 09:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108641 reakce na ... | Dobrý den, pane Finde, jestli je to tak, jak říkáte, tak to jsem letos měla velké štěstí, že se v baráku nic nestalo. Co mě ale šokuje, že to můj topenář neví, jelikož s ním řeším své vytápění. Rodinný domek je cihlový, nezateplený, okna špaletová, pod hlavními dveřmi pěkná škvíra, když nastala ta arktika, tak po 4 dnech třeskutých mrazů, kdy v Bekydech (ve městě), kde mám barák, se teplota pohybovala venku mezi -22-25°C, klesla teplota v objektu, jak jsem psala, na -7,-8, možná na verandě bylo víc, ale naštěstí mě včas informoval můj soused, takže se zatopilo. A pokud ten Friterm ztrácí už po roce své vizkózní schopnosti, tak to jsem také nevěděla. Ještě bych se chtěla zeptat, jaký Friterm kupujete, (množství a značku), já jsem dosud kupovala galón za cca 800,-, značku nevím, ale měl žlutou etiketu. Ve 400 l, co mám v systému, (domek je z 60 let), jsem už utopila větší peníz. Díky za vysvětlení. Hana
|
|