Aku pro vytápění i ohřev TUV s vnořeným zásobníkem

Rubriky:

Reklama
LB Lu Br @lu.br před 10 roky19.04.2014 11:11:00
Aku pro vytápění i ohřev TUV s vnořeným zásobníkem

Zdravím,

do novostavby NED hledám akumulační nádrž s el. ohřevem (topnou tyčí) o vhodném výkonu, která slouží jako primární zdroj ohřevu (vzhledem k TZ 2,4 kW nechci externí elektrokotel). Sekundárním zdrojem by v budoucnu měl být solární systém, příp. i TČ, ale to je hudba budoucnosti. Nádrž bude sloužit jak pro ohřev topného média (v celém domě na ploše cca 100 m2), tak pro ohřev TUV (aktuálně dva lidé, v budoucnu tak 3 až 4).

Původně jsem zvažoval (a dle projektu i tak původně bylo navrženo) průtočný ohřev TUV a akumulačku o objemu 300 L, např. KP Mark Antikor SOL (obdoba Rolf Antikor SOL), viz http://www.kpmark.cz/katalog-produktu/ne…

Po projetí diskuzí jsem nakonec od průtočného ohřevu upustil a začal se pídit pod AKU s vnořeným zásobníkem. Zaměřil jsem se opět na nerez, nejvíce mě zaujala ACV SMART LINE ME 400 či 600 s topnou tyčí, viz. http://www.topenilevne.cz/acv-smart-line… ale vzhledem k tomu, že ve vrtu, odkud bude brána voda, je hodně železitá voda, začal jsem mít obavy, jestli se investice do nerezu vůbec vyplatí, pokud mi železitá voda může razantně snížit životnost.

Aktuálně tedy přemýšlím nad tím, že zvolím to nejlevnější řešení, a to klasiku Dražice. Oproti výše uvedeným je cena cca čtvrtinová, takže pokud mi za pár let AKU odejde, nebude mě to tak štvát. A pokud se ukáže, že železitost není tak drastická, příp. ji lze nějak regulovat, přejdu na "kvalitnější" a dražší řešení.

Co se těch Dražic týče, vzhledemk požadavkům na topnou patronu, připojení solárů a event. TČ, mi jako nejvhodnější kandidát vychází NADO V7 500/200, kde 500 l je celkový objem akumulačky, 200 l vnitřní smaltovaný zásobník, což by mělo být dostačující.

Obracím se na vás tady s žádostí o názor či nastínění jiného řešení, pokud jste řešili něco podobného, a zároveň s žádostí o zodpovězení následujícího dotazu: mrkněte, prosím, na http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bojle… a záložku NADO V7 - v popisu se píše, že nádrže NADO V7 lze doplnit o montáž šroubovací topné jednotky, ale v poslední větě je uvedeno, že verze 500/200 nelze doplnit o dohřev el. tělesy. V tabulce je to uvedeno také. Znamenalo by to pro mě, že bych musel jít do větší verze, tj. 750/200? Byl by to pro řešení nastíněné výše problém, nebo ne?

Jediné, čeho se bojím, je celková váha, tj. téměř 1 tuna - i když jsem betonovou podlahu pod tím utužil kari sítí, obávám se, aby při takové váze nedošlo k prasknutí podlahy či poklesu.

Co vy na to?

Díky za názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

42 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.