Zarostlé odpadní potrubí v bytovém domě |
Autor: Dagmar Kučerová Datum: 20.02.2012 13:27 | uživatel: 108885
| Prosím o radu. V patře nade mnou bydlí rodina, která max.šetří vodou a omezuje splachování. Asi před 3 lety se stalo, že v jejich litinové odpad. rouře došlo k ucpání a obsah vytekl záchodovou mísou do bytu. Mého bytu se to nijak nedotklo. Odborná firma kamerou zkontrolovala stav a ucpanou (zarostlou) část vybrousila. Upozornila majitele b.j., že je nutné důsledné splachování a šetření vodou zde není na místě. Nyní došlo ke stejné závadě. Soused žádá rekonstrukci na své části odpadu a po mně požaduje (byt je pod ním), abych si nechala v podstatě rozbít celé WC, aby se do patra k němu opraváři dostali. S tímto nesouhlasím, navíc se domnívám, že podobná situace může nastat i v budoucnu. Znovu podotýkám, že v mém bytě nic nevyteklo, ani neprosáklo. Děkuji za radu.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Jan Krejčí Datum: 20.02.2012 18:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100236 reakce na ... | Chápu z toho, že ta problémová trubka od sousedova WC vede v celém rozahu nebo z části u Vás někde pod stropem. Bohužel, musíte strpět přístup souseda nebo jeho firmy k tomu, aby si to mohl opravit. Rozhodně Vám pak ale musí uvést Váš WC do původního stavu na svůj náklad, tj. pokud to bude potřeba, musí dát nový obklad, vyštukovat, omítnout atd. Ale zkuste s ním projednat, že jelikož to u Vás určitě bude hodně složitá a drahá akce, tak ho stejně draho nebo i levněji vyjde, když si pořídí nový závěsný WC a napojí ho do boku na stoupačku u něj v patře (mohlo by to jít, ale přesně to Vás neznám). Peníze, které soused vydá "nevyhodí" tak na opravu u Vás, ale zůstanou pěkně u něj doma jako jeho krásný nový záchod. Starou trubku ať tam nechá a důkladně (!) ji zaslepí.
|
|
| |
| |
 | Autor: Dagmar Kučerová Datum: 20.02.2012 22:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108885 reakce na ... | pro Bob Svaton: potřebuji poradit, jestli se taková situace nebude opakovat každé 3 roky a jestli skutečně má na zarůstání odpadové roury u "nadsouseda" vliv nedostatečné splachování. Rada viz výše - aby si soused vybudoval nové, závěsné WC by tuto situaci vyřešila? Pokud by tomu tak bylo, bylo by to přece to nejschůdnější řešení.
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 21.02.2012 00:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | a jak mame vedet kudy vede to potrubi? take mi neni jasne cim by to melo zarust. mozna ucpat ale urcite ne zarust. pokud nebudou splachovat tak se to muze samozrejme opakovat, a pokud se to bude cistit z jejich bytu tak vam to muze byt jedno. pokud je tam nejaka zavada tak by bylo vhodne je do bytu pustit aby bylo mozno provest opravu.
|
|
 | Autor: Dagmar Kučerová Datum: 21.02.2012 08:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108885 reakce na ... | Jsem ženská a nerozumím tomu. Mohu jen zopakovat, že se jedná o bytový dům z konce 60.let. Vodaři, kteří potrubí kontrolovali kamerou a posléze nějak vyfrézovali zevniř potrubí USAZENINY - nejspíš vodní kámen uchycený na stěně roury, hovořili o "zarůstání". Zmínili, že na to má vliv nedostatečné splachování. Byt je nade mnou a pán shora se chce ke svému potrubí dostat ode mě. Tzn. udělat to, co popsal váš kolega. Přes můj strop..:-( Před lety jsem se zeptala, KDO to zaplatí, pán ani Ň. Dokud byla vcelku levná voda, splachovali a nic se nedělo. Nyní vybírají vodu z dřezu atd. a hrnkem polévají WC. Během 3 let se situace stala 3 x. Od vyfrézování uběhly 3 roky. Pro mne to bude nepříjemná situace (nemožnost používat WC, stavební zásah, cizí lidé v bytě, hrozí zničení vybavenosti bytu - podlahy v chodbě, protější vestavěné skříně atd., včetně úklidu) Proto se mi do souhlasu nechce a ráda bych znala názor nestranného člověka, jak se to dá řešit. Představa, že po tomhle všem se bude pak situace opakovat je úděsná. Pána samozřejmě lituji - mít obsah záchodu v kvartýře by nechtěl nikdo. Děkuji všem za radu.
|
|
 | Autor: Jan Krejčí Datum: 23.02.2012 15:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100236 reakce na ... | Dobrý den, to co jsem napsal vychází z odhadu, že má soused nad Vámi WC s odtokem dolů, takže u Vás ze stropu vychází jeho odpadní trubka a ta se až u Vás v patře napojuje na stoupačku. (Pochopitelně nevím jestli to tak je, jen to odhaduji, protože proč jinak by se jinak soused chtěl do potrubí dostat zrovna od Vás, že?). Myslel jsem to tak, že by bylo možné, aby si soused pořídil nové WC, třeba závěsné - něco takového: http://www.geberit.cz/web/appl/cz/wcmscz.nsf/pages/prod-pred-1, nebo prostě jen s odpadem dozadu. Pokud by bylo dost blízko stoupačky, tak je vidět, že by se na ni mohl napojit ještě nad úrovní jeho podlahy, takže k Vám by vůbec nemusel. Pravda je, že ho musíte pustit k sobě, aby si mohl vše potřebné opravit. Nemusíte ho tam nechat ani o munutu déle a musí Vám vše uvést do původního stavu.
