Provozování TČ zem/voda s útlumovou teplotou.

Reklama
JH Jan Horák @jan.horak643 před 7 roky07.12.2016 13:58:00
Provozování TČ zem/voda s útlumovou teplotou.

S dovolením bych využil příspěvek diskutujícího uveřejněný před časem. Také řeším dlouhodobě otázku jestli topit s nočním útlumem teploty či bez útlumu? Jsem přesvědčen, že s nočním poklesem teploty o cca 1°C (možná i o více???) je topení úspornější než celý den i přes noc vytápět na stejnou teplotu.
Nyní to mám nastavené Po-Pá na útlumovou teplotu 21,5°C a až před příchodem z práce natápím cca od 15:00 hod. na 22,5°C, kterou udržuji do 22:00 hod. a opět přecházím na tu útlumovou teplotu. Taktéž v So a Ne, kdy navyšuji samozřejmě dříve tak, aby už v době vstávání 08:00 hod. byla ta denní teplota, tedy konec útlumu v 06:00 hod. a zpětný přechod do útlumové teploty opět v těch 22:00 hod.
Systém zem/voda víceméně s konstantní teplotou na vstupu během dne, která ovšem při dlouhodobém chodu čerpadla víc a víc klesá, což je běžný jev. Při cyklování nestačí poklesnout o tolik, jako při dlouhém souvislém běhu a samozřejmě se i rychleji vrátí na teplotu zeminy v okolí kolektoru. Topím do radiátorů s velkým objemem vody (300l) + 600l společná AKU a průtočným bojlerem a vestavěným kondenzátorem.
Toto nastavení se mi zdá úspornější než držet teplotu na 22,5 celých 24 hodin. Několikrát jsem to zkoušel a takový je můj závěr. Co si o tom myslíte?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

30 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.