Připojení krb. kamen se zadním vývodem

AD Adam Deštěnský @adam.destensky před 7 roky14.09.2016 08:24:00
Připojení krb. kamen se zadním vývodem

Dobrý den,

V různých zdrojích na internetu čtu, že kamna na tuhá paliva se zadním vývodem nesmí být nikdy připojena přes koleno na svislou kouřovou trubku a pak následně přes druhé koleno do zděře komínu. Jak je tedy možné, že 99% instalací takových kamen co jsem viděl na vlastní oči (se zadním vývodem) je takto "zakázaně" připojeno, jelikož je zděř třeba ve výšce 1,5m nad podlahou a výše, a přitom to v některých případech desítky let funguje naprosto spolehlivě ?

Napadají mě snad jen dva důvody:
- takto řešený kouřovod se více zanáší a je nutné jej pravidelně čistit (a norma se snaží řešit "inherentní bezpečnost", tudíž myslí i na případy, kdy někdo zanedbává údržbu, aby i tak byl spotřebič maximálně bezpečný)

- Norma se snaží být "papežtější než papež" (jako elektrikářské normy...) - v návodu ke kamnům čtu: nehořlavá podlaha musí být 500mm před dvířky a 300mm do stran a najednou narazím na informaci, že před dvířky musí být 800mm a do stran 400mm!

Nemám novostavbu, nebudu kolaudovat a komín včetně kouřových trubek spotřebičů čistím 2x do roka, včetně každoroční prohlídky odborným kominíkem + topím suchým dřevem. Bude pro mě problém zapojit kamna se zadním vývodem "zakázaně" přes dvě kolena a svislou trubku ?

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.