Hydraulický hluk elektrokotle |
Autor: Petr Marek Datum: 19.02.2012 14:28 | uživatel: 101702
| Fotogalerie:
Dobrý den, máme elektrokotel Thermona EL 9 a už minulou sezónu mi vadil jeho poměrně hlučný provoz. Tenkrát jsem to řešil přepnutím oběhového čerpadla na druhý stupeň (základní je na 3), ale pak je nedostatečný oběh v podlahovce a voda se musí ohřívat na vyšší teplotu. Dnes jsem zjistil, že hluk nevydává samotné čerpadlo, ale "syčení" je slyšet z celého kotle. Zapojení samotného čerpadla je trochu podivné a o čerpadle se mi nepodařilo najít jakékoliv informace. Spotřeba oběhu mi připadá trochu vysoká na rok starý kotel. Čerpadlo se i dost hřeje. Neřešil někdo podobný problém? Tento kotel je dost rozšířený, ale podpora výrobce je zoufalá.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
| |
Autor: zdeněk svoboda Datum: 23.02.2012 09:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | nízký tlak v systému způsobuje hlučnost oběhového čerpadla a proto doporučuji 1 dopustit vodu do celé topné soustavy alespoń na 2,5 atm 2 odvzdušnit všechno co se dá a provádět tak dlouho pokud se tlak nezastavý na požadovanou hodnotu tj.za vypnutého a studeného kotle na tlaku 0.7 -0.8 atm
|
|
Autor: zdeněk svoboda Datum: 23.02.2012 09:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | nízký tlak v systému způsobuje hlučnost oběhového čerpadla a proto doporučuji 1 dopustit vodu do celé topné soustavy alespoń na 2,5 atm 2 odvzdušnit všechno co se dá a provádět tak dlouho pokud se tlak nezastavý na požadovanou hodnotu tj.za vypnutého a studeného kotle na tlaku 0.7 -0.8 atm tady nejde o žádná čísla ,ale o pouhou zkušenost
|
|
Autor: zdeněk svoboda Datum: 23.02.2012 09:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | nízký tlak v systému způsobuje hlučnost oběhového čerpadla a proto doporučuji 1 dopustit vodu do celé topné soustavy alespoń na 2,5 atm 2 odvzdušnit všechno co se dá a provádět tak dlouho pokud se tlak nezastavý na požadovanou hodnotu tj.za vypnutého a studeného kotle na tlaku 0.7 -0.8 atm
|
|
Autor: Petr Slezák Datum: 23.02.2012 07:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104808 reakce na ... | Nemůže Vámi popisovaný hluk třeba pocházet od od nánosu - třeba vodního kamene - na topných tělesech? Např. u mě, když jsem po montáži otopné soustavy ji před zimou napustil vodou s nemrznoucí směsí, se při teplotě okolo 80°C objeví jemné šumění které lze přirovnat ohřevu vody v el. konvici. Bylo mi řečeno, že je to tím, nemrznoucí směs má nižší bod varu než čistá voda, kterou jsem tam měl předtím... S pozdravem Petr
|
|
 | Autor: zdeněk svoboda Datum: 23.02.2012 09:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108541 reakce na ... | névím určitě,ale mám dojem že topná tělesa jsou v tak zvaném suchém prostředí a proto jest hloupost hovořit o nějakém prášku nebo sanétru
|
|
 | Autor: Petr Slezák Datum: 23.02.2012 13:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104808 reakce na ... | I kdyby topná tělesa byla opravdu v suchém prostředí jak díte - výrobce hovoří o topných tyčích zasunutých do kotlové nádoby, proč by tam cpal něco zbytečného navíc - nicméně sanétr by neplechu svou darebnou činiti mohl i tak... Přeji hezký den
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 22.02.2012 15:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. To je pro mě novinka a zůstalo mě to utajeno až do tého chvíle. Doposud mě podlahovka běžela na čerpadlo z kotle a vždy to bylo dostatečné. Nejdříve jsem měl Moru 674, později jakéhosi Vaillanta, ještě později dalšího Vaillanta a nyní celou zimu testuji elektrokotel Thermona. A schválně jsem se šel podívat a opravdu tam jiné další čerpadlo není. Tak teda nevím, co se děje, že to topí ? S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Jirka Maleček Datum: 22.02.2012 10:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102938 reakce na ... | Přesně tak, problém bude v tom, že oběhové čerpadlo kotle není (ani nemůže být) dimenzováno na zajištění průtoku přes celou podlahovku, kde jsou mnohdy natahány stovky metrů potrubí.
|
|
| |
Autor: Martin Find Datum: 19.02.2012 15:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104457 reakce na ... | Z kotle měly vést trubky na rozdělovač podlahovky, kdy mělo být čerpadlo podlahovky, a vlastní rozdělovač, havarijní termostat a nějaké drobnosti kolem. Pokud to takto není uzpůsobeno nelze se divit, že čerpadlo hlučí. Můžete se pokusit stáhnout čerpadlo na nižší stupeň a podlahovku vyvážit dle průtokoměrů na rozdělovači, vyčistit filtr pod kotlem, ale to je asi tak všechno, co jde v danou chvíli dělat.
|
|