rekonstrukce - trámové stropy

Rubriky:

Reklama
TM Tomáš Madro @tomas.madro před 7 roky16.02.2017 13:13:00
rekonstrukce - trámové stropy

Dobrý den,

mám dotaz. S kamarádem rekonstrujeme menší rodiný domek. Jedná se hlavně o úpravu dispozice a zvětšování otvorů. Budeme na to muset mí stavebko, protože šaháme do nosných konstrukcí a trochu se upravuje fasáda. Domek je to dvoupodlažní plus prostor podkroví. Stropy nad prvním podlažím respektive podlaha druhého nadzemního podlaží se prohýbala. Tak jsme odkryli svrchní vrstvy aby jsme viděli co je za problém. Skladba od nášlapné dolů byla prkna, hranolky 80 na 80, prkna resp. horní záklop a pak už trámy a spodní záklop. Mezi hranolky byla mezera vyplněna směsí nějaké asi skelné vaty a škváry, mezi trámy nic.
Jde mi teď o to
1) jak zamezit průhybu, jestli je nutné vyměnit staré trámy, které podle mě vypadají v pořádku, až na jeden, v usazení také vypadají v pořádku, nikde žádná vlhkost. A nebo by stačilo upravit svrchní vrstvy dejme tomu že skladba by od trámů nahory vypadala následovně: dřevěný záklop (pravděpodobně osb) nějaká kročejovka, 2x křížem osb, nášlapná.

2) Je možné takto odhadnout trámy nebo je lepší se zeptat nějakého statika?? Do trámů jsem zkoušel rýpat jestli nejsou nějak ztrouchnivělé, ale dřevo bylo tvrdé. Druhá věc je, že trámy mohou být v pořádku a přesto se trochu prohýbat, nebo ne?

Rozměr trámů je 200 na 200mm
délka 4,8m plus nějaké uložení

Děkuji za radu
TM

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.