Do bytovky zatéká, okopat zvenku nejde

Rubriky:

Reklama
RP Radek Pastor @radek.pastor před 9 roky22.07.2014 15:58:00
Do bytovky zatéká, okopat zvenku nejde

Než začnu popisovat problém, zdůrazňuji že od letošního roku na nás s manželkou spadlo domovnictví v bytovce pro 4 rodiny kde soused který toto vedl před námi po delší nemoci zemřel a zbyli jsme tam my (rodina kolem 30 let + malé dítě) a dvě starší důchodkyně.

Bydlíme v nějaké typizované bytovce z 60.let a tak se potýkáme s řadou problémů. Nyní pracuji na odstranění starých eternitových rozvodů hlavně dešťový svod středem bytovky z rovné trychtýřovité střechy. Snažím se postupně si najít i čas na pře-zdění již dávno netopných komínů kterými protéká v případě bouřek až do sklepa.

Máme ale poměrně zásadní problém s vlhkostí ve sklepě. Bytovka je za 2/3 plochy sklepa zapuštěna cca 150cm v kopci. Postavena na základové desce z cihlových tvárnic s tloušťkou obvodových zdí 37 cm.

V přední části bytovky je vchod před kterým je plocha se zámkovou dlažbou. Tato plocha se prováděla před cca 4 lety a byla to poslední stavební akce za minulého domovníka. Původní beton se odstranil, firma nanesla bitumenovou izolaci dala nový beton a do něj položila dlažbu. Do štěrku to uložit nešlo pod celou plochou se nachází nějaký základový beton který vypadal dost mohutně.
Vchod je na prvních třech fotkách.

Když ale dojde na vydatnější deště tak obvodová stěna nacházející se pod tímto vchodem s dlažbou doslova protíká. Při bouřce trvající půl hodiny už je ve sklepě poměrně slušná louže.

Samozřejmě že do bytovky zatíká i jinými úseky obvodové zdi. Jak se tak v té době stavělo je tam všude asfaltová izolace s hliníkovou folií s předzídkou z cihel které jsou dnes už ve formě cihlové kaše.

Je mi jasné že časem se bude muset celá budova odkopat a postupně znovu izolovat. Ještě víc to zhoršuje zapuštění do terénu, návazné před-zídky a také budoucí nutné výměny rozvodů voda/odpad.

Na dalších fotkách je stav ze včerejší bouřky který je typickou ukázkou jak moc je tato stěna pro vodu průchozí.

Samozřejmě varianta ubourání vchodu a odkopání v tomto místě je nereálná. Nevím zda v tomto stavu by nebylo šetrnější udělat skrz zeď průrazy a vodu jímat a čerpat ven alespoň do doby než by se našel čas a prostředky toto celé řešit.

Napadla mě i varianta zeď po kouskách (např. 50x50 cm) vybourávat a přezdívat a po malých kusech zaa dvojitou z hydroizolací a pro jistotu s podepřeným stropním panelem.

Jaký je váš názor na řešení tohoto problému ?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.