Dotaz - výběr ohřevu TUV

Reklama
MP Miroslav Pokorný @miroslav.pokorny139 před 7 roky21.08.2016 00:25:00
Dotaz - výběr ohřevu TUV

Řeším otázku: Ořev TUV pomocí klasického el. bojleru nebo bojleru s integrovaným TČ s přívodem i vývodem vzduchu z venkovního prostředí? Přiznám se, že jsem v koncích.

Vybírám nejvhodnější způsob úřípravy TUV a zasekl jsem se. Novostavba RD bude vytápěna přímotopy (záložní zdroj krbová kamna s teplovzdušnými rozvody) - takže nízký tarif na ellektřinu. Spotřeba TUV v současnosti v panelovém bytě při 4 osobách byla 69 m3 TUV (asi o teplotě 60 st. celsia).
Poznámka: Bojler s TČ by musel mít přívod a vývod vzduchu z exteriéru - nemůžu mít sklep a nechci si uvnitř nic chladit. Uvažoval jsem asi o něčem, jako má Junkers nebo Nilan, ale nevím, těch informací je někdy na netu až příliš.

Dotazy:
1) při potřebě 69 m3 TUV (189 litrů za den) ročně (asi 60 st. celsia - telotní spád 50, 4 osoby), je lepší klasický el. bojler, nebo má smysl dražší bojler s tepelným čerpadlem?
2) Jaká by byla cenová kalkulace pro klasický el. bojler? (dle vzorce objem x teplotní spád x počet dní / 860 to vychází nějak málo - 4412 kWh za cenu nízkého tarifu to odhaduju do 11.000,- Kč, nechybí tam ztráty chládnutím? Počítá to dobře?). Pak by návratnost při ceně klasického bojleru 10 tis a bojleru s TČ 55 tis. mohla být něco přes 6 let.
3) V případě volby klasického el. bojleru, jaký objem bojleru bych měl chtít při roční spotřebě 69 m3 - tedy cca 189 l/den (69000/365)? 160/180/200?
4) Chápu správně, že Tepelné čerpadlo sice šetří peníze, ale mám další tech. systém v domě (a systémy mají tendenci se porouchávat) a že budu mít další dvě "díry" do domu? (přívod a vývod vzduchu z TČ) Takže mi to může zvýšit tepelné ztráty domu (resp. cenu za vytápění) a cena za případné opravy může zahýbat návratností?

Budu vděčný za jakékoliv rady a odpovědi na dotazy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.