Výměna radiátorových ventilů (samotíž/nucený oběh)

Reklama
PB Pavel Baroš @pavel.baros před 8 roky12.06.2016 08:59:00
Výměna radiátorových ventilů (samotíž/nucený oběh)

Dobrý den.
Provozuji topnou soustavu v RD (dřevoplyn kotel + AN, příležitostně plyn, oběhovka grundfoss new alpha 2, řežim proporcionální tlak, litinové radiátory ŽDB, teplota topné vody obvykle 40-45 st.), která byla původně samotíž. Kdysi jsem vyměnil v jednom patře staré "myjavácké" ventily za danfoss pro samotíž..... Nyní bych rád všude vyměnil ventily za nové s možností nastavení průtoku (některé koncové radiátory se nahřívají pomaleji a rozložení teploty je jiné-odspodu jsou více studené=typická nevyregulovaná soustava). První patro je osazeno 1" a 3/4" trubkami, II. patro je osazeno 3/4" a 1/2", prostě bývalá klasická samotíž, která roky fungovala bezvadně. Rád bych se k tomuto stavu zeptal, zda při výměně musím dodržet průřez trubek a ventily dávat dle toho nebo můžu redukovat? 1" určitě osadím 3/4" ventily, ale většinou mám 3/4 a zde potřebuji vědět, zda zachovat nebo případně taky redukovat na 1/2". Chci osadit Danfoss RA-N 15 a 20. Nechci řešit nějaké složité výpočty, spíš bych prosil nějaké praktické logické doporučení. Nechci na ventilech nemístně šetřit, na druhou stranu nechci někde cpát něco, co bude předimenzované (viz. 1" rozvod...). Díky za názor či zkušenost.
P.Baroš

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.