Jak topit - přízemí podlahovka, první patro radiátory

Reklama
PK Petr Kobrle @petr.kobrle před 7 roky11.08.2016 22:35:00
Jak topit - přízemí podlahovka, první patro radiátory

Dobrý den, rád bych se zeptal na takovou banální otázku, jak vlastně topit v domě. Jde o novostavbu, dřevostavbu s energetickým štítkem A. Všechno na elektriku, elektrokotel, dole vodní podlahové topení, první patro osazeno radiátory. Dům se osazen pasivní rekuperaci, zatím bez zemníku výměníku tepla, až časem se základy na plot. Chystá se na nás první zima a tak se chci zeptat co a jak, protože názory se dost liší. Topení navíc odvládá nějak chytře systém Loxone podle nějakých dejme tomu cyklů tuším tři týdny zpět.

A ted k tomu, co mě zajímá. Do podlahovky má jít snad nejvyšší teplota vody 30st. Je tam rozdělovač, v podstatě hlavice jak na radiátoru. Podlaha má v tomto momentě dle infra teploměru nějakých 25,5 až 26,5st záleží jak kde. Víc by stejně mít neměla, zaprvé vinylu by to asi moc nepomohlo a pak nějaká hygiena. Jenže i na tuhle teplotu se ta podlaha roztápí dle zkušenosti z jara odhadem tak 3 hodiny třeba. Samozřejmě, potom zase dlouho topí i když už kotel neběží. Nicméně první věc je teda jestli to nechat jakoby nějak běžet pořád, jestli to jde nastavit, nebo třeba pu hodinu a pul hodinu ne, nebo tak jako na jaře, což bylo třeba 6 hodin ano, pak tak 18 hodin nebo kolik než dum zase vychladnul ne. Na tom systému Loxone jde nastavit jemnost toho termostatu, spínací práh, kterým by to šlo tedy odladit. Tak to je první věc.

A druhá je ohledně teploty, na jakou nahřejvat vodu v kotli kvuli těm radiátorum nahoře? Čím vyšší teplota, tím víc kW to logicky žere. Dá se takhle říct kolik je optimum, případně jak to optimum poznat? Těch pár dní co jsem si s tím hrál mi vyšla teplota snad 45st, do podlahovky to stačí tam jde stejně 30 a radiátory se místo třeba na dvojku kdyby měla teplota 7st otevřou na pětku a bylo všude teplo. Ale nevim, jestli zrovna tohle je to správný řešení.

Mockrát díky za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.