Wilo RS 25/50r - hlučnost a problémy s rozběhem

JH Jan Hajek @jan.hajek001 před 7 roky07.10.2016 23:48:00
Wilo RS 25/50r - hlučnost a problémy s rozběhem

Dobrý večer,
máme kombinovaný bojler napojený na plynový kotel Buderus, kromě hlavního čerpadla kotle, je přímo pro přihřívání vody zapojeno čerpadlo Wilo RS 25/50r, které spíná jen při potřebě ohřevu teplé vody.

Včera večer, když začal kotel nahřívat vodu v bojleru, jsme zpozorovali z kotelny poměrně hlasité zvuky, byla to v podstatě rezonance způsobená stojícím čerpadlem. Po bližší analýze jsem zjistil že čerpadlo má velké problémy s rozběhem, při změně otáček čerpadla se za doprovodu mechanických zvuků škrtajících lopatek na chvíli rozběhlo a pak zase zastavilo. Odvzdušnovací šroub jsem vytočil, bohužel to nepomohlo. Vzhledem k tomu že je čerpadlo již 18 let v provozu, ač příležitostním, předpokládám že to bude nejspíše na výměnu.

Čerpadlo je přímo mezi dvěma kohouty, předpokládám proto že bych měl výměnu zvládnout bez problému sám. Mám ale následující otázky.

1. Je nějaká šance stávájící čerpadlo zachránit?

2. Pokud povolím dva imbus šrouby spojující motor a základní těleso čerpadla, je těsnění realizováno O-kroužkem nebo klasicky papírovým těsněním (nerad bych se nějakým pokusem připravil na několik dní o teplou vodu - ohřev je buď plynem nebo solárními panely)

3. V případě že dojde na výměnu, což je pravděpodobnější, jaké čerpadlo pro daný případ doporučujete. Katalog Wilo jsem ještě nestahoval, předpokládám že najdu čerpadlo, které má naprosto schodné rozměry, tak aby byla výměna bez úpravy rozvodů/trubek.

4. Oslovil jsem i zastoupení Wilo a doporučili mi Stratos Pico 25/1-4 nebo Yonos Pico 25/1-4.


Ještě dodám, že při pokusu otáčení rotorem čerpadla šroubovákem, je to víceméně bezproblémové, je sice slyšel a cítit menší odpor v okamžicích kdy rotor někde šoupe, jinak se dá čerpadlem naprosto bezproblém otáčet.

Celý tento problém byl možná z části způsoben výměnou vody v systému a aplikací čistího prostředku topenářskou firmou (po 18 letech totiž prorezl žebřík v koupelně, navíc byla v celém systému poměrně znečistěná voda) celé je to v kombinaci s dočasnou instalací třístupnové filtrace. Další krok je poté výměna vody a aplikace ochráné chemie s inhibitorem koroze.


Předem díky za rekace a rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.