Ucpaný komín - Jak na dehet v "zatáčce"

Rubriky:

Reklama
KP Karel Petránek @karel.petranek před 8 roky22.03.2016 17:16:00
Ucpaný komín - Jak na dehet v "zatáčce"

Dobrý den.

Mám nerezovou flexi vložku 180 mm ("husí" krk) v 150x300 mm vyfrézovaném komíně s úskokem. Kotel na dřevo.

Mezi sklepem a vymetacím otvorem na půdě (celkem cca 7 metrů) se v půlce (jak jinak, že ?!) časem udělala prudká zatáčka vložky, že není žádný přímý průchod. A v tomto místě se vložka zanesla-ucpala dehtem.

Vzhledem k zatáčce to nejde prorazit - násilím by se lada prorazila stěna vložky, nikoli ucpávka.
Po šíleném boji se mi přeci jen podařilo prostrčit skrz ucpání zkroucený dvojdrát z vymetací štětky (4-metrový) a pomocí něj protáhnout dolů (do sklepa k vybíracímu otvoru) ocelové lanko (D=3mm).

Myslel jsem, že mám vyhráno, že dole napojím druhé lanko a mezi ně budu postupně dávat větší a větší kouličku, kartáč, ... a zatáčku pročistím.

Jenže se ukázalo, že ucpávka je asi z tvrdého-hutného (nevysmaženého) dehtu a nejsem schopen ani s maximální silou protáhnout nic tlustšího jak cca 30 mm (tedy jen tu smyčku tenkého lanka s malou svorkou lanka. Druhé, tlustší lanko s tlustší svorkou (nahoru) už ne. Zacukne se to tam a nahoru to neprotáhnu.)

Neporadí mi někdo, jak ten dehet rozpustit, spálit, zničit, ... abych to zase mohl pročistit ?

Našel jsem (žel pozdě!), že existuje chemický čistič komínů (např. přípravek FERMIT), který způsobí, že dehet zkřehne a začne se rozpadat. Problém je v tom, že se dává do hořícího kotle - jenže já nemohu topit, protože je komín ucpaný - netáhne.

Moc PROSÍM o radu - jsem unavený, ruce samá rána, s houserem, zmrzlý, zoufalý, ... zkrátka úplná troska :-)

Děkuji.


Zkoušel jsem to i nějak zapálit - tekutým podpalovačem a kousky papíru, ale v té hloubce a (takřka) bez vzduchu to logicky hned zhasne.

P.S.: Rady jako "zavolej si kominíka" prosím ne - např. proto, že by to nejspíš, po ujištění, že "to půjde prošťouchnout", skončilo proražením vložky. Proto to zkouším poprosit o radu nejprve zde. Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.