Jak správně nastavit kondenzační kotel

Reklama
Martin Černoch @martin.cernoch před 7 roky16.02.2017 18:10:00
Jak správně nastavit kondenzační kotel

Dobrý den všem, rád bych dostal nějaký návrh, jak nejúčiněji a pro nás relativně nejlevněji nastavit kotel pro vytápění.
Máme starší dům (plastová okna a zateplený strop foukanou izolací - jinak žádné zateplení) a k němu napojenou další budovu.
Rekonstrukci topení jsme před 2 lety provedli tak, že jsme kotel přesunuli na půdu vedlejšího domu, kde jsme udělali takovou malou kotelnu. Máme tam kotel Immergas 32kw a to z důvodu, že se uvažovalo o rekonstrukci půdního prostoru nad hlavní budovou. Z toho ale zatím sešlo. Tzn. celé rozvody jsou poměrně dlouhé a ztráty tedy vysoké. Kotel vytápí hlavní dům (cca 130 m2 o čtyřech místnostech + dvě místnosti 50 m2 pod kotelnou ve druhé budově - to jsou pracovní místnosti, kde topíme dle potřeby). Dále přitápím dřevem v kamnech v obyváku, takže topení ventilem zavírám. Obecně ložnici a dětský pokoj topíme kolem 19 stupnů, obyvák s kuchyní 21-22. Ale žádné velké teplo v baráku není :-) V zimních měsících jsme protopili kolem 600 m3/měsíc, což už je i tak dost. Regulace kotle je dle venkovního čidla, regulaci v domě máme pouze termostatickými ventily. A teď ten problém...Na kotli byla nastavena křivka tak, že kotel v zimě topil na cca 70-80 stupňů. Ale v lednu tohoto roku mi pan revizák řekl, že je lepší topit na míň stupňů a přímo v kotli servisním zásahem změnil nastavení teplotní křivky, tak, aby kotel topil na 50 stupňů. A stalo se to, že kotel nyní topí asi daleko častěji. A co je nejhorší, že za 16 dní v únoru, kdy mě stejně manželka denně říká, že je jí zima, jsem protopil neskutečných 980 m3!!!! tj. 13.000,-. Jsem z toho totálně v šoku a tak prosím o radu. Je tedy lepší, aby mi do rozvodů šla výrazně teplejší voda (min. 80 stupňů), kdy se mi kotel bude vypínat? Fakt nevím, co může být lepší... Díky za jakoukoliv radu. Martin

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.