Vytápění a technologie v rodinném domě 220m2

Reklama
JM Jakub Mahdal @jakub.mahdal před 9 roky18.07.2015 16:23:00
Vytápění a technologie v rodinném domě 220m2

Dobrý den,
rád bych se zeptal na Váš názor na plánovanou sestav technologií pro náš budoucí dům.
Vím, že tu toho bylo už spoustu podobného napsáno a také jsem to hodiny studoval, ale nejsem z toho úplně moudrý a budu vděčný za každou radu.

Plánujeme postavit RD s plochou cca 220m2 z toho sklad a garáž 40m2 které plánujeme jen temperovat, dvě podlaží a rovná střecha.
Zdivo by měla být VPC o tloušťce 200mm (osobně bych pocitově volil 240mm, ale projektant mi doporučoval naopak spíše 175mm), izolaci cca 250-300 poslystyren. Mělo by se jednat o NED blížící se pasivu. Okna s trojskly. Jakou budeme mít tepelnou ztrátu zatím nevím.

K technologiím - rádi bychom měli pasivní rekuperaci (četl jsem tu o potenciálních problémech se zamrzáním), podlahové teplovodní topení v celém domě, akumulační nádrž na TUV a podlahovku ohřívanou solárními panely a elektrokotlem. Na střeše také příprava na fotovoltaiku. Elektrokotel proto, že v takovém NED bychom měli protopit málo, dostaneme se na nižší sazbu a eventuálně je v budoucnu možné jej nahradit za tepelné čerpadlo v případě potřeby. Asi bude ale zřejmě problém s PENB (jak jsem někde četl)?
Také uvažujeme teplovzdušnou krbovou vložku s výkonem kolem 2KW, kterou ale plánujeme využívat jen svátečně, případně jako tepelný zdroj, pokud by byla někde nějaká zásadní závada nebo nefungovala např. elektrika. U domu máme také plyn. přípojku, tak by byla možnost i plyn. kotle.

Rád bych také nějak vyřešil chlazení, nevím jestli moje výše uvedená kombinace v tomto smyslu něco nabízí? Osobně mi dost vadí klasická klimatizace např. v autě nebo taková ta kancelářská. A přijde mi, že v dnešní době v našich končinách už začíná být spíše problém chladit než topit.

předem děkuji za každou radu a názor
hezký den
Jakub

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

72 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.