Jak kdo doma svítíte?

Reklama
VA Vladimír Anděl @vladimir.andel947 před 9 roky12.10.2014 11:04:00
Jak kdo doma svítíte?

S manželkou máme na osvětlení rozdílné požadavky. Já potřebuju hodně světla jen na práci, třeba na koukání na televizi a na práci s počítačem mám raději přítmí. Ona má ráda hodně světla i na tu televizi. V panelákovém obyváku 20m2 máme lustr s pěti halogenkama 20W, to je cca 1700 lm a nestačilo to. Na skříň jsem přidal dva LED moduly po 20W, které svítí odrazem od stropu. Ledky mají cca 80 lm/W, takže dalších 3200 lm, ale při nepřímém osvětlení z toho zbyde možná polovina. Luxmetrem jsem naměřil asi 150-200 lx, jak kde.
V domku, který stavím, mám v obyváku spojeném s kuchyní 45m2 celkem 180W (9 LED modulů po 20W), tedy celkem cca 14400 lm. Z toho čtyři bodovky v poměrně malém prostoru kuchyně dávají dávají úroveň osvětlení cca 400 lx. Podle nějakých doporučení by nad pracovní plochou mělo být 500 lx, takže to je ještě málo. V obyváku je světla méně, ale i tak je tam světla mnohem více, než jsem zvyklý teď v paneláku.
Pokud vím, většina lidí doma svítí mnohem méně. Překvapilo mě, když mi kolega řekl, že na chodbách, na záchoě, v koupelně... používá nejvíc žárovky 25 a maximálně 40W. Tohle bychom doma nesnesli. Jen v koupelně, která ještě není hotová a je větší naž ta paneláková (hlavně má vyšší strop), mám dva 20W LED moduly (3200 lm) a nepřipadá mi to nějak přehnané.

Přepočítával jsem v domě příkon osvětlení na m2 plochy místnosti, vše při účiinnosti ledek 80lm/W. V obyváku je to 4W/m2, v pracovně 5,2W/m2, v koupelně dokonce 12W/m2 (výkon svítidel lze dle potřeby snížit) a v předsíni 4,2W/m2. V podkrovních místnostech to vychází méně, okolo 1,3-1,7W/m2. Ale ty jsou určené jen na přespání.

Jak kdo svítíte doma? Jakými výkony a s jakou účinností světelných zdrojů? Pokud kupujete úsporné žárovky ať už CFL nebo LED, zajímáte se o index podání barev (CRI), případně odmítáte tyto světelné zdroje protože se vám jejich světlo zdá nekvalitní a barvy nepřirozené?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.