Fasáda - mechy - špatné provedení ?

Autor: Daniel Křenek
Datum: 20.02.2012 11:44
uživatel: 108884

Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4
Dobrý den.
Nevím zda mi někdo poradí, ale zkusím to.
Jsme společenství vlastníků menší novostavby bytovky.
Již po prvním roce se nám na severní straně začaly tvořit na fasádě mechy. Developer to zkusil lokálně odstranit, nastříkal to savem a umyl wapkou. Jenže druhý rok to tam bylo opět a developer nám odpověděl že je to tím že se o fasádu špatně staráme(upřímě by mě zajímalo jak se o fasádu má člověk dobře starat). A po 5 letech máme stěnu úplně zelenou.
No ale k věci. Dle mého selského rozumu, ale není hlavní problém v tom že ta strana je severní, ale ve špatně nanesené venkovní omítce. Což lze vidět i na přiložených obrázcích. Prostě když se podívám na stranu kde se mechy nedrží tak je fasáda celistvá, dobře vyhlazená, bez pórů. Ale na straně kde se mechy tvoří jsou zjevné póry kterých je tam milión a do nich se zanese prach a ve spojení s vodou a tím že je to severní strana je to hotová hrůza.
Kontaktovali jsme i nějaké znalce v oboru stavebnictví. 2 nás okamžitě poslali .... , že nemáme co reklamovat a jeden se nám snažil vysvětlit, že nemáme co reklamovat, že je to prostě severní strana a že se na tom na tom nedá nic zkazit, že to nemůže být uznáno jako stavebně technická vada.
Já ale tento názor nesdílím a myslím si že ačkoli je venkovní omítka asi ten nejlevnější šumt, musí se přeci správně nanést, což se v tomto případě nestalo.
Poradí někdo jak docílit opravy ze strany developera, a zda je má domněnka že je to špatně natáhnuté je oprávněná?
Jak to opravit na vlastní náklady je nám jasné, ale chyba není na naší straně.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Dawe Polda23.02.2012 18:28
LUKÁŠ DROBNÝ22.02.2012 21:04
Zdenek Verner21.02.2012 12:45
Daniel Křenek21.02.2012 12:35
petr kocina21.02.2012 09:29
petr kocina21.02.2012 09:23
Daniel Křenek20.02.2012 14:19
Daniel Křenek20.02.2012 14:10
Pavel Pleva20.02.2012 13:17
Jan Krejčí20.02.2012 12:37
petr kocina20.02.2012 12:28

Datum: 23.02.2012 18:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100676
reakce na ...
No smůla:-)
Tohle není chyba omítky ale konstrukčního detailu a klimatických podmínek.. To že je to na severu jenom podporuje růst mechu. Prostě se mu na tom podkladě dobře daří a pěkně do toho chčije. Přesně kolem jednoho3 roky starého domu chodím a taka na severu kvete jako louka. Přesně jako tento a jen ze severu. Žádný přesah střechy proti dešti:-(

Nechci vás odrazovat od posudků, ale dle mého máte nulovou šanci.

Zkuste nějaký postřik proti mechu a řasám a zvětšit přesah střechy, aby do toho nechcal každý menší pršák:-(

Autor: Zdenek Verner
Datum: 21.02.2012 12:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100813
reakce na ...
Dobrý den,
nejsem odborník na tenkovrstvé omítky. Pokud bych to mel řešit osobne, vyzadal bych si od developera informaci jaky zateplovaci system byl pouzit a zejmena to jaká omítka byla pouzita. Silikonova, mineralni, silikatova, akrylatova popr. jina. Dále jakou zrnitost mela ta pouzita omitka 3 mm, 1,5 mm popr. jine.

Na zaklade techto udaju bych kontaktoval vyrobce zateplovaciho systemu a pozadal ho o pomoc. Verim, ze budou napomocni.

Autor: Pavel Pleva
Datum: 20.02.2012 13:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100099
reakce na ...
Napadly mě dvě věci:
1. Po domluvě s firmou natřít cca 2m2 barvou se stejmým odstínem, ale jiným složením, změní se struktura omítky a za rok uvidíte...
Na to, aby omítka sála jako houba nepotřebuje mít zvýšené množství pórů, záleží na poslední vrstvičce, zda je hydrofobní ("vody se bojící, odpuzující") nebo ne.
2.Jak se chovala tato stěna před izolací? Mechy nepotřebují mnoho pórů (a řasy na skle - co tam vůbec roste?), rostou i na hladkých taškách, ale potřebují vlhko. Mikroklima může vést k tomu, že většina deštů je zaháněna na tuto stěnu a díky nepřítomnosti sluníčka a bezvětří stěna vysychá pomaleji než jiné.

Datum: 20.02.2012 14:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
K vašim dotazům.
add 1 ) To by jsme mohli a přijdem na to že ten mech se na tom novém nátěru neuchytí, jenže to se bude táhnout zase minimálně rok a ve finále nám mistr Konhefr stejně řekne, sorry, já vám nic nezaplatím. Protože s ním prostě není rozumná domluva a pokud nebude mít člověk v ruce papír od znalce, nebo od soudu tak s ním nehne.
add 2) Je to novostavba a hned po prvním roce se tam objevila první zeleň jen někde to dokonce zkusil developer lokálně zlikvidovat postříkali to savem a umyli wapkou. Ale za rok to tam bylo zpět a teď je to jak to je a to nám řekl že se prostě o to špatně staráme a tím skončil veškeré jednání o tomto problému.