|
|
 | Autor: Dagmar Kučerová Datum: 24.02.2012 22:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108885 reakce na ... | Díky, jste hodný, že se zabýváte mým problémem. Co to "pustit k sobě" obnáší ve skutečnosti? Znamená to bourání v mém WC ? Protože právě s tím souvisí má otázka, jestli tím, že budou opět šetřit a šetřit, nenastane stejná situace opět za 3 roky. :-( Když byl vnitřek roury vyfrézován, byl vlastně průtok obnoven a dfcto jako nový. Stačily 3 roky...Společenství se domnívá, že už hradilo dost.. Váš odkaz není funkční - můžu poprosit o nový? A ještě jednou: Moc děkuji. D.K.
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 24.02.2012 22:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | ta trubka je viditelna? nebo je nekde zazdena? dejte sem aspon foto at mame predstavu kudy to vede
|
|
| |
 | Autor: vaclav Tomek Datum: 25.02.2012 09:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100747 reakce na ... | Nemám ve zvyku radit lidem jak na souseda .A jsou tu často otázky např.jak se napojit na jeho vodu a nic neplatit,nebo jak se dostat k jeho pozemku ,abych měl příjezdovou cestu a nic mu za to nedal .Nejlépe vyvlastnit. Vám bych paní Kučerová radil nepustit.Nemáte záruku.Místo ani Ň by vám měl dát zálohu 20 tisíc ,aby vám to případně vaše lidi opravili.Už ta představa že se mi chce a nemám kam a jsou tam cizí lidi ??
|
|
 | Autor: Dagmar Kučerová Datum: 26.02.2012 21:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108885 reakce na ... | Já se sousedem samozřejmě cítím, ale je mi jasné, že ten, kdo na poruchu, která se projevuje v jeho bytě, doplatím já a nechce se mi nechat si rozsekat byt. Není to oprava na den. Úsměvný se mi i zdál jeho přístup "Stačí, když mi dáte klíče, nemusíte tady být." Proto sonduji, jestli existuje i jiná možnost opravy. Řešení, navrhovaná p. Krejčím, se mi líbí. Jen si neumím představit, jak se zaslepuje litinová roura. Vám všem, kteří nejste k mé prosbě lhostejní a zabýváte se jí, děkuji. D.K.♥
|
|
| |
 | Autor: Milan Jakovec Datum: 27.02.2012 09:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104239 reakce na ... | Nejlépe Vám poradí libovolný instalatér na místě, protože uvidí všechny souvislosti a vyloučí nevhodné varianty. Takto od klávesnice Vám můžeme radit dlouho. Jak psal bob svaton: aspoň vyfoťte tu litinovou rouru, nebo naznačte v půdorysu umístění záchodu souseda zezhora + kanal. stoupačku (třeba vyfocené načmárané na papíře, nebo v malování), aby bylo možné poradit vhodné řešení.
|
|
 | Autor: Jan Krejčí Datum: 27.02.2012 16:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100236 reakce na ... | Pan Jakovec má pravdu. Můžeme tu diskutovat do aleluja a bude to zbytečné, když nevíme, jak to u Vás konkrétně vypadá. Zeptejte se souseda, co konkrétně chce s rourama u Vás provádět. Měl by to vědět, protože první krok by měl být oddělat WC a zjistit příčinu poruchy odtamtud. Tím asi prošel, takže nejspíš chce měnit připojovací potrubí od stoupačky ke svému záchodu. Jestli to znamená u Vás nějakou demolici, tak pak se sousedem proberte alternativy, které Vás budou obtěžovat co nejméně. Řešení většinou existuje více než jedno, ale podle konkrétních podmínek může být různě komplikované. Více než v rovině technické vidím problém v přístupu souseda - tj. zda bude ochoten vůbec připustit úvahy o možném jiném řešení kvůli Vám. Mimochodem, po tu dobu, co si tu korespondujeme, to stále nad Vámi zalévají hrnečkem??
|
|
 | Autor: Dagmar Kučerová Datum: 28.02.2012 00:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108885 reakce na ... | Pan soused nás nepozval, ani do jeho WC a na přímý dotaz odpoví, že to byla hrůza, čímž končí. Naopak se opakovaně zve k nám, prohlíží naši klozet mísu, nahlíží do šachty a chce úpravy provádět od nás. Náš byt je udržovaný, zařizovací předměty a obklady 12 let. Co se týče splachování = sousedské dohady (mám je ráda, solidní rodina). Fotkou tudíž nemohu sloužit, ale půjčím si a "obšvihnu" st. výkres rozvodů. *-)
|
|
 | Autor: Milan Jakovec Datum: 28.02.2012 01:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104239 reakce na ... | Sousedovo "hruzoidní" WC vidět snad ani nikdo nechce, stačí problematická trubka, v celé délce nebo po částech, a pokud má nadsoused stejné dispozice jak Vy, tak stačí skica v ruce (zdí,dveře). A pořád platí: zavolejte si nejblíže se pohybujícího instalatéra, ve dvou větách mu řeknete co potřebujete posoudit, na místě vám řekne vhodné řešení (k sousedovi stačí když se pozve instalatér, hájící Vaše zájmy, sám).
|
|
| |
| |