Komextherm Praha

Reklama
PT Petr Tománek @petr.tomanek před 7 roky07.11.2016 08:11:00
Komextherm Praha

Ač mám dobré zkušenosti s regulátory Komextherm RIT a RVT 052 (celkem jich je v naší škole na různých větvích umístěno 9 kusů), tak jsem dal na rady odborníků, abych postupně tyto staré vyměnil. Museli jsme po létech v těchto výrobcích provést výměnu kondenzátorů, spínače voliče funkcí apod.. Řešili jsme to koupí vyřazených regulátorů (na náhradní díly) na různých bazarech, kde je uživatelé měnili za novější dokonalejší techniku.
Zakoupili jsme tedy nový výrobek fi Komextherm Praha značky RIT 06 D digi. Zvolili jsme tento výrobek kvůli digi hodinám FMD 050, na kterých se dají přesně nastavit časy spínání otevření směšovače DUOMIXu. Umístěn byl v naší tělocvičně, kterou v průběhu celého týdne v nepravidelných časech pronajímáme i externím cvičencům. Dochází tam tedy k spínání a vypínání vytápění v zimním období minimálně 30 x týdně. Zhruba 2 x týdně dochází k úpravě programů, a to z důvodů častých nepravidelných návštěv. Dále se nám na tomto výrobku líbilo, že má dálkové ovládání regulace teploty, které bylo dříve umístěno v tělocvičně a návštěvníci neustálým zasahováním do žádané teploty, nám způsobovali problémy s náklady na vytápění. Velkým kladem tohoto výrobku je, že tvoří jeden kompaktní celek i se servopohonem. I pořizovací cena je přijatelná.
Bohužel již při montáži vznikl problém. Tento regulátor nedovede ovládat spínání čerpadla topení, které má příkon 120 W, a tedy v topném období musí být v činnosti 24 hodin denně. Staré regulátory tohle uměly. To vůbec nechápu, kdy při dnešním trendu úspor elektrické energie se dělá vše proto, aby byly spotřeby co nejnižší a šetřilo se nejenom životní prostředí ale i náklady uživatele. Nám v podstatě stačí činnost čerpadla pouze při otevření DUOMIXu, což je zhruba i v největších mrazech 10 hodin denně. Nicméně jsme se s tímto nedostatkem smířili.
Snažíme se v naší škole, co zde dělám správce, šetřit na všech místech – a ono to jde. Montáží různých „hejblátek“ na různé spotřebiče, a to včetně časově ovladatelných thermohlavic topení, spoříme nemalé peníze, jak na plynu, tak i na elektrice. Věřte, že vím, o čem píši.
Další nemilé překvapení, po zhruba devíti měsících provozu „nového“ regulátoru RIT 06 D digi bylo, když jsme zjistili při kontrole, že digi hodiny FMD 050 jsou doslova mrtvé. Z displeje zmizely všechny údaje. Zavolal jsem tedy našeho elektrikáře (je to opravdu dobrý a velice šikovný odborník), aby překontroloval, zda není chyba na stávající elektroinstalaci naší školy. Elektrikář se telefonicky spojil s odborníkem z Komexthermu a ten ho navigoval, co má proměřit a zkontrolovat. Po cca 10 minutách se dohodli na demontáži celého regulátoru a zaslání ke kontrole (reklamaci). Zhruba po měsíci nám výrobce „opravený“ regulátor zaslal zpět s tím, že v digi hodinách vyměnil napájecí čočkovou baterii – zdarma, i když se na tento případ vybité baterie záruka nevztahuje. Vůbec tedy nechápu, proč nám technik Komexthermu před demontáží a zaslání k reklamaci na tuto možnost výměny baterie neupozornil. Nechtěli jsme při kontrole nečinnosti hodin do výrobku zasahovat. Dále nechápu, proč digi hodiny nejsou řešeny napájením ze sítě rozvodu elektrické energie a baterie není řešena jako záložní zdroj při výpadku proudu. V podstatě, když do menu hodin vstupujeme často, tak budeme neustále měnit baterii? Takhle přeci NE. Tyto problémy s napájením hodin už přeci před 40 lety byly starými ovládacími spínacími hodinami vyřešeny. Tak proč se vracíme k takto nevhodným výrobkům, které nám budou likvidovat finanční prostředky nejenom na výměnu baterií, ale i náklady na činnost elektrikáře.
Tento výrobek bychom vůbec nekoupili, pokud by v nabídce na webových stránkách Komexthermu Praha bylo uvedeno, že regulátor není schopen vypínat oběhové čerpadlo a že digi hodiny jsou napájeny čočkovou baterií, kterou je dle výrobce nutno měnit zhruba každé dva roky? Ale výměna baterie v našem případě bude nutná častěji, jelikož do nastavení spínaní hodin vstupujeme dost často, a to z důvodů řádné regulace teploty v tělocvičně, abychom neplýtvaly energiemi. Vůbec si nedovedu představit, kdybychom měli tento výrobek v počtu 9 ks v celé naší škole. Při každém vybití baterie a v mé případné nepřítomnosti, či pracovního zaneprázdnění elektrikáře bychom měli nemalé problémy – topení by bylo v podstatě nefunkční. A to ve škole a ve školce dost dobře nejde.
V současné době je na trhu nemálo výrobků spínacích hodin (např. T343), které nepotřebují žádnou údržbu – pouze je stačí nastavit. Vím o čem píši, tyto hodiny nám ovládají v podstatě již 8 let např. venkovní osvětlení. Možná by ve finále výrobek byl dražší, ale návratnost na nesmyslnou 24hodinovou činnost oběhového čerpadla včetně výměny baterií by se zajisté vyplatila.
Při telefonickém řešení s firmou Komextherm jsem se v podstatě ptal zaměstnance, jak je tohle možné. Nebylo mi prozatím řádně zodpovězeno. Normální funkční solidní firma by výrobek ode mne vzala a dle jejích možností nahradila nám vyhovujícím výrobkem k naší spokojenosti.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.