Vytápění v novostavbě

Rubriky:

Reklama
TB Tomáš Bečička @tomas.becicka190 před 9 roky16.03.2015 14:05:00
Vytápění v novostavbě

Dobry den,

Chtel bych se Vas zeptat jaky zpusobem by jste volili vytapeni RD u novostavby v teto dobe. Jsem pouze ve fazi planovani, protoze verim, ze rozhodnutim dulezitych otazek stavby pred zadanim projektantovi a zacnuti stavby mi usetri nejen cas,ale i pripadne penize. Procital jsem na techto strankach spousty diskuzi na podobne tema, ale pravdou je, ze moznosti ucastniku byli mnohdy mirne odlisne, a proto jejich nejlepsi volba nemusi byt vhodna pro muj pripad (casto jsou diskuze vedeny v minulosti a verim, ze se za tu dobu mohli ceny a technologie vyrazne zmenit). Pravdou je, ze nemam mnoho zkusenosti a cim vice procitam clanky, tim vic jsem nerozhodny.
Planuji stavet RD s obytnym prizemim a 1.patrem obdelnikoveho pudorysu s garazi a pristreskem (take mensi obdelnikovy pudorys) – celkovy pudorys cca 150m2. Nad garazi uschovny prostor, ktery nemusi byt vytapeny. Materialy pouzite na hrubou stavbu nejsou take rozhodnuty, protoze nechci vytapeni prizpusobovat typem stavby. Tyto 2 veci se velmi ovlivnuji a resim je zaroven (pro nejlepsi kompromis), a proto uvitam kazdou radu ohledne volby druhu vytapeni a pouziti materialu,zatepleni atd. Pro usporu nakladu bych rad delal stavbu svepomoci, a proto bych dal prednost ytongu(s/bez zateplenim?) nebo cihle atd. Nejsem si jisty, jak moc striktne bych mel omezovat tepelne ztraty baraku (kde zacina rozumna uspora a kde uz zbytecne nevratne naklady).
Domek bude na vesnici , kde neni zaveden plyn. Nejsem vlastnikem zadneho lesa ani nemam moznost ziskani levneho paliva, ale pozemek je veliky (pripadne pro skladovani drivy nebo zrizeni TC zem-voda). Podsklepeni z fin.hlediska neplanuji. Jako bivalentni zdroj premyslim o krbove vlozce s prikladanim ze zadni casti (abych nemel z obyvaku neporadek), ale nejsem si jisty, zda by se tato volba vyplatila. Stejny problem mam s volbou rekuperace ,ale to bude hodne zavysle na druhu vytapeni.
- Pozemek by byl s velkou pravdepodobnosti vhodny pro TC voda-voda (po predbeznem informovani s hydrogeologem), ale pocatecni investice me prijde hrozne vysoka. 1 vrt je pro odber vody na pozemku jiz zrizen. Musim zohlednit naklady na dalsi vrt.
- TC vzduch-voda se da mozna poridit levneji, ale nevim, zda se tento zpusob vyplati.
- Pocitove se vytapeni el.energii bojim pro jeji naklady na vytapeni, ale pocateni investice je velice lakava a verim, ze jsem v tomhle ohledu pouze hodne nevzdelany. Pri tomto pouziti (i u TC) se musi zapocitat uspora nakladu na mistnost (kotelnu). Docela me prijde zajimava myslenka zridit podlahove topeni s elektrokotlem a pripadne poridit TC pozdeji, pokud bych nebyl s vytapenim elektrinou spokojeny.
- Vytapenim pomoci peletek me prijde celkove nevyhodne (ale treba se mylim).
- Vytapeni drevem me prijde v teto dobe do noveho baraku krok zpet, ale pokud by se tato metoda zdala byt nejvyhodnejsi, je mozna.


Chapu, ze jsem Vam mnoho informaci neposkytnul, ale zatim nejsem ve stavbe tolik omezen rozhodnutimi zvolene drive. Pokud jsem nezminil nejaky dulezity faktor, prosim, napiste mi a ja svuj dotaz doplnim.

Predem vsem dekuji za jejich cenne rady

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

107 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.