Novostavba TZ 5 - kontrola podkladů + navržení vytápění

Rubriky:

Reklama
TP Tomas Pejcha @tomas.pejcha před 7 roky08.01.2017 22:47:00
Novostavba TZ 5 - kontrola podkladů + navržení vytápění

Zdravím,

rád bych poprosil o zhodnocení energetické náročnosti. Chápu, že je to již miliónté vlákno na toto téma, ale jako ostatní bych rád vše nasadil na konkrétní model. Budoucí čitatelé jistě ocení další vlákno, které jim pomůže v rozhodování. Navíc již mám projekt, včetně PENB, mohu tedy dodat konkrétní čísla.

Dům je 11x11m, patrový (2 plná patra - 155m2 + 97m2), valbová střecha, garáž + wellness jsou jednopatrové s rovnou střechou (viz. obr.). Zastavěná plocha 196m2, užitná 252m2. Materiál Durisol (3,5cm deska + 15cm beton + 3,5cm deska + 20 šedý GreyWall).

Zateplení:
zdi 20cm (pod fasádu přijde ještě navíc 5cm na zarovnání spon)
podlaha 20cm
střecha 40cm

Okna: 0,8-0,9. Celkem 46m2, z toho 1x HS portál šíře 3m.

Místo: Praha východ (Sluštice). 2 lidé v domácnosti.

Teploty: -12/20, v textovém popisu dokumentace se ale zmiňuje i -15/20.

Světlá výška asi 2,5m (?).

V příloze je vytažený PENB + výpočet TZ.

Nyní je v projektu navržen elektrokotel (9kw) + teplovodní podlahovka + krb. To byla moje původní myšlenka. Nyní jsem ale spíše nakloněn variantě teplovodní podlahovka + TČ i s ohřevem TUV + pasivní rekuperace. Krb s otazníkem, protože používání by bylo spíše pro srandu.

Potřeboval bych zkontrolovat dodané podklady, zda v nich nejsou nějaké nesmysly a navrhnout energie. Plyn je na hranici pozemku, ale chci se mu vyhnout. TZ jsou 3,5+3,1 nejspíše bez rekuperace. Zde vidím první chybu, protože v popisu je uvedeno, že je RJ počítána (viz. obr.). Tomu se mi ale nechce věřit.

Mým cílem je NED (nyní je v PENB 46) v třídě A (nyní těsně B). A teď k dotazům:

1. neměla by mít podlaha menší Uj než 0,206? Zateplení je 20cm.

2. pomůžou mi nějak výrazně okna 0,8 místo 0,9? Plocha je 46m2.

3. při použití rekuperace očekávám TZ 3,5 + 1-1.5, celkem tedy někde pod 5. Je to reálné?

4. jak by vypadala spotřeba při TZ 5 při použití elektrokotel+podlahovka a nebo TČ+podlahovka+pas. RJ? Pro 2 lidi s běžnou spotřebou.

A na závěr 2 obecné dotazy:

5. všude se píše, že RJ nemá téměř žádnou návratnost nebo velmi dlouhou. Pokud mi ale sníží TZ z 6,7 na 4,7 to už mi přijde jako velká úspora nebo protopené peníze až tak moc nesouvisí s TZ?

6. Vychází mi, že i při malé úspoře s TČ (např. 10k ročně) se mi vyplatí. Pokud si navýším hypo o 150k, dělá to měsíčně zhruba 520,-Kč. Měsíční úspora TČ je ale 833,-Kč. Šetřím tedy od prvního měsíce. A to počítám 10k ročně, v reálu je to téměř dvojnásobek. Ano, musím za 15 (?) let našetřit na nové čerpadlo, ale to mě teď fakt netíží. Vezměte si co vše se změnilo za 15 let. Takže toto (možná chybně) neřeším:)

Děkuji za rady, kontrolu dokumentů a případné nasměrování správným směrem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

56 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.