Tepelné čerpadlo do novostavby

Reklama
LG Lukáš Glaser @lukas.glaser před 7 roky22.12.2016 07:52:00
Tepelné čerpadlo do novostavby

Dobrý den,

již delší dobu pročítám toto fórum, jelikož vybírám zdroj vytápění do mnou realizované novostavby. Tepelná ztráta objektu, resp. novostavby je projektovaná na 6 KW. V domě nebude žádná rekuperace, soláry ani nic podobného. Tepelné čerpadlo bude umístěno na severní straně domu, k cestě, vzdálenost od domu sousedů je 13 metrů, odděleno vysokými tújemi, přes cestu sousedi ve vzdálenosti 20 metrů. Otopná plocha je cca 130m2, jedná se o jednopatrový dům s pultovou střechou.

V projektu je počítáno s TČ IVT AIR X 70, v celém domě podlahové topení + krb, který nebude do topení integrován (jen sálavé pro pohodu).

Protože jsem si celkem rychle spočítal návratnost při pořízení tepelného čerpadla od IVT, NIBE apod. (přes 11 let, což je pro mě neúnosné), tak jako každý investor se poohlížím po levnějším způsobu řešení při zachování dobrých parametrů TČ. Pročetl jsem tu toho spoustu a myslím, že jsem jako LAIK snad trochu orientovaný. Po té, co se mi sešly nabídky se rozhoduji mezi těmito TČ, které jsou ve své podstatě za podobnou cenu - rozdíly jsou vzhledem k ceně TČ minimální:

Rozmezí výkonu TČ je 7-8 Kw.

Stiebel Eltron WPL 10 AC (monoblok, on/off)

FUJI 8 Kaiteki (split, Inverter)

WOLF BWL-1S/07/230 (Split, Inverter)


U SE jsem si vědom, se jedná o starší generaci TČ, systém vypnuto/zapnuto, jsem si vědom nutnosti instalovat taktovací nádrž a větší zásobník na vodu (300L). Na druhou stranu by se mělo jednat o tišší tepelné čerpadlo, mělo by být vyzkoušené a pro hovoří (podle mého mínění) kvalitní značka. Mělo by být i nejtišší (akustický tlak v 5 metrech 38 Db, v 10 m 32 Db, akustický výkon 59 Db). COP dělá u tohoto čerpadla 2/35 - 3,5, 7/35 - 4,1.

U Fuji 8 se jedná o novou technologii, DC Inverter, o větším výkonu, nicméně COP při 7/35 je také 4,1, COP 2/35 - 3,5. Parametry se těžko hledají, resp. nedají se moc dohledat, kromě jednoho prospektu. Mělo by tu být spojeno s vnitřní jednotkou a zásobníkem na vodu 200L. Při plném zatížení je poměrně hlučné. (cca 62 Db akustický výkon, akustický tlak se nedá dohledat). Výhodou je dodavatel doslova za humny.

U WOLFa BWL/1S/07/230 je situace obdobná jako u FUJI 8. Parametrově je na tom opět podobně - COP při 7/35 -4,3, 2/35 - 3,3, jen je více hlučný (akustický výkon 61 Db, tlak 55Db). Opět spojeno s vnitřní jednotkou a zásobníkem na vodu 200L.

Prošel jsem si i tabulku sezónní energetické účinnosti tepelných čerpadel, dle NZÚ, kde je u WOLFa uvedeno 180%, u SE 146%, u Fuji 155%.

Se všemi čerpadly, resp. cenami se dostanu na návratnost cca 7 let. Záruka u všech je 5 let. Vzhledem k tomu, že jsem s tím strávil již tolik času již budu vybírat mezi těmito třemi, nicméně doporučení jinému se nebráním.

Nejsem v tom odborník, a proto bych se chtěl dotázat, zda byste mi dokázali poradit, které by bylo pro mé účely nejvhodnější s ohledem na kvalitu, životnost a účinnost (oblast výpočtová teplota -15).

Děkuji za každou reakci.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

36 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.