Dopravník z venkovní uhelny do kotelny

Reklama
KM Karel Matějka @karel.matejka před 9 roky27.11.2014 20:25:00
Dopravník z venkovní uhelny do kotelny

Jelikož jsem se tu zmínil, že jsem dělal dopravník na uhlí z venkovní uhelny do kotelny k automatickému kotly a byli ohlasy ohledně detailů, tak zakládám toto vlákno kde trošku popíšu můj dopravník a třeba to někoho inspiruje nebo se i další kotelníci pochlubí s jinými zlepšováky co mají vyrobené.

Jelikož nemám možnost mít uhlí v blízkosti kotelny, k baráku mi náklaďák nezajede a ani jsem uhlí v domě nechtěl, tak mám uhelnu venku na cca 100q. Loňskou zimu jsem chodil s uhlákama kolem baráku abych naložil násypku automatu a jelikož jsem línej, vrhl jsem se na dopravník.

Použil jsem bezosou ocelovou spirálu vloženou do plastové trubky 75x5mm kterou mám zahráblou pod drnem, aby nepřekážela na zahradě. V uhelně mám v podlaze zabetonovaný malý sběrač v kterém je spirála uložena. Takovýto dopravník může být veden i do vršku, nebo ohnout v oblouku. Já mám vedení rovné. Nechtěl jsem pohon dopravníku zakopávat v uhelně pod zem (kdybych ho tam dal, mohl jsem dopravník dotáhnout až nad násypku kotle) tak mám pohon v kotelně. Plastová trubka 75x5mm mi končí zároveň se zdí v kotelně a spirála pokračuje ještě asi 25cm od zdi k převodovce. Je kryta odpadním HT potrubím 75 (perfektně pasuje na silnostěnou trubku dopravníku) a T-kusem mám udělaný výsyp uhlí do kýblu. Měl jsem obavy jestli to bude stačit, ale ta 75tka je plně dostačující, případně by šlo udělat zakrytování ze 100vky. Celková délka dopravníku je u mě 8m.

Jako pohon spirály mám šnekovou převodovku s převodovým poměrem 65:1 do pomala, na ní je napojen elektromotor MEZ Mohlenice 750W 380W 2840ot. Spirála tak má cca 43otáček což kýbl naplní ořechem2 za 3 až 3,5minuty. Šlo by samozřejmě dát rychlejší pohon, ale já použil to co jsem zrovna měl. I motor by mohl být slabší, tu převodovku já utočím i ručně.

Časem bych chtěl ještě pokračovat jedním menším dopravníčkem až nad násypku a pak to pomocí čidel zautomatizovat, ale to záleží jak se mi co zrovna povede sehnat.

Zatím mi to takhle stačí, že nemusím chodit kolem domu (uhelna je sice od kotelny 8m, ale musím půl baráku obejít, mám východ na druhou stranu) a v mrazech můžu zůstat jen v teple kotelny. Než naplním násypku tak si v klidu vymetu kotel a vysypu popel. Nad dopravníkem mám navršeno 50q uhlí. Uhelnu nemám na podlaze do tvaru násypky, takže časem budu muset uhlí přihrnout.

Zkusím přiložit pár foto, foto z uhelny není moc kvalitní, no jiné nemám. A podstavec ještě není natřený, dnes už je celý šedý.

Nebudu tu dělat reklamu obchodům, ale spirála se dá koupit, po zadání bezosý spirálový dopravník vyjede dost odkazů. Já kupoval jen tu spirálu, trubku jsem koupil ve velkoskladu s potrubími, udělal spojku, posvařil sběrač do uhelny a podstavec pod pohon.

A kdyby měl někdo zajímavý nápad na odpopelnění tak sem s ním.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.