Jak vést externí vzduch ke kamnům + čištění

Reklama
OB Ondřej Bouda @ondrej.bouda před 8 roky29.05.2016 16:11:00
Jak vést externí vzduch ke kamnům + čištění

Prosím o radu s vedením externího vzduchu ke krbovým kamnům - mám dvě témata:
1) Optimální cestu
2) Jak vedení čistit

Situace: Menší RD, topíme primárně elektřinou (akumulačky), přitápíme v krbových kamnech. Chystáme rekonstrukci přízemí, budou se překopávat podlahy a měnit vstupní dveře + některá okna.
V současnosti mají kamna většinou dobrý tah (občas začoudí při přikládání, jinak OK), ale předpokládám výrazné zhoršení po výměně vstupních dveří + oken (když jsou kamna v provozu, tak kolem vstupních dveří silně táhne).

Nemám možnost přívodu vzduchu z garáže/sklepa apod., jen přímo z venku. Dočetl jsem se, že vedení by mělo být vyspádované tak, aby kondenzující voda mohla vytéct ven. Mezi podlahou v domě a venku mám výškový rozdíl cca 25-30cm, takže bych musel použít kanál 50x150mm, při celkovém spádu 5cm budu mít v nejvyšším bodě jen 10-15cm na tepelnou izolaci + podlahu. Navíc bude vedení cca 5 metrů dlouhé se dvěma cca 40° ohyby (na 7kW kamna).

Dotazy:

1) Jak moc je vyspádování nutné? Kdybych ho vynechal, mohu použít vedení o silnějším průměru, abych kompenzoval délku a ohyby. Možná by nebyl problém někde v nejnižším místě udělat díru/odtok - kondenzátu snad nebude tolik, aby vadilo, že to poteče pod barák?
Je to starý dům, zčásti kamenné zdivo - a samozřejmě ne suché, takže předpokládám, že nějaký ten litřík navíc se ztratí :)

2) Předpokládám, že se ve vedení přes léto usadí pavouci, takže před zimou bude nutné pavučiny vymést. Ale vzhledem k délce a ohybům (a nejspíš obdélníkovému průřezu) mi není jasné, čím a jak to provést.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.