Výměník trubka v trubce vedený sklepem

Rubriky:

Reklama
JV jan vobor @jan.vobor před 7 roky18.02.2017 17:19:00
Výměník trubka v trubce vedený sklepem

Zdravím, na několik vláken ohledně tématu jsem zde již narazil, nicméně mi přišlo, že všechna skončila na fundamentálních neshodách a následné rozluštění a reálné výkony původním realizátorem jsem již nenašel. Tedy (nejen) na základě tohoto projektu (http://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/index ... rekuperace) bych měl na zdejší osazenstvo několik dotazů k následujícímu návrhu a parametrům.

Byt cca 60m2, resp. 150m3, dva dospělí, jedno dítě. Vše zatěsněno (kromě odtahů wc, koupelna, digestoře). Byt se zahloubeným sklepem (a půdou), který mě přivádí k následující modifikaci zmíněného projektu.

Je možné zrealizovat odtah a sání skrz podlahu dolů do sklepa, kde by (viz ilustrační obrázky sklepu a bytu - černě odtah/výfuk, modře sání samotné, zeleně část sání trubka v trubce) byl zrealizován výměník trubka v trubce po obvodu a se sáním/výfukem na pozemek. Nejde mi primárně o energetické úspory, nýbrž o (stálou, rovnotlakou? - narozdíl od wc větráků a digestoře) řízenou obměnu vzduchu s vedlejším efektem temperování jak v zimních, tak letních měsících. Využitelné rozměry sklepa jsou cca 5x5m (čili max délka potrubí cca 20m), teploty se v něm během roku pohybují v krajních mezích od -5 do 20 stupňů. Slibuji si od výměníku s neznámou účinností jak zimní ohřev nasávaného venkovního vzduchu, tak i ochlazování teplého letního, a přídavek sklepa jako další teplotně regulační benefit, tedy mírný předehřev v zimě a mírné předchlazení v létě.

Pokud již v této fázi není nějaká hrubá chyba, nebo energetický/technologický/... nesmysl, prosím o pomoc s následujícími "technikáliemi"

- délka: kvůli nepříliš vhodně umístěným prostupům (uprostřed namísto v rozích) musí vedení začínat a končit uprostřed a vedení tedy takto po obvodu, a bude postačovat jedna větev (cca 10m), nebo pro nějaký účinek (jak sklepa tak trubek) budou nutné obě větve (cca 20m) ?

- průměry trubek: výfukovou nemohu dimenzovat přes 100mm, proto předpokládám sací na vnějšku kolem ní (to by mohl být samostatný dotaz - zda pro dané m3 obměňovaného vzduchu nebude postačovat užší vnitřní a 100mm vnější?), a jaký by měla mít průměr?

- materiály: vzhledem k různým záhybům bych preferoval nějakou ohýbatelnou vnitřní trubku namísto letování kolen okapní, ale raději si nechám poradit, vnější předpokládám plast, nebo také kov? izolaci vzhledem k očekávanému zisku sklepa nepředpokládám žádnou (krom zatěsnění).

- umístění: podobný systém mohu, podobně jako v inspiračním projektu umístit též na půdu, ale předpokládám že nastíněné temperační benefity sklepa nevýhody půdy (letní horka, zimní mrazy) převáží - nebo jsem něco zásadně nepochopil?

- spádování, čištění - předpokládám vyspádování směrem vstupů do bytu, tedy do místa s nejvyššími teplotami aby nezamrzlý kondenzát přes kapáky samovolně odcházel - správně? bude nutné extra čištění (savo apod.), hrozí růst plísní, zahlcení prachem apod.?

- řešit letní bypass, nebo si chladný sklep a relativně chladnější odpadní vzduch s horkým nasávaným vzduchem z pozemku poradí a stáhnou ho na přijatelnou teplotu (při současné kondenzaci a odkapu venkovní vlhkosti) ? řešit případně ještě deskový výměník těsně před vstupem do bytu?

- jak řídit: předpokládal jsem buď pravidelně spínaný současný běh odtah+sání, nebo je lepší neustálý běh se sníženým výkonem?

A cokoliv dalšího co jsem jako laik nedomyslel, špatně pochopil, nebo opomněl.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.