Volba systému vytápění pro dřevostavbu, 600 m n.m.

Reklama
JS Ján Serenčko @jan.serencko před 7 roky16.02.2017 12:46:00
Volba systému vytápění pro dřevostavbu, 600 m n.m.

Dobrý den,
Prosím o radu ohledně nejvhodnějšího řešení vytápění RD a ohřevu TUV.
Jedná se o připravovanou výstavbu RD v oblasti Vysočiny v nadmořské výšce 600 m n.m.
Dům bude umístěný ve svahu. Zastavěná plocha 150 m2. Dům bude částečně podsklepen. Na základové desce je plánována výstavba dřevostavby tvaru stodoly, která bude mít v I.NP podlahovou plochu cca 85 m2. Přes zádveří (4,6m2) se má vstupovat do chodby (10,8m2), která má na jedné straně obývací pokoj s kuchyní (44m2), na druhé straně je z ní vstup do WC (1,26m2), koupelny (7,78m2) a nakonec do ložnice (16m2). Dále z ní vedou schody do podkroví, které zastřešuje polovinu domu, tedy zádveří, wc, koupelnu a ložnici včetně chodby. Prostor obývacího pokoje s kuchyní je otevřený, nemá nad sebou podkroví. Dům je určen pro dvě dospělé osoby, které by tady chtěli strávit zbytek života a podkroví jako pracovna, resp. místo pro hosty, děti s vnoučaty.
V místě je elektřina, ale plyn k dispozici není, dřeva je dost. Je zvolena konstrukce obvodové zdi, střechy, okna, vstupní dveře, podlaha. Obálkovou metodou zatím spočtená TZ domu při venkovní teplotě -17°C, vnitřní teplotě 20°C a výměně vzduchu n= 0,5 h-1 je na 7,5 -7,7kw.
Chtěl jsem zdvořile poprosit někoho o radu, zkušenosti, typy, jak nejvhodněji, ekonomicky vyřešit problematiku topení a výrobu TUV.
Naše stávající úvaha je uprostřed RD v obývacím pokoji vystavět hypokaustova krbová kamna, která sálají do obývacího pokoje a ve druhém NP pokoji sálají do podkroví. Celý RD by měl topné rohože, nebo kabely v I.NP. Na TUV elektro bojler ze zásobníkem. Úvaha je založená na představě bezproblémové regulace elektrického topení jednotlivých místnosti a možnost regulovat dům na případ nepřítomnosti, temperováním před příchodem a vypínáním topení v obývacím pokoji v případě zatopení v kamnech. V takovém případě by bylo vytápěna jenom koupelna a ložnice.
Jsem si vědom, že takové kamna nebudou lacinou záležitostí.
Kdybychom nebyli 600 m n.m. asi bych uvažoval o TČ vzduch/voda, ale tady to asi nemá smysl. Vrtat nechci. Nechci také zničit 200 až 400 m2 plochy pozemku pro TČ země/voda.

Budu velice rád a předem děkuji za jakoukoliv radu.
JS

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

93 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.