My měli v plánu pozvat znalce aby nám udělal znalecký posudek, kde by předpokládám potvrdil mou teorii, že při nanášení omítky byla někde technologická chyba, ale jejich přístup byl buď nulový nebo nám podle fotek od stolu řekli že co chceme , že je to normální.
Takto to vypadá že to stejně asi ve finále budeme muset na vlastní náklady nestříkat nějakým čistícím prostředkem a posléze umýt wapkou a natřít vodě odpudivou barvou.
Už máme pozvanou i firmu, ať nám určí co nám to tedy vůbec na té omítce roste a ať nám udělá rozpočet na opravu.

Autor: petr kocina
Datum: 21.02.2012 09:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
nejprve zjistete jestli se opravdu jedna o silikonovou omitku.
potom bych poprosil sousedy aby si za okna dali teplomery (musi merit stejne,rovnez stejne misto) a nejakou chvilku v presny cas ktery si urcite zapisovali teploty.
jsem si zcela jisty,ze vase teploty budou jine - pokud by tomu tak bylo - dum byl spatne (koncepcne) postaven,ktery nebral do uvahy meteorologicke vlivy.naprava podle me nemozna.

Autor: Jan Krejčí
Datum: 20.02.2012 12:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100236
reakce na ...
Zkuste kontaktovat nějakého dodavatele zateplovacích systémů a fasád. Poproste od nich nějakého technika, ať se na to mrkne a řekne si k tomu své.

Datum: 20.02.2012 12:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
neuvadite silu izolace.
to ze vas odbornici poslali k sipku me udivuje.

k tomuto jevu dochazi prevazne na SV,S a SZ stranach domu.
je to dano tim,ze fasada je na techto stranach zmrzla a to pekne dlouhou dobu (mam stukovou fasadu a tento jev pozoruji).pri zvysene vlhkosti a vyssi teplote dochazi pak ke kondenzaci,ktera na fasade dlouho ulpiva a prach z techto skrabanych fasad (hlavne akrylatove prach primo pritahuje) zustava dlouho spolu s vlhkosti na fasade - tim podporuji vznik mechu.
mel jsem z toho rovnez obavy - zatim se nikde nic nevyskytuje po 4 zimach.
pokud jsou "vysoke TZ" na techto svetovych stranach tak se tento problem nevyskytuje.

Datum: 20.02.2012 14:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dům je novostavba.
Stěny jsou nějaký typ cihly Porotherm 30cm + 10cm polystyren.
Má to teoreticky mít status nízkoenergetická stavba, ale moc se mi to při cihle 30 + klasický bílý polystyren nezdá, ale to jen na okraj. Konečná úprava je údajně silikonová omítka(nějaký nejlevnější typ-jak jinak).
Nechali jsme si dělat i termovizní měření zda nejsou na domě nějaké úniky tepla díky kterým by to vznikalo,ale to vyšlo v pořádku. Dále co je zajímavé, je že, v jendom místě je evidentní přechod kde mech je a najednou není, a jde vidět že v tom místě je i přechod ve struktuře dané omítky. dále je mechů méně pod okny kde jsou okapnice a tudíž po omítce asi tolik neteče voda.
Naše stavba je souborem více staveb a například rodinné dvojdomky co jsou za náma mají na severní straně fasádu v pořádku a zase jim to dělá na západní , kterou my máme zase v pořádku. Problém s mechy(nemyslím si že je to plíseň) tam mají vlastně naprosto všechny stavby od tohoto developera. Nevím zda se to zde může psát, ale je to www.konhefr.cz .
Jeho přístup je otřesný,arogantní a prostě s náma odmítá komunikovat.

Datum: 21.02.2012 09:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pod temi okapy a okolo vetracich otvoru tam je to jasny - unik tepla,ktery prispiva k tomu,aby se voda dlouho nedrzela na fasade.
okapy jelikoz maji vetsi presah prispivaji k tomu,ze pri "padani rosy" tolik vody neulpi na fasade.jine vysvetleni proto nemam.

osobne si myslim,ze to bude nejspis neresitelny problem.

silikonova fasada se povazuje za velice kvalitni - otazkou je, jestli opravdu silikonova je?jste si jistej,nebo vam to nekdo rikal?

dale jsem si vsimnul,ze vas dum je oproti tem druhym jakoby zastrceny - tedy abych to lepe popsal je do tvaru U vuci sousednim stavbam.steny sousednich domu neprilehaji tesne k vasemu - to by mohl byt rovnez problem.rovnez by zalezelo jak jsou ostatni domy izolovany a odkud prevladaji vetry.v mem pripade to jsou v 80% pripadu zapadni vetry - ktere se opiraji do velkych skel domu.

Datum: 21.02.2012 12:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
S tím únikem teple kolem oken je to teoreticky možné. Já osobně jsem měl ten problém že když jsem zapl digestoř v kuchyni tak mi pod okny normálně foukalo,přišlo se na to že pod okny byla prostě škvíra to někdo nevypěnil,ale to jsem řešil já, ostatní to buď mají v pořádku nebo to neřeší :( .
To že tam je silikonová to mi někdo řekl, já to osobně nepoznám. To nám řekl nějaký člověk ze stavební firmy.
Jinak náš dům je vlastně kompletní stavba - je to dlouhá bytovka se 3 vchody, takže ten přechod fasádá-kámen, to vše je furt jedna budova. Zasílám pro ukázku foto. Kde je ještě zajímavé že v jednom místě je z ničeho nic vidět přechod kde mech je a pak zase není.
Je to celé .... . Mám obavy že to asi nevyřešíme jen tak.

Autor: LUKÁŠ DROBNÝ
Datum: 22.02.2012 21:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100454
reakce na ...
Jediné řešení je investice do soudně znaleckého posudku jehož výsledek odešlete s průvodním dopisem developerovi. Pokud to s ním nehne, zahájit do 30 dní soudní řízení.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.