Rekonstrukce stropu z hurdisek 2200 mm

Rubriky:

Reklama
ML Martin Lachman @martin.lachman před 7 roky22.01.2017 18:35:00
Rekonstrukce stropu z hurdisek 2200 mm

Tento zde původní dotaz jsem přesunul do jiné diskusní skupiny: https://forum.tzb-info.cz/137524-rekonst…

Vážení

Řeším případ kompletně podsklepené chaty, kdy spodní - suterénní - část je zděná, vrchní - obytná část - tvoří dřevostavba klasické trámové konstrukce. Rok výstavby zhruba r. 1940.
Stropy v té sklepní části jsou provedeny jako valená klenba do I nosníků (dutou cihlou) - nosníky mají výšku cca 140mm. Avšak poslední pole v tom stropu není klenba, ale zřejmě se jedná o hurdisku s dnes atypickou délkou 2200 mm.
Protože je toto poslední pole stropu shora narušeno velkým bodovým zatížením (nevhodně provedené napojení sloupu schodiště na výměnu stropního trámu v podkroví), dále proto, že je zespodu stropu nešetrně provedena tepelná izolace z EPS (zavrtáno kotvení), tak bych rád toto jedno pole v rámci rekonstrukce opravil, nebo spíše vyměnil. Objekt to není velký - jedná se o šířku necelých 5m.

No a nyní jak to provést? Protože to poslední pole navazuje na zmíněné klenby, tak je jasné, že ta (nová) vodorovná konstrukce musí být uložena v rovině paty sousední klenby - aby nedošlo k vyhnutí I nosníku - tj. musí být uložena stejně jako nyní ty hurdisky. Současné stropní systémy jako je např. Porotherm Miako - ty co pracují s těmi keramickobetonovými nosníky - vyžadují min. délku uložení nosníku přes 120mm. Tj. to do toho mého I nosníku nedostanu a z druhé strany na konci budovy ten I nosník není, tam ty hurdisky jen sedí na boční zdi, a 120mm místa tam není. Navíc tyto systémy jsou tuším na výšku více jak 250mm - což převyšuje ten můj I nosník se 140mm.

Co mně nyní napadá je, rozdělit to jedno pole kolmo uloženými I nosníky tak, aby vytvořily prostory pro hurdisky standardní délky (tj. těch 1000mm) a osadit to novými hurdiskami. Ty kolmé nosníky by se musely k tomu jednomu nosníku vařit? A potom, dají se vlastně hurdisky řezat tak, aby to nemělo vliv na jejich únosnost? - Protože je jasné, že se takto netrefím do přesného násobku rozměru hurdisek - ať už na šířku nebo na délku.

Monolitická železobetonová konstrukce mi přijde na takovou stavbu příliš těžká - ale možná se mýlím...

Budu rád za jakoukoli konstruktivní radu, návod, či kritiku mého návrhu. Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.