Jaké čerpadlo pro dum se ztratou 2,3 KW?

Rubriky:

Reklama
JH Jiri Hernik @jiri.hernik před 9 roky04.05.2015 22:44:00
Jaké čerpadlo pro dum se ztratou 2,3 KW?

Dobrý večer,
pročítám to tady již několik měsíců, ale asi mám specifický problém. Stavíme pasivní dům, chceme dosáhnout na dotaci B2 (500 tis) a vychází to tak, že budem instalovat asi 2KW solárních panelů a tepelné čerpadlo.Akumulační nádrž zatím počítám tak 300-500 litrů Řeším však jaké TČ pořídit.

Při této ztrátě domu se v podstatě celý rok bude používat TČ pouze k ohřívání TUV a na topení se použije jen za vyjímečně mrazivých dnů, kterých v okolí prahy tedy moc nebývá.

Při použití vlastní elektrické energie cca 2KW a akumulace 500L nahřeju v pohodě akumulační nádrž přes den bez platby za elektriku, takže mi vlastně na COP záleží ještě mnohem méně.

Proto mi přijde zbytečné investovat do tepelného čerpadla Vzduch/voda stovky tisíc, když bude vlastně v provozu jen pár hodin týdně.

Původně jsem chtěl systém acond domov můj (http://www.tepelna-cerpadla-acond.cz/dom… který jsem však záhy zjistil ještě není ve výrobě a bude podle informací, které jsem dostal až za cca 3-6 měsíců a bude stát cca 200 tis vc rekuperace. + instalace a další materiál.

Ale potom jsem zjistil, že tepelná ztráta bude pouze 2,3 KW, když vezmu 4 lidi, nějaké to vaření, praní, PC, takže vlastně nebudeme vůbec topit, některé kalkulačky na webu mi ukazují záporné hodnoty ceny za vytápění :)

Tak jsem začal uvažovat o nějakém levném čerpadle, kde mi nebude vadit nižší COP, ani vyšší hlučnost (pojede jen pár hodin během dne).
Dostal jsem nabídku na instalaci TČ NordLine za 45 tis. Celkem včetně montáže a veškerého dalšího vybavení (akumulační nádrž, ventily, čerpadla atd) pak 138 tis.

No a pak je tady ještě úplný čínský noname, který jsem potkal na veletrhu forPasiv, jejich ceny jsou opravdu dechberoucí 120 tis za TČ vč reku vč práce. Viz http://www.ferove-cerpadlo.cz/ Ovšem firma existuje cca od letošního ledna a prodává nějaké čínské čerpadla.

Tak nevím, co teď? Investovat přecijen do kvalitnějšího čerpadla? Hotjet cca 100 tis, tj 200 tis s montáží, mitsubishi je na tom podobně. IVT 179 tis komplet material bez montáže. Atrea 251 tis (s příslušenstvím, bez montáže), Nibe 160 tis (pouze cerpadlo a propojeni) takže vlastně o 100-200% víc, než nosreti. To se mi z ekonomického hlediska nevrátí nikdy.

Předem díky za vaše názory případně i zkušenosti s některými z uvedených čerpadel.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

150 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.