Domaci vyroba pelet

Reklama
MR Martin Rajsky @martin.rajsky959 před 7 roky17.02.2017 14:34:00
Domaci vyroba pelet

Dobry den, topenari :-) . Vim, ze se tu jiz par vlakern zabyvajicich se domaci vyrobou peletek z drevenych pilin objevilo a poctive jsem je precetl. Chtel jsem se zeptat mistnich diskuteru na nekolik veci. Pred polozenim dotazu moje shrnuti.
Chapu, ze pro vyrobu peletek z drevnich pilin je klicove u vstupniho materialu dodrzet velikost jednotlivych pilin a zejmena pak vlhkost, ktera by se mela pohybovat cca nekde mezi 10-15%. Vim, ze se tu objevili negativni recenze na cinske peletovaci stroje, ostatne stejne tak, jako na stroje tuzemske vyroby. Jako pripadny zajemce o tuto investici jsem uvazoval nad maximalnimi investicnimi naklady, ktere bych byl ochoten podstoupit a stanovil si limit, nasledne jsem dosel k zaveru, ze se mozna za „rozumne“ penize da koupit lis pro „domaci“ pouziti, na kterem si se sousedem dohromady vylisujeme pro topnou sezonu 10 tun peletek, avsak pokud jsem vycetl spravne, zakoupenim lisu pripadny zajemce o vyrobu peletek vyhrano nema. Bez susicky, ktera vsak vyrazne prodrazuje investici, nema smysl nad timto uvazovat. Mozna vsak, ze nevidim neco, co bych mohl a nekdo lisuje i bez investice do susicky. Osobne si to nemyslim, protoze jinak by v nasi krasne zemi asi lisovalo kutilu spousty... Vstupniho materialu bych mel dostatek, avsak o prumerne vlhkosti 40-60%. Dle mych informaci se vlhke piliny proste lisovat nedaji.
Me tedy osobne zajima, zda je tu nekdo, nebo aspon znate nekoho, kdo si (aspon) pro svou potrebu vyrabi peletky. Pokud ano, zajima me, jak.
A dalsi dotaz: pokud mam VYSUSENYCH pilin 1.000kg, kolik se z toho vylisuje kg peletek ? V jednom starsim clanku pana Lycky jsem se docetl, ze pro vyrobu 1 tuny pelet je treba 1.800kg pilin, tak me zajima, jak je to v maloprovozu. Dale pak jsem se kdesi na TZB docetl, ze „na jednu tunu pelet je obvykle potřeba necelých 7 m3 dřevěných pilin“, predpokladan z cerstveho rezani, tedy o vlhkosti mezi 30-60%.

Zdroj: https://oze.tzb-info.cz/peletky/14958-pr…
Posledni dotaz uz trosku stranou: vyroba pelet je ekonomicky efektivni, coz dokazuje nedavno zverejneny clanek na zdejsim serveru (https://oze.tzb-info.cz/peletky/15378-ce… drtiva pres dve tretiny jdou na export, kde se prodavaji s vyssi marzi. Zajima me, co si myslite o budoucnosti. Pokud i diky vlivu kotlikovych dotaci bude i nadale stoupat pocet pouzivanych automatickych kotlu a pokud dojde ke snizeni konkurenceschopnosti uhli vuci peletkam ( planovane zdrazeni uhli v pristim roce specialni uhelnou dani a dale pak idea zakazu prodeje automatu, v kterych se da spalovat uhli po r.2025)-myslite si, ze diky (predpokladam) vyssi poptavce po peletkach tato cena pujde aspon mirne dolu? Pokud bude pretlak nabidky?


Hezky den
Martin

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.