Samotížné topení

Reklama
PK Petr Ku @petr.ku před 7 roky07.12.2016 22:58:00
Samotížné topení

Dobrý den, prosím o Váš názor a také radu se samotížným topením. Na začátek je nutno říct, že jako hlavní zdroj topení bude pro celý RD kondenzační kotel a podlahové topení (dole i v budoucím podkroví cca 100 + 80m2). Nicméně nyní rekonstruuji půdu na obytné podkroví a rád bych do dutin v podlahách uložil všechny potřebné trubky, které bych v budoucnu mohl eventuálně využít. Místa je v dutinách pod prkny dost a trubky mám skoro zdarma, zbylo mi ze spodu asi 30metrů alpexu 32*3 a instalatér je známý. Takže i kdyby tam ty trubky měly celý život jen ležet, tak se mi bude dobře spát, protože budu vědět, že když si něco vymyslím, nebudu muset kopat příčky a ani podlahy, ale jenom napojím potřebné věci.

Představu mám následující. Vše je dobře vidět na přiloženém obrázku. Dolu budu ještě do obýváku dělat krbovou vložku (romantika :D) a líbí se mi varianta ji napojit na radiátory nahoru do podkroví. Dole radiátory nebudou žádné.Důvody, proč se mi líbí mít nahoře jak podlahovkou, tak radiátory, jsou tři.
Za prvé chci mít pro jistotu jeden topný systém nezávislý na elektrické energii (proto samotíž), za druhé: podlahovka má poměrně dost dlouhou nátopnou dobu. Teď to zatím vadit nebude, protože se tam bude v podkroví více méně pořád topit. Jednou až ale děti pokojíčky opustí, tak se tam topit spíše nebude. Potom v zimě v případě náhlé potřeby místnost vytopit (např. návštěva/ zapomenu pustit topení před návratem z dovolené atp.) bych místnost podlahovkou za pár hodin nevyhřál. Za třetí, když si občas v obýváku zatopíme dřevem, tak proč to teplo nevyužít i nahoru do radiátorů. Dále tu přichází pro trubky v úvahu i 4 důvod a to napojení krbu na aku nádrž. Tu stejně budu muset pořídit kvůli solárnímu ohřevu vody a takhle bych ji mohl eventuálně trochu dotopit kamny a možná to teplo pustit i do podlahovky. Rozdělovač bude totiž v podstatě hned vedle a z kotle k němu povedou trubky kolem té nádrže, takže bych tam dal zatím jen téčko. Opět jde nyní jen o položení trubky do technické místnosti. Btw. o variantu topit do radiátorů kondenzačním kotlem neuvažuji, zdá se mi to nevýhodné. Chci pro kotel zachovat jeden nízko teplotní spád.

Tak a teď k dotazům.
Co si o mé představě myslíte?
1. Instalatér mi tvrdí, že samotíž je dnes už blbost a že kamna s výměníkem jsou dělaná jen pro čerpadla, že mají tenké příruby. Já myslím, že určitě existují i takové, které lze napojit na samotíž bez čerpadla. Dokázaly byste typ doporučit orientačně? Výkon do výměníku pro dobře zateplené místnosti 3*40,5m3.
2. Za druhé – je možné na samotíž napojit i akumulační nádrž?
3. Dokázal by někdo spočítat, zda mi na samotíž bude fungovat páteřní rozvod z ALPEX- DUO XS 32*3. Tahle trubka bude až v patře. Dole od kamen bude nahoru stoupačka z mědi. To také nevím jak širokou. Btw. Alpex by měl podle instalatéra teplotně stačit. Trvale na 95C, krátkodobě 110C.
4. Budou stačit spády v patře spády 1-2 cm/metr k radiátorům a cca 2-3 cm/ metr k nádrži
5. Jaký široké by měli být přípojky k radiátorům.
6. Lze připojit na samotíž i dnešní radiátory, které mají poměrně úzké šroubení? Jaké?
7. Může být expanska v prostoru u aku nádrže. Ta místnost, kde je nádrž ej ještě totiž ještě o metr výše než vše ostatní.
Velice Děkuji za názory. Petr

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.