Vlhká zeď a schody ve sklepě

Reklama
PK Petr Kolman @petr.kolman před 8 roky25.01.2016 13:06:00
Vlhká zeď a schody ve sklepě

Prosím, poradíte co s vlhkou zdí ve sklepě? Jen oklepat a vyvápnit ? Nebo Injektáž ?
Dům je asi z 30.let, částečně podsklepený. Obvodové zdi ve sklepě jsou kamenné (stejně jako základy domu) zděné na hliněnou maltu. Okýnka ve sklepě mám trvale pootevřené kvůli větrání, ale vlhko je tam nějáké pořád a to nejspíš i bude. Ve sklepě dům žádné izolace nemá. Jde mi jen o to, ať je sklep zdravý, bez plísní a můžu tam bez obav chodit přikládat, nebo tam mít zavařeniny. Na vzhledu mi nezáleží vůbec. Nevadí mít holé zdivo.
Pod původní betonovou podlahou jsou odvodňovací kanálky, voda je sbírána do díry v podlaze v rohu sklepa a z té odtéka trvale malinkým čůrkem potrubím do kanálu.
Tak to už fungovalo asi mnoho desetiletí. Úroveň vody je trvale asi 10-15cm pod podlahou. Podlaha vypadá suchá. Obvodové kamenné zdi jsou na něktrých místech vlhké jen hned u země. 10 cm pás omítky u země teď oklepávám na kámen. Oklepané zdivo mám v plánu nechat asi holé, ať líp dýchá. Tam, kde omítka opadává skoro sama, nebo jsem omítku oklepal, tak vybílit přímo zdivo. Uvažuju správně ? A k tomu trvale větrat, okýnka mám otevřené na ventilačku, ať je tam malý průvan.

Uprostřed sklepa je jedna zeď cihlová tl.30cm. taky zděná na hlínu, nejspíš nosná, a ta je vlhká hodně. U země jde vidět v díře v podlaze, že pod zdí je mokro. To i odpovídá tomu, že pod podlahou je voda. Stará omítka byla hodně špatná, tu jsem nahrubo už oklepal někdy o vánocích. Dal jsem si malou pauzu, chtěl jsem zeď nechat trochu vyschnout, ale teď po třech týdnech jsem si všiml, že na oklepané zdi něco bílého kvete. Sanytr to asi není.

Sanytr se objevuje hodně zase jinde, na schodech do sklepa, kde je druhé víc vlhké místo. Tam je klasická malta. popř. beton., a na tom roste sanytr. Ochutnával jsem a je to slané.
Máte prosím radu, co se schodama ?
A co se zdí ? Co to na ni roste ? Skoro to vypadá, jako nějáký mech.
Napadlo mě ještě zeď možná dole nad první cihlou navrtat a udělat chem. inkektáž. Doufám, že nějáké větší vyschnutí zdi neuškodí, když je zděno na nějákou hliněnou maltu. Stejným způsobem je stavený celý dům v obytné části.

Děkuji Vám moc za jakoukoli radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.