Odhad TZ a výběr vytápění včetně TUV

Rubriky:

Reklama
NS nový stavebník @novy.stavebnik371 před 9 roky30.06.2015 10:03:00
Odhad TZ a výběr vytápění včetně TUV

Dobrý den,

zakládám nové téma na stejnou problematiku, který se tu řeší dokola. Po přečtení všech příspěvků jsem se bohužel nepřiklonil k žádnému řešení, protože každá stavba je trochu jiná a každý má jiné specifika.

Prosím o radu zkušenější v oboru TZB. Jsem ve fázi hrubé stavby RD. Jedná se o patrový dům kompaktního pravidelného tvaru (obdélník).

Zastavěná plocha 80m2, užitná plocha 122m2, výška místností 2,5m. Zdivo skořepinové BST tvárnice 20cm + 20cm izolace. Samonosná základová deska na 20cm pěnoskla + počítáno s 10cm EPS v podlaze (podlahové topení). Izolace stropu 2.NP 38cm min. vlny. Okna s trojskly.
Komín s průduchem 160mm a přívodem vzduchu.

Posouzení konstrukce podle ČSN 73 0540-2:2011:
- podlaha k zemině U=0,155
- stěna vnější U=0,163
- strop 2.NP U=0,085

Okna Uw=0,8

PENB je teprve rozpracován (bude dokončen po zvolení konkrétního vytápění). Dle výpočtů pro potřeby PENB vychází TZ prostupem 3,4kw a ztráta větráním bez rekuperace 1,5kw. Celkové TZ tedy 4,9kw. TZ bylo počítáno při vnitřní teplotě 20st. a venkovní -17st. Je to reálná hodnota ?

Dále prosím o doporučení zdroje vytápění a ohřev TUV.

Počítám s teplovodním podlahovém topení v celém domě (v budoucnu možnost přejít na jiné zdroje tepla). V domě není počítáno s rekuperací. V domě budou bydlet 4 osoby.

1) Mám několik nabídek na TČ vzduch/voda včetně ohřevu TUV Ceny jsou od 100 tis. až po 230 tis. Zlatý střed by byl někde kolem 150-170 tis.

Jednotlivé nabídky se dost liší. Je potřeba dimenzovat výkon TČ na vyšší než jsou TZ domu (např. výkon pro natopení TUV, výkon pro odmrazení) ?

Vyplatí se investice do TČ, když např. kond. kotel lze pořídit o 100 tis. méně ?

2) Na hranici pozemku mám přípojku plynu. Je možnost přivést plyn do domu a dodělat odkouření (u kondenzačního kotle není problém). Plynový kotel lze pořídit za 60-70 tis, včetně instalace a odkouření.

Vyplatí se při uvažovaných TZ kond. kotel ? Nebude kond. kotel příliš cyklovat ? Většina kotlů má spodní hranici výkonu kolem 4kw. Jak se pak bude takový kotel chovat v přechodném období ?

3) Původně jsem chtěl vytápět dům peletovými interierovými kamny do AKU nádrže (včetně ohřevu TUV) a do podlahového topení. V Aku nádrži mít ještě el. patronu. Ovšem po hlubším zkoumání jsem zjistil, že investice se bude šplhat na cenu TČ vzduch/voda. Proto jsem tento druh vytápění zavrhl. Komín je již postaven (využije se pro přitápění krbovými kamny).

4) Elektrokotel by mně asi postupně sežral. Někde tu v diskuzi je uvedena hodnota TZ kolem 3kw, kdy se vyplatí topit elektrikou.
Navíc s elektrokotlem bych musel ještě nějak řešit TUV, kde ohřev čistě elektrikou je dost drahý. Solární panely = vysoká vstupní investice.

Dále tu někde padla varianta pořídit elektrokotel a časem zažádat o dotaci na TČ. To může být slepou uličkou, pokud se změní podmínky ZÚ, Navíc jsou tu už investice do elektrokotle.

Prosím o doporučení. Každá rada dobrá, víc hlav víc ví :)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.