Jak správně měřit a vyhodnotit teplotu a vlhkost, když u stěny s plísní jsou velmi rozdílné hodnoty od zbytku místnosti.

Rubriky:

Reklama
FS František Sousedík @frantisek.sousedik před 10 roky07.02.2014 19:34:00
Jak správně měřit a vyhodnotit teplotu a vlhkost, když u stěny s plísní jsou velmi rozdílné hodnoty od zbytku místnosti.

Vlastník vloni v březnu vyměnil v panelovém domě okna za plastová. Jde o byt ve čtvrtém podlaží osmipatrové budovy. Ihned jsem zakoupil teploměr s vlhkoměrem. Vlhkost během roku nad 60 % v kuchyni snad ani nebyla, možná chvilkově při vaření. Většinou jsem při hodnotách pod 50 % říkal, že je příliš sucho.
Minulý týden jsme si všimli ve "spíži" plísně na zdi. Jde v podstatě o dřevěnou skříň se dvěma průduchy skrz zeď. Ta stěna, která je přímo venkovní plíseň nemá. Ta druhá rohová stěna je na druhé straně schodišťovou otevřenou lodžií.
Inu dal jsem se do měření. Zkusil jsem vlhkoměr cca 15 cm od stěny a taky jsem ho úplně přitlačil na zeď. Teplota rychle klesala a vlhkost rychle stoupala.
Našel jsem na internetu tabulky pro určení rosného bodu. Teplota v místnosti, teplota stěny nebo předmětu, relativní vlhkost a pak to rosí. Typicky láhev piva po vyjmutí z ledničky.
Ale, které místo pro srovnání s teplotou stěny je to správné? Cca uprostřed místnosti nebo úplně u stěny? Protože, když u stěny naměřím o 5 °C nižší teplotu, pak se mi sníží i rosný bod a to dost podstatně. To by pak mohlo znamenat, že by stěna vlastně neměla být vlhká.
Jde taky o to zda se vůbec vyplatí kupovat teploměr zdiva s upozorněním na teplotu rosného bodu, když se to srovnává s bůhvíčím.
Jde taky o to zda je nutné, z pohledu vlhkosti a z pohledu nedodržování stanovených pravidel, větrat když je vlhkost v kuchyni 48 %. To je přece nízká vlhkost a klidně by se mohla na 55 % zvýšit a nikoli vyvětrat a snížit tak vlhkost na cca 40 %.

EDIT
Doplním ještě, že jsem samozřejmě před napsáním dotazu pročetl mnoho a mnoho diskuzí.

EDIT 2
Dům není v těch místech zateplen. Schodišťová lodžie je otevřená nezateplená.

EDIT 3
Spíž je napevno a nelze ji odsunout.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.