Skladba stropu při plánovaném zateplení |
Autor: Bořivoj Zmatený Datum: 21.02.2012 16:26 | uživatel: 107629
| Dobrý den, plánujeme zateplení stropu v domě. Současný stav je zespodu rákos přibitý na prknech, trámy, na nich opětovně prkna a na prknech položené půdovky. Vzhledem k tomu, že řešíme i rekuperaci, tak naše idea je taková, že rozvod vzduchotechniky bude položen na půdě na zemi a izolace jako taková se udělá okolo a přes rozvod vzduchoteniky. A nyní dotaz, je to vhodné řešení? Jak je to s různými parotěskami či paropropustkami? Je lepší zvolit nějakou minerální vatu nebo polystyren? Děkuji za reakce.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Bořivoj Zmatený Datum: 22.02.2012 15:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107629 reakce na ... | Dobrý den, na jednom fóru mi napsali, že by bylo vhodné provést parozábranu přímo pod stropem, tedy přímo z interiéru. A teď babo raď.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 22.02.2012 16:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Co, kdo a kde napíše, se nedá bezmyšlenkovitě implantovat na nějaké jiné podmínky. Vždycky u umístění parozábrany jde o to, aby byla v místě ,kde nebude teplota rosného bodu a to za všech předvídatelných podmínek. Čili ta zateplená konstrukce ( skladba stropu + zateplovací vrstva )se musí posoudit jako jeden celek. A z hlediska instalace parozábrany a pokládky tepelné izolace je téměř vždy jednodušší to namyslet tak, aby se mohla parozábrana položit až na zateplovaný strop. A baba neporadí. To se musí spočítat. Ale i bez počítání - když tam položíte 30 cm minerálu, tak kondenzovat nic nebude. S pozdravem Laďa
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 02.03.2012 17:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. To je pořád dokola, jako na kolovrátku. Já tam žádné protichůdné, natož odporující názory nevidím. Všechno se dá spočítat a udělat. Z hlediska jednoduchosti a nákladů je samozřejmě nejlepší počítat s umístěním rekuperace do vytápěné , nebo aslepoň temperované místnosti a rozvody vést v teplé části pod stropy. Když toto ale nemáte k dispozici, tak to uděláte jinak. A to je možná ta odlišnost, ale není to nic protichůdného. Prostě všechny rozvody, včetně rekuperační bedny musíte masivně zaizolovat. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Bořivoj Zmatený Datum: 02.03.2012 17:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107629 reakce na ... | Děkuji za reakci. Takže pokud to shrneme, tak radíte odebrat půdovky, očistit latě, položit parozábranu a na ni (a skrz ni) položit vzduchotechniku. Tu potom společně s půdou něčím zateplit. Je vhodnější polystyren nebo vlna?
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 02.03.2012 20:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Abych to shrnul i já - radím položit parozábranu na půdovky, čili žádné oddělávání a na to křížem položit 3 x 10 cm minerálu. Je to rychlé, jednoduché a funkční. Pokud budete mít neodolatelnou touhu něco navíc dělat, tak můžete oddělat půdovky a odstranit násyp v místech, kde povedou vzduchotechnické rozvody. Ty vlastně tímto částečně zapustíte do stropu. Potom tam dáte v kuse prozábranu a celou ji slepíte. Na to již minerál. Z minerálu je to rychlejší. Jestli ale chcete odtranit násyp a půdovky, tak počítejte s tím, že odlehčení konstrukce může způsobit utržení příček pod stropem, protože dřevěné trámy mají paměť a vrátí se do původní polohy, ve které byly bez zatížení. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Bořivoj Zmatený Datum: 02.03.2012 21:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107629 reakce na ... | Problémem je, že bych rád alespoň nějakou plochu půdy využil pro třeba nějaké krabice apod. Stejně tak se nějak do budoucna potřebuji dostat k rekuperační jednotce samotné, tedy, že potřebuji vyřešit pochůzní půdu. Příčky pod stropem myslíte jaké? Jako mezi místnostmi?
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 02.03.2012 21:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Z hlediska tepelné izolace je jedno, co použijete. Minerál je rychlý, snadný a bezproblémový. Můžete zateplit jako já - pomocí EPS. Ale to vyžaduje solidní rovinu, neboť budete na sebe skládat několik vrstev EPS. Jestli to zvládnete, tak není problém. Nesmí tam být žádné fuky. Já jsem to k sobě lepil PU pěnou. Ale upozorňuji, že jsem na půdě měl perfektní rovinu. Jinak utržení příček je situace, kdy se nejdříve zatíží stropní konstrukce násyspem a půdovkami a potom se postaví příčky, ketré se dotýkají zatíženého stropu. Po odstranění zatížení se prostě strop narovná a minimálně praskne horní roh po celé délce. Samozřejmě, že tam ta příčka pod tím stropem musí být. S pozdravem Laďa
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 03.03.2012 18:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Tak to by mě zajímalo, jakým to odporuje předpisům, či normám, protože jestli máte pravdu ( o čemž pochybuji ), tak bych to celé musel reklamovat jednak u projektanta a auditora, který mě to naprojektoval, potom u Státního fondu životního prostředí, který to nejdříve ověřil, potom schválil a nakonec i z poloviny zaplatil. Takže bych musel žalovat stát, že sám sebe připravil o nemalé peníze. Nicméně asi nic z toho nebude potřeba, neboť by se nemohlo zateplovat nakrokevními izolacemi a taktéž použití EPS by bylo v mnoha případech minimálně problematické. Co třeba vnitřní zateplení, nebo zateplení stropů pomocí EPS z interiéru atd. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 21.02.2012 18:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Nejdříve doplním, že pod půdovkama je zcela určitě vrstva škváry, či nějaké stavební suti. Ale to nemá na nic vliv. Vaše idea je správná a je to naprosto standartní postup. Na zateplení můžete použít jak EPS, tak minerál. Záleží, co bude pro Vás výhodnější. Já mám EPS na hurdiskovém stropu v několika vrstvách 12 + 12 + 5 + 5 + 5. Podle výpočtu mělo být sice 20 cm, ale když jsem ten EPS měl, tak jsem ho tam dal. Rozvody VZT a rekuperační jednotka jsou na půdě. Sonoflex je v kanálkách v EPS a RJ zatím ve vrstvě minerálu. V létě slepím nějakou skříň z EPS a ještě ji tím minerálem vycpu. Ve Vašem případě je nezbytné na půdovky položit parozábranu. Jednodušší manipulace je určitě s minerálem, ale zase musíte řešit nějakou lávku na chození. EPS se musí dávat v několika vrstvách tak aby se překryly fuky a vyžaduje poměrně solidní rovinu. Jak to neleží na sobě, tak ve všech možných spojích bude kondenzovat voda a nebude se ji chtít odejít. Já jsem to lepil na pěnu. Obyčejný EPS 70 F a na tom chodník z dřevotřískových, 12 mm silných desek. S pozdravem Laďa
|
|