Zátop v dřevoplynu Atmos GD25 vs slabší komín

Reklama
Petr Šenkeřík @petr.senkerik před 7 roky23.12.2016 12:42:00
Zátop v dřevoplynu Atmos GD25 vs slabší komín

Dobrý den všem,

prosím o radu s vašim postupem zatápění, aby kotel začal co nejrychleji zplynovávat = laicky řešeno příjemně hučet.

Řeším problém s kmínem na hraně, byť je cca 9m 180mm nerez, tak mám občas problém s přechodem na zplynování.

Postup:

Otevřená klapka do komínu,dvířka doel přiotevřené
1) vymetu přikládací komoru, dole vyberu popel (ob 2-3zatopení)
2) podél mezery dám polínka cca 4x4cm
3) nad polínky jemné borovicové třísky, chytnou na sirku, žádný papír apod.
4) nechám s přiotevřenými dvířky cca 2-3minuty rozhořet do silného praskání (jdu si pro dřevo apod)
5) přiložím naštípané borovicové poleno cca 4x4cm tak 5-10ks
6) musím zavřít spodní dvířka, komín již nepobere "tolik" kouře zastudena, poznám to, že připojení u kotle začne lehce v místech spojů kouřit do kotelny
7) cca 5-10minut začínám zkoušet zavřít komínovou klapku.

Zde je největší citlivost na počasí, někdy zavřu a nic...kotel se dusí, z komínu hustý kouř....takže opět otevřít klapku a snažit se prohřát co nejvíce komín a opět zavřít.
Jak to začne "kuckat" kdy to ob pár vteřin zahučí, pak 5-10sec ticho, pak zase hučení (zplynování) tak mám vyhráno.Frekvence ticha se zkracují a kotel se rozjede a sláva nazdar výletu je možné po ustálení naložit plnou a kotel tak jeden bez problému na dvě naložení a dobití beček a mám den klid.

Ovšem pokud je blbé počasí, inverze jako včera, tak ani po 20minutách to nechtělo nahodit, z komína kouř jak když zatápíte v klasice, v kotli to i hořelo, ale nic moc.

Problém je právě buď v postupu či v komínu. ten je 6m zděný, vyfrezovaný v  něm 180mm trubka, nad komín právě šel ještě 3m nástavec opláštěný. Nevím jestli se dá ještě metr dva přidat, ale i tak to teď vypadá díky přístavku kotelny jako komín fabriky.

Co jsem tam měl technika na zapojení, servis, tak jen zkoušel přidat na primáru nastavení a doporučil sundat obyčejnoučepici, že je tam zbytečná a spíše právě na začátku brání tomu množství kouře, než to dobře táhne. Z hlediska odstranění, sám to neprovedu, při rekonstrukci komína tam bylo 6m lešení...teď jedině mít tak 12m žebřík.
Další rada, kterou hodlám provést je zateplení připojení kotle do komínu, cca 0,5m, koleno a 0,4m. M8 mkoupenou kominářskou vatu.

Rád bych se ale zeptal hlavně na nějaký fígl při zatápění, dávat bacha na tu štěrbinu, někdo dává polínko napříč štěrbinou, někdo podél...

děkuji.

Jinak kotel je zapojený dle schéma 19 - do aku. Jede jak hodinky i v mrazech chodím zatopit jen večer a před spaním provést druhé naložení a víc neřeším.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.