Typ skla vs. světové strany

Autor: Petra Benešová
Datum: 20.02.2012 21:18
uživatel: 108894

Fotogalerie:

Dobrý den, můžete mi prosím pomoci s výběrem typu skla do plastových oken, které budeme objednávat do bytu v panelovém domě?

V příloze posílám plánek blízkého okolí a zde je krátký popis situace:

1) JZ, okna obývací pokoj + k.k., 50m od protějšího domu (také panelový dům, 7 pater), plocha JZ stěny v bytě 15m2 (z toho okna 8m2)

2) SZ, okno ložnice, 50m od protějšího domu (také panelový dům, 7 pater), plocha SZ stěny v bytě 10,5m2 (z toho okno 1,7m2)

3) SV, okna dětský pokoj, 40m od protějšího domu (také panelový dům, 7 pater), plocha SV stěny v bytě 15m2 (z toho okna 7m2)

Byt máme v prvním patře, okolní domy jsou v plánku vyznačeny šedou barvou.

A mě zajímá, jak správně nakombinovat skla, aby se jednotlivé místnosti nepřehřívali nebo abychom zbytečně nemuseli v některých místnostech v zimě více topit. Nějakou hrubou představu již mám, ale nejsem si 100% jistá. Kombinovat různé typy zasklení dle světových stran samozřejmě není problém.
Výrobci skel, kteří v našem případě připadají v úvahu: AGC, AKUTERM

Děkuji za odpovědi, Petra

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
hetzer hetzer22.02.2012 22:11
Petra Benešová21.02.2012 18:29
Karel Plaček21.02.2012 00:41

Datum: 21.02.2012 00:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101348
reakce na ...
Můj osobní názor a že mám zkušenost taky z paneláku, je, skla s nejlepší propustností světla s pokoveným sklem kvůli sníženému úniku tepla. Slunce umí vytáhnout teploty v osluněných místnostech až na úroveň teplot na Sahaře. Nezabrání tomu žádné speciální sklo, ale téměř dokonale tomu zabrání venkovní žaluzie(rolety nebrat), velmi dobře tomu zabrání meziskelní žaluzie a výrazně znatelně tomu zabrání vnitřní žaluzie. Vždy hliníkové nelakované v barvě kovu.

Autor: Petra Benešová
Datum: 21.02.2012 18:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108894
reakce na ...
Děkuji za odpověď. Trochu příblížím, v jaké fázi jsme, alespoň co se týče skel. Do všech máme naceněna trojskla s jedním vnitřním sklem pokoveným.

A mě zajímá, jestli hrozí, že na nějakou světovou stranu bude toto složení předimenzované a na jinou naopak poddimenzované.

1) Pokud jsem správně pochopila z několika článků, problematická strana - co se týče vysokých teplot v létě s možností přehřátí místnosti - se jeví JZ. Je to opravdu tak? Je lepší jít na této straně např. do trojskla se dvěmi pokovenými skly, případně do nějakého jiného stínění (meziskelní žaluzie atd.)?

2) Co zbývající dvě světové strany? Není naopak na SZ výše zmíněné trojsklo předimenzované? Může vůbec dojít na této straně k přehřátí mísnosti v létě, nebo už slunce není tak silné a dvojsklo bude dostačující? (= tím pádem "ušetříme" v zimě za topení + něco málo za okna samotná)

3) A co SV strana, kde bude dětský pokoj? Jak je to s vycházejícím sluncem? Děti obvykle chodí spát v poledne/odpoledne, tak by to s tím sluncem nemělo být snad tak "horké", ale určitě se v mísnosti budou vyskytovat v létě i dopoledne. Nebudou i tady stačit dvojskla? Nebo raději kvůli vycházejícímu slunci ponechat výše zmíněná trojskla, nebo dokonce použít nějaké kvalitnější zastínění?

A na závěr jeden obecný dotaz, slunce v létě vs. slunce v zimě. Předpokládám, že v zimě k žádnému přehřátí místnosti nemůže dojít. Je to opravdu tak?

Autor: hetzer hetzer
Datum: 22.02.2012 22:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100064
reakce na ...
dost dobre nechapu vyber skel podle svetove strany. mam trojskla s dvojitym pokovenim na jihovychodni strane domu a zadne prehrivani se nekona. pokud v nejvetsich vedrech neotevru okno tak je vevnitr prijemne. je to velky rozdil proti starym oknum kdy se tato strana domu velmi prehrivala.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.