Zateplení střechy podkroví

Rubriky:

Reklama
JM Jirka Máca @jirka.maca před 7 roky29.09.2016 20:48:00
Zateplení střechy podkroví

Chtěl bych Vás požádat o posouzení navrhovaného řešení zateplení střechy podkroví...
Budeme rekonstruovat starý dům se sedlovou střechou. Dnešní prostornou půdu (cca 100 m2, cca 5 m výška v hřebeni) chceme využívat jako obytné podkroví, takže střechu musíme pořádně zateplit.
Krovy jsou v pořádku, ale latě a tašky se budou dávat nové, takže nejsme (kromě financí) ničím omezeni a chceme najít celkově nejvýhodnější řešení rekonstrukce střechy a podkroví se zateplením, které zajistí zejména nepřehřívání v létě a samozřejmě také nízké náklady na vytápění v zimě.
Po zvažování všech možných řešení (stříkaná PUR pěna, nebo panely PUR s reflexní fólií, případně foukaná celulóza, dokonce tech. konopí) jsem došel k závěru, že nejvýhodnější bude klasická minerální vata (Rockwool, Isover, apod.), kterou mám v plánu dát mezi krokve (cca 16 cm) a pak dalších 16 cm ještě křížem v celé ploše i přes krokve. Dále jsme uvažovali, protože nemáme rádi moderní materiály jako jsou SDK, OSB, apod., že jako vnitřní finální vrstvu bychom použili hliněné omítky na rákos, který by byl připevněn na trámcích, které budou držet vnitřní vrstvu izolace.
Skladba střechy by tedy byla následující (zevnitř ven):
- malba
- hliněná omítka (cca 2-3 cm)
- rákos
- parotěsná fólie
- 16 cm minerální vaty mezi trámky připevněnými křížem na krokve
- 16 cm minerální vaty mezi krokvemi
- difúzní pojistná fólie
- odvětrávaná mezera
- kontralatě, latě, tašky
 
Myslím si, že toto řešení (kromě té hliněné omítky) je naprosto standardní, bez rizika neočekávaných problémů (kondenzace, apod.), vícenákladů a na provedení zateplení nepotřebujeme odbornou firmu, takže to finančně vyjde nejlépe.
 
Ještě k výběru zateplovacího materiálu, co mě vedlo k použití minerální vaty:
- PUR pěna – údajně nejlepší tepelně izolační vlastnosti bez tepelných mostů v případě celoplošné nadkrokevní izolace tvrdou pěnou, ale: syntetický materiál ne až tak často používaný na zateplení střech; riziko degradace vlastností (prý po letech místo uzavřeného plynu v mikrobublinách bude vzduch); velmi nízká akumulace tepla; horší zvukově izolační vlastnosti; nepropustnost pro vodní páru (což ale nevím, zda má nějaký význam, když ve skladbě zateplení je stejně parotěsná fólie); cena (materiálu a také kvůli nutnosti odborné firmy).
- Foukaná celulóza – údajně nejlepší tepelně akumulační vlastnosti (což částečně nahradím hliněnými omítkami), ale: srovnatelné tepelně izolační vlastnosti s minerální vatou; nutnost odborné firmy => vyšší cena.
- Technické konopí – přírodní a sympatický materiál, prý se srovnatelnými tepelně izolačními vlastnostmi, ale: téměř nevyzkoušený způsob zateplení, vyšší cena oproti minerální vatě.
 
Budeme rádi za jakékoliv konstruktivní informace a rady zejména k volbě zateplovacího materiálu, ke skladbě zvoleného zateplení a případně i k nápadu použít hliněné omítky a rákos místo běžných způsobů.
 
Předem díky, Jirka

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.