Izolace soklu domu v mírném svahu + odvodění

Rubriky:

Reklama
LB Lu Br @lu.br před 10 roky15.03.2014 13:27:00
Izolace soklu domu v mírném svahu + odvodění

Zdravím,

řeším teď zateplení soklu. Dle projektu (viz foto) mám sokl zateplit XPS ve dvou vrstvách do výšky podlahy (34 cm) s tím, že terén je 20 cm pod úrovní finální podlahy.

Jenže domek nestojí na rovině - převýšení je cca 1 m, takže je v mírném svahu.

Otázkou tedy je, jak moc musím toto dodržet, abych se vyvaroval vodě, vlhkosti a nízké teplotě podlahy, hlavně v místech, kde je podlaha až 1,2 m nad úrovní terénu. XPS je dost drahá záležitost, raději bych v místech, kde XPS není potřeba (tj. v místech, kde nebude kontakt se zeminou), zateplení na ztraceném bednění řešil alternativně klasickým EPS v požadované tloušťce jako XPS a obě možnosti kombinoval. Co vy na to? Není to problém? A vůbec: je v částech, kde jsem 1,2 m nad úrovní terénu (po menším přihrnutí budu stejně mít podlahu tak 1 metr nad terénem) nutné odvodnění a XPS až do takové hloubky?

Ještě jedna věc: protože aktuálně mám terén v některých níž než bude v budoucnu po přihrnutí (hlavně v nejvýše položených místech), tudíž vidím hroní část betonu základových pasů, které jsou širší než bedňáky. Kvůli tomu nejsem schopen XPS dát hlouběji, musel bych ty pásy osbíjet. Našel jsem variantu, kde se dělají jakési žlaby nebo chodníčky (viz https://www.tzb-info.cz/docu/clanky/0044… což se mi docela zamlouvá, i když kvůli množství XPS to bude asi drahá varianta.

Nicméně jde mi hlavně o to, abych za rozumnou cenu udělal takové zateplení, izolaci a odvodnění, abych se vyvaroval vlhkosti v domě. Nechci to zase zbytečně překombinovat (někdo třeba vůbec XPS neřeší a dává běžný EPS, který je sice více nasákavější, ale před něj umístí drenážku).

Fórum jsem pročetl, názorů je více, ale rád bych znal názory pro tuto konrétní stavbu.

Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